آخرین مطالب

وایت نیویورک‌تایمز از «بن‌بست خطرناک» بر سر برنامه اتمی ایران / تهران خود را آماده شلیک همزمان 2 هزار موشک به سوی اسرائیل می‌کند بین المللی

وایت نیویورک‌تایمز از «بن‌بست خطرناک» بر سر برنامه اتمی ایران / تهران خود را آماده شلیک همزمان 2 هزار موشک به سوی اسرائیل می‌کند

  بزرگنمایی:
مقام‌ها و تحلیلگران منطقه‌ای در ماه‌های پس از حملات آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران ، هشدار می‌دهند که بروز جنگی تازه میان ایران و اسرائیل حتمی فقط مسئله زمان است.

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir
نیویورک‌تایمز نوشت: با نبود مذاکرات، نبود نظارت، و نبود شفافیت درباره میزان ذخایر مواد هسته‌ای ایران، بسیاری در منطقه بیم آن دارند که جنگ دیگری با اسرائیل اجتناب‌ناپذیر باشد.

به گزارش انتخاب،در ادامه این مطلب آمده است: رئیس‌جمهور ترامپ اصرار دارد که حملات آمریکا در تابستان امسال، برنامه غنی‌سازی هسته‌ای ایران را «به‌کلی نابود کرده» است، اما مقام‌ها و تحلیلگران منطقه‌ای در ماه‌های پس از آن کمتر قانع شده‌اند و هشدار می‌دهند که بروز جنگی تازه میان ایران و اسرائیل فقط مسئله زمان است.
 
توافق سال 2015 که برای محدود کردن غنی‌سازی هسته‌ای ایران طراحی شده بود، ماه گذشته منقضی شد. تحریم‌های شدید علیه ایران دوباره برقرار شده‌اند. مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای این کشور، دست‌کم در حال حاضر، عملاً مرده است. و ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران — به اندازه‌ای که برای ساخت 11 سلاح هسته‌ای کافی است — یا طبق ادعای ایران زیر آوار مدفون شده یا بنا به باور مقام‌های اسرائیلی، به محل امنی منتقل شده است.
 
به نظر می‌رسد ایران همچنین مشغول ادامه کار در سایتی جدید موسوم به کوه پیک‌اکس (Pickaxe Mountain) است؛ سایتی که اجازه دسترسی بازرسان بین‌المللی به آن یا سایر مراکز مشکوک، به جز مراکز اعلام‌شده را نمی‌دهد.
 
نتیجه این وضعیت، بن‌بستی خطرناک است — بدون مذاکره، بدون اطمینان از میزان ذخایر ایران و بدون هیچ نظارت مستقلی. بسیاری از کشورهای خلیج فارس بر این باورند که این وضعیت، تقریباً حمله دوباره اسرائیل به ایران را اجتناب‌ناپذیر می‌کند؛ زیرا مقام‌های اسرائیلی از دیرباز برنامه هسته‌ای ایران را تهدیدی موجودیتی دانسته‌اند.
 
به گفته علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران، اگر اسرائیل دوباره حمله کند، ایران احتمالاً بسیار تندتر از حمله ماه ژوئن واکنش نشان خواهد داد. او گفت مقام‌های ایرانی به او گفته‌اند که کارخانه‌های موشکی «به‌صورت شبانه‌روزی کار می‌کنند»، و اگر جنگی دیگر درگیرد، «آنها امیدوارند 2000 موشک را به‌طور هم‌زمان شلیک کنند تا دفاع اسرائیل را از کار بیندازند، نه 500 موشک طی 12 روز» مثل ماه ژوئن.
 
هیچ مدرکی دال بر قریب‌الوقوع بودن حمله‌ای تازه وجود ندارد، اما واعظ گفت: «اسرائیل احساس می‌کند که کار ناتمام مانده و دلیلی برای خودداری از ادامه نبرد نمی‌بیند، در نتیجه ایران در حال دو برابر کردن آمادگی خود برای دور بعدی است.»
 
ایران اکنون بیش از هر زمان دیگری طی دهه‌های اخیر از غرب منزوی شده است. قدرت‌های عرب منطقه مانند عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی نفوذ خود بر واشنگتن و شخص ترامپ را افزایش داده‌اند — بخشی از طریق روابط اقتصادی، و بخشی نیز از طریق تمایلشان به همکاری با ایالات متحده برای یافتن راه‌حلی پایدار برای جنگ غزه. رئیس‌جمهور جدید سوریه روز دوشنبه راهی کاخ سفید خواهد شد تا حمایت آمریکا را جلب کند؛ سوریه در دوران حکومت اسد (که پارسال سقوط کرد) متحد راهبردی ایران بود.
 
در همان حال، به گفته سانام وکیلی، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده «چتم هاوس»، این کشورها در تلاش‌اند روابط خود را با ایران نیز حفظ کنند. آنها خواهان جنگی تازه در منطقه نیستند و با وجود ضعف ایران، همچنان به توانایی آن در ایجاد بی‌ثباتی از طریق نیروهای نظامی و نیابتی‌اش در لبنان، عراق، یمن، خلیج فارس و جاهای دیگر احترام می‌گذارند.
 
سوزان مالونی، کارشناس ایران و مدیر برنامه سیاست خارجی در مؤسسه بروکینگز، می‌گوید: «ایران در ضعیف‌ترین وضعیت خود از زمان حمله آمریکا به عراق قرار دارد، اما آن‌قدر ضعیف نیست که بی‌اهمیت باشد. ایرانِ ضعیف‌تر برای کشورهای خلیج فارس راحت‌تر است، چون در وضعیت درماندگی ممکن است خطرناک‌تر هم بشود.»
 
مقام‌های اسرائیلی از ماه ژوئن هشدار داده‌اند که اگر ایران به تولید سلاح هسته‌ای نزدیک‌تر شود — چیزی که ایران همواره آن را انکار کرده — آماده حمله دوباره خواهند بود. اسرائیلی‌ها می‌دانند که برنامه هسته‌ای ایران تضعیف شده اما نابود نشده است، بخشی به این دلیل که ترامپ جنگ ژوئن را زودتر از خواست اسرائیل متوقف کرد.
 
به گفته ه.ا. هلیر، پژوهشگر ارشد مرکز پیشرفت آمریکا و مؤسسه خدمات سلطنتی بریتانیا، «اسرائیل می‌خواهد مطمئن شود برنامه هسته‌ای ایران مهار شده است، و چون نمی‌تواند از طریق مذاکره به این هدف برسد، احتمالاً دوباره قصد حمله دارد. ایرانی‌ها در حال بازسازی‌اند، اما به‌محض عبور از خطی مشخص، اسرائیل دوباره حمله خواهد کرد.»
 
کشورهای عرب نیز مشتاق‌اند با ترامپ همکاری کنند تا محدودیت‌هایی برای اسرائیل وضع شود، کشوری که پس از ویرانی غزه، حماس و حزب‌الله و تضعیف ایران، در پی تبدیل‌شدن به قدرت مسلط منطقه است. مقام‌های عرب در تلاش‌اند مذاکرات جدیدی میان ایران و آمریکا آغاز شود، اما فعلاً امید چندانی ندارند.
 
هفته گذشته، عباس عراقچی وزیر خارجه ایران اعلام کرد واشنگتن «شرایطی غیرقابل‌قبول و ناممکن» از جمله گفت‌وگوی مستقیم و توقف کامل و قابل‌راستی‌آزمایی غنی‌سازی را پیشنهاد داده است. او بار دیگر گفت ایران تمایلی به گفت‌وگوی مستقیم ندارد و توقف غنی‌سازی را نمی‌پذیرد، اما افزود که کشورش همچنان تحت شرایطی خاص به گفت‌وگوهای غیرمستقیم باز است — از جمله تضمین عدم حمله یا فشار اقتصادی بیشتر و جبران خسارات جنگ، که واشنگتن حاضر به پذیرش آن نیست. او در گفت‌وگو با الجزیره همچنین اسرائیل را از «عواقب وخیم» هرگونه حمله آینده برحذر داشت.
 
واعظ گفت که در تهران بحثی در جریان است درباره چگونگی ادامه مسیر، با گزینه‌هایی محدود. برخی مقام‌ها خواهان مصالحه و توافق با ترامپ‌اند، چون معتقدند ایران حتی در تأمین برق خود ناتوان شده و ادامه مقاومت به نفع اسرائیل تمام می‌شود و می‌تواند دولت را در برابر فشارهای داخلی در هم بشکند.
 
اما دیگران طرفدار رویارویی‌اند، چون باور دارند نمی‌توان با ترامپ کنار آمد — همان کسی که از توافق هسته‌ای 2015 خارج شد و در میانه مذاکرات جدید، برای کمک به اسرائیل، ایران را بمباران کرد.
 
به گفته واعظ، هر دو جناح در ایران معتقدند دور جدیدی از تقابل با اسرائیل اجتناب‌ناپذیر است: «بنابراین کشور در حال دوچندان کردن آمادگی خود برای دور بعدی است و می‌خواهد از دل آن، توازن جدیدی پدید آورد که احساس ضعف ایران را از بین ببرد.»
 
رافائل گروسی، مدیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هفته گذشته به فایننشال‌تایمز گفت این سازمان باور دارد بخش عمده ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از جنگ جان سالم به در برده، اما بدون بازرسی، وضعیت آن نامشخص است. او برآورد کرد که ایران حدود 400 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده با خلوص 60 درصد دارد، که نزدیک به سطح مورد نیاز برای سلاح است.
 
در حال حاضر، کشورهای عرب منطقه تمرکز خود را بر جنگ غزه گذاشته‌اند. به گفته واعظ، در حالی که ایران هسته‌ای همچنان مایه نگرانی است، سعودی‌ها با پیمان دفاع متقابل با پاکستان (امضا شده در سپتامبر) به دنبال تقویت امنیت خود هستند و نیز امید دارند تضمین‌های امنیتی مشابه قطر از آمریکا بگیرند؛ تضمین‌هایی که پس از حمله اسرائیل به رهبران حماس در دوحه، خشم ترامپ را برانگیخت.
 
به گفته وکیلی، در مواضع منطقه‌ای ظرافت‌هایی وجود دارد: برداشت از ضعف ایران، فرصتی پدید آورده تا تهران را وادار به کاهش رسمی حمایت از نیروهای نیابتی‌اش کنند. او گفت کشورهای خلیج فارس به آینده بلندمدت می‌اندیشند. «اکنون پنجره‌ای برای مصالحه‌های بیشتر با ایرانِ ضعیف‌تر و منزوی‌تر باز شده است، اما نگرانی از این وجود دارد که در دور بعدی جنگ ایران و اسرائیل، ایران خویشتنداری کمتری نشان دهد.»


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

مجهز شدن بیمارستان امام حسین (ع) تربت حیدریه به دومین دستگاه MRI

جریمه سنگین برای فعالین غیر مجاز حوزه گردشگری

وایت نیویورک‌تایمز از «بن‌بست خطرناک» بر سر برنامه اتمی ایران / تهران خود را آماده شلیک همزمان 2 هزار موشک به سوی اسرائیل می‌کند

آغاز برداشت پنبه از سطح 250هکتار اراضی کشاورزی تربت حیدریه

خرید و فروش روزانه 1.5 تن گل زعفران در بازار تربت‌حیدریه

تامین آب مورد نیاز فولاد سیوکی (پروژه ماهان سپهر) ازکجا و به چه قیمتی؟

تربت حیدریه قهرمان مسابقات دو صحرانوردی خراسان رضوی

آزمون صداقت در نحوه برخورد با مفسدان خودی

عراقچی: اگر برجام بد بود، اسنپ‌بک شما را برگرداند به قبل از برجام؛ پس باید از آن استقبال کنید

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش: نسل جدید بومیان دنیای دیجیتال هستند/ فرماندار: 15 هزار دانش‌آموز تربت حیدریه مبانی هوش مصنوعی را فرا گرفته اند

مجتمع عظیم صنعتی تربت حیدریه پس از 14 سال احیا شد

راهیابی نمایش«جفت شیش» از تربت حیدریه به جشنواره استانی سودای عشق

سومین جشنواره توانمندی‌های روستایی شهرستان تربت حیدریه

شناخت فرصت‌ها، چالش‌ها و مسایل فرهنگی در کمیته‌های پنج‌گانه شورای فرهنگ عمومی

جشن آبانگان در روستایی ییلاقی حصار تربت حیدریه برگزار می شود

حضور تربت حیدریه با نمایش(فردا) در جشنواره ی تئاتر خراسان رضوی

برگزاری جشن بزرگ زعفران در تربت حیدریه

راهپیمایی 13 آبان در تربت‌حیدریه برگزار شد

نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی در بخش رخ تربت‌حیدریه به بهره‌برداری رسید

رئیس اسبق دادگستری استان تهران: مرحوم رئیسی به حدی انقلابی بود که می خواست یک کاریکاتوریست اهانت کننده که یک مقام عالی را کشیده بود اعدام کند ولی رهبری نگذاشتند

افتتاح مجموعه تاریخی فرهنگی و گردشگری آب انبار شیرچهارسوق تربت‌حیدریه

برگزاری نخستین اینفو تور جاذبه های گردشگری در شهرستان زاوه

اجرای پویش ملی سلامت دهان و دندان در مدارس تربت‌حیدریه

مراسم نکوداشت استاد محمدرضا خسروی حقوقدان و نویسنده نام‌آور خراسانی برگزار شد

تولستوی: گفت‌وگوهای گروه 3+3 به حل چالش‌های منطقه‌ای کمک می‌کند/ زنگنه: ایران و روسیه از نظر گفتمان و راهبرد به یکدیگر نزدیک شده‌اند/ملت ایران روسیه را دوست و شریک قابل اعتماد خود می‌داند

نتایج سوء تغییر اقلیم بر سفره بهره‌برداران کشاورزی تربت‌حیدریه

تصاویر: نمایش موزیکال «الیور توئیست»

ترامپ، ایران و وسوسه غلط نتانیاهو

برگزاری نخستین نمایشگاه جهیزیه و ازدواج آسان در تربت‌ حیدریه

برخی جاده‌های خراسان رضوی لغزنده و مه‌آلود است

رونمایی نایکی از کفش هوشمند جدید؛ دوچرخه‌ برقیِ پاها که سرعت دویدن را بیشتر می‌کند

ظریف: شیفتگی نسبت به روسیه و غرب، هر دو خطر دارد

اجرای طرح انتقال آب هزارمسجد به مشهد

با درخشش فوتسالیست تربت‌حیدریه تیم ملی دختران ایران قهرمان آسیا شد

مقتولی که پس از 10 سال به خواب شاهد آمده بود باعث افشای راز 10ساله پرونده قتل شد

تصاویر: عروسی عشایر کرمانج در کلات نادر

فعالیت 522 پرستار در شهرستان تربت‌ حیدریه

تحلیلی بر جهش حیرت‌آور قبوض آب به بهانه افزایش پلکانی مصرف

پرداخت یکهزار و 800 میلیارد ریال غرامت به کشاورزان خراسان رضوی

آغاز پروژه احداث شبکه روشنایی معابر در بلوار ورزش تربت حیدریه

کوسه‌های «بی‌خطر» یک شناگر را بلعیدند

«قصر دیوانگان»؛ داستان قدیمی‌ترین آسایشگاه روانی جهان

اختصاص 110 میلیارد تومان به طرح‌های اشتغالزایی کمیته امداد تربت‌حیدریه

کمبود 18 هزار معلم در خراسان رضوی /درخواست تغییرنام وزارت آموزش و پرورش به وزارت فرهنگ / لزوم تداوم آموزش هوش مصنوعی در مدارس/ کمبود 53مدرسه در تربت حیدریه

تصاویر: جشنواره «دیزی» خراسان‌شمالی

برگزاری نهمین کاروان ترویج بهره‌وری الگوی کشت در بخش رُخ تربت‌حیدریه

خرید توافقی زعفران در برنامه امسال دولت

تهدیدات اقلیمی مهمترین چالش حوزه زعفران خراسان رضوی

آبخیزداری تنها راهکار برای حفاظت از آب

گزارش تصویری از طاق‌دره اولین مجتمع گردشگری صخره ای شرق کشور