آخرین مطالب

خشکسالی سنگین و مهیب بر سر خراسان رضوی سایه افکنده است استانی

خشکسالی سنگین و مهیب بر سر خراسان رضوی سایه افکنده است

  بزرگنمایی:
سایه مهیب خشکسالی سنگین و کاهش باران، که در ۶۰ سال گذشته سابقه نداشته است، بر سر تمامی مشاغل وابسته به زمین و دامداری در خراسان رضوی از میانه‌های فصل بهار آوار شده است.

پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir

نوید تربت- سایه مهیب خشکسالی سنگین و کاهش باران، که در 60 سال گذشته سابقه نداشته است، بر سر تمامی مشاغل وابسته به زمین و دامداری در خراسان رضوی از میانه‌های فصل بهار آوار شده است.

به گزارش نوید تربت به نقل از ایرنا، شدت خشکسالی و تبعات آن به گونه‌ای است که مشکلات متعدد ناشی از کاهش بارندگی نه تنها گریبان کشاورزان، باغداران و دامداران این خطه را گرفته است، بلکه بیم آن می‌رود این روند تامین به‌هنگام مواد غذایی مورد نیاز مردم را نیز دچار اختلال کند.

گرچه اقلیم خشک و نیمه‌خشک خراسان رضوی در 19 سال گذشته تنها حدود 2 سال بارندگی نسبتا خوبی را در کارنامه اقلیمی خود ثبت کرده است، اما امسال یک بار دیگر این استان وارد بحران شدید خشکسالی شده است که عواقب آن به شدت تهدیدکننده به نظر می‌رسد.

کاهش تولید در تمامی بخش ها از جمله زراعی، باغی و دام و طیور در این استان، نخستین آثار و پیامدهای ناشی از خشکسالی است که در کنار دیگر مشکلات از جمله تورم، افزایش هزینه‌های تولید و کارگری، رشد فزاینده بهای نهاده‌های دامی و کشاورزی و تحریم و موانع وارداتی، موجب زخمی شدن پیکر خسته کشاورزی در استان خراسان رضوی شده است.

این شرایط در حالی رقم می خورد که خسارت سرمای بی سابقه دیماه گذشته، شوک و ضربه مهلکی بر پیکر کشاورزی اعم از بخش های زراعی، باغی و دامی استان وارد آورد و ثبت قطعی هشت هزار و 250 میلیارد تومان خسارت را رقم زد.

هم اکنون از مجموع 37 دشت استان خراسان رضوی، نیمی در شرایط ممنوعه بحرانی قرار دارند و وجود چاه های غیرمجاز و برداشت بی‌رویه از منابع آبهای زیرزمینی، مهمترین علت بحرانی شدن وضعیت دشت‌های استان عنوان شده‌ است؛ و حال آنکه بخش کشاورزی این استان هم اکنون تنها منبع تامین معیشت افزون بر نیمی از جمعیت یک میلیون و 700 هزار نفری روستاییان این خطه است.

سالانه یک میلیون و 200 هزار هکتار زمین در این استان زیر کشت 83 نوع محصول می‌رود و در این عرصه 363 هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی فعالیت دارند.

خراسان رضوی با گستره 118 هزار و 851 کیلومتر مربع، معادل هفت درصد کل مساحت کشور، دارای 33 شهرستان، 81 شهر، 79 بخش، 175 دهستان و سه هزار و 281 روستاست.


کاهش بی‌سابقه بارندگی در 60 سال اخیر

کاهش بی‌سابقه بارندگی در 60 سال اخیر

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: با توجه به شرایط خشکسالی کم‌سابقه، صیانت از منابع آبی ضروری است و باید بهره‌برداری و حفر چاه غیرمجاز، اضافه برداشت از چاه‌های مجاز، آلوده‌سازی منابع آب، تصرف بستر رودخانه‌ها، ایجاد نهرها، استخرها و موتور تلمبه های غیرمجاز همگی باید به یک قبح اجتماعی هزینه دار تبدیل شود.

علیرضا طاهری با بیان اینکه کاهش بارندگی استان در سال جاری، طی 60 سال اخیر بی‌سابقه بوده است و شرایطی بحرانی را رقم زده است، افزود: حجم بارندگی در سال آبی جاری تا کنون 94.4 میلی متر است که این رقم در سال آبی گذشته 141.5 میلی متر بوده است.

وی تاکید کرد: لازمه تغذیه دشت‌ها وجود بستر رودخانه‌هاست و باید با افرادی که به صورت غیرقانونی بستر رودخانه ها را تصرف و رودخانه‌خواری می کنند، برخورد جدی و هزینه دار شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: در این راستا در سال جاری تاکنون 10 هکتار و در سال گذشته 334 هکتار حریم و بستر رودخانه آزادسازی و رفع تصرف شده است.

این مسوول، کاهش بارندگی و ادامه روند خشکسالی در مشهد و استان خراسان رضوی را نگران کننده خواند و اظهار کرد: با توجه به کاهش شدید حجم ذخیره آب سدها و کمبود بارندگی، گذر از تابستان امسال با سختی همراه است و شهروندان باید بیشتر از همیشه برای مدیریت مصرف و جلوگیری از مصارف غیرضرور آب، همراهی داشته باشند.

وی حجم بارندگی مشهد را از ابتدای سال آبی جاری تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال با کاهش معادل 55 درصدی اعلام کرد و گفت: از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه سال 1401) تاکنون 69.7 میلی متر باران در شهر مشهد ثبت شده، که این میزان در سال آبی گذشته 156.2 میلی متر بوده است.

وی گفت: همچنین میزان بارندگی در دوره بلندمدت 40 ساله در مشهد 196 میلی متر است که امسال نسبت به دوره بلندمدت میزان بارندگی 64 درصد کاهش یافته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی تصریح کرد: سدهای تامین کننده آب مشهد شامل طرق، ارداک، دوستی و کارده است که هم اینک فقط 13 درصد از حجم ذخیره این سدها آب دارد، در حالی که در مدت مشابه پارسال 27 درصد از حجم ذخیره سدهای استان خراسان رضوی آب داشته است.

 

خراسان رضوی، دارنده حادترین شرایط خشکسالی در کشور

رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: طبق شاخص شدت خشکسالی SPEI، تا پایان اردیبهشت امسال، افزون بر 99.5 درصد از مساحت استان زیر تاثیر درجات مختلف خشکسالی و شرایطی بی سابقه‌ بوده است.

سیدمحسن شال‌فروشان افزود: شاخص شدت خشکسالی SPEI استانهای کشور از سوی مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی اعلام می‌شود.

میزان کاهش بارندگی در استان خراسان رضوی طی سال زراعی جاری‌ معادل 2.5 برابر میانگین کاهش بارندگی در سایر استان های کشور است.

وی با اشاره به اینکه خراسان رضوی در رتبه نخست جدول خشکسالی کشور قرار دارد، بیان کرد: استانهای سمنان، قزوین، سیستان و بلوچستان و تهران از نظر کاهش بارندگی نسبت به مدت مشابه دوره آماری، پس از خراسان رضوی، در رده های بعدی این شاخص قرار دارند.

رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار داشت: در هشت ماه گذشته از سال زراعی جاری (مهر پارسال تا اردیبهشت امسال) تجربه کاهش شدید بارندگی در این استان گزارش شده که این موضوع وضعیت خراسان رضوی را در مقایسه با دیگر استانهای کشور بسیار نامناسب و بحرانی ساخته است.

وی افزود: طبق بررسی های انجام شده، میزان کاهش بارندگی در استان خراسان رضوی طی سال زراعی جاری‌ معادل 2.5 برابر میانگین کاهش بارندگی در سایر استان های کشور است.

به گفته وی، میانگین کاهش بارندگی در کشور در هشت ماه گذشته از سال زراعی جاری 20.5 درصد است که این کاهش در خراسان رضوی 52 درصد است.

شال‌فروشان خاطرنشان کرد: در هشت ماه گذشته از شروع سال زراعی جاری، میزان بارش نرمال در دوره آماری بلندمدت باید 197 میلی‌متر باشد اماشاهد ثبت حدود 95 میلی متر بارندگی بوده‌ایم که نشان از عقب ماندگی در بارش به میزان 102 میلی متر دارد.

 

زخم 18 هزار میلیارد تومانی خشکسالی بر پیکر کشاورزی

رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: خشکسالی 18 هزار و 156 میلیارد تومان به بخش کشاورزی این استان خسارت وارد کرده است.

شال‌فروشان افزود: این میزان خسارت در بخش های مختلف زراعی، باغی، دام و طیور، شیلات، حوزه آب و خاک و زیربنایی سنجش و برآورد شده است.

رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه در حوزه زراعی پنج هزار و 400 میلیارد تومان خسارت به محصولات وارد شده است، افزود: بیشترین میزان خسارت در بخش غلات خصوصا کشت دیم با 85 درصد خسارت و کشت آبی نیز با حدود 30 درصد بوده است.

هزار و 750 رشته قنات خراسان رضوی، شامل 25 درصد قناتهای استان از ناحیه خشکسالی، دچار خسارت شده اند.

وی افزود: 370 هزار هکتار محصولات زراعی استان در سال زراعی جاری از تنش های آبی تاثیر گرفته است.

وی اظهار کرد: 186 هزار هکتار از باغ‌های استان متاثر از خشکسالی است که در این بخش بیشترین خسارت با هفت هزار و 540 میلیارد تومان ثبت شده است و بین 15 تا 30 درصد افت محصول را در پی دارد.

این مسوول در جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: در حوزه دام و طیور نیز به میزان چهار هزار و 610 میلیارد تومان خسارت برآورد شده که شامل افت عملکرد حاصل خسارتهای ناشی از کمبود علوفه، آب و تغذیه دامها، ضعف مراتع، کاهش مقاومت نسبت به بیماری در دام، افزایش تلفات و غیره می شود.

وی با بیان اینکه میزان خسارت وارده به حوزه آب، خاک و بخش زیربنایی نیز 437 میلیارد تومان برآورد شده است، اظهار کرد: میزان آبدهی قنوات استان بین 10 تا 50 درصد کاهش یافته است و هزار و 750 رشته قنات استان، شامل 25 درصد قنوات، نیز دچار خسارت شده اند.

رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: در حوزه شیلات نیز 170 میلیارد تومان برآورد خسارت شده است.

 

عشایر خراسان رضوی، زخمی بی‌مهری خشکسالی

مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی با بیان اینکه امسال شدت خشکسالی موجب کوچ زودهنگام عشایر شد، بیان کرد: به صورت کلی میزان خسارت خشکسالی به عشایر استان در سال زراعی جاری 33 هزار و 487 میلیارد ریال برآورد شده است.

محمدحسین جعفری اظهار کرد: این حجم خسارت در بخش های مختلف زراعی، دام، مرتع و منابع آبی عشایر ثبت شده است.

وی با بیان اینکه عشایر خراسان رضوی 10 هزار و 502 هکتار اراضی زراعی در اختیار دارند که حدود 30 درصد آن از ناحیه خشکسالی دچار خسارت شده است، افزود: این بخش به میزان 399 میلیارد ریال خسارت خشکسالی را تجربه کرده است.

هر هکتار از مراتع در اختیار عشایر خراسان رضوی، با کاهش حدود 96 کیلوگرم تولید علوفه مواجه شده است.

این مسوول اظهار کرد: در بخش مرتع نیز خشکسالی 14 هزار و 255 میلیارد ریال خسارت از محل کاهش تولید علوفه به عشایر وارد کرده است؛ بررسی ها نشان می دهد در هر هکتار مرتع در اختیار عشایر، حدود 96 کیلوگرم کاهش تولید علوفه داریم.

مدیرکل عشایر خراسان رضوی بیان کرد: خسارت به منابع آبی، خشک شدن چشمه ساران و خسارات ناشی از خشکسالی در حوزه دام نیز از دیگر موارد قابل ذکر است.

جعفری اظهار کرد: در حوزه دام معادل 18 هزار و 703 میلیارد ریال خسارت برآورد شده که شامل کاهش تولید بره، فروش بره نارس، تلفات دام و کاهش تولید محصولات جامعه عشایری است.

 

سرما هم کشاورزی خراسان رضوی را داغ کرد

دیماه سال گذشته بیش از 20 روز تجربه سرمای بی سابقه در خراسان رضوی تجربه شد که در تمامی بخشها و عرصه ها خسارت به بار آورد و هیچ یک از بخش های کشاورزی اعم از باغی، زراعی، دامی، شیلات و تاسیسات کشاورزی بی نصیب از این خسارت تلخ نبود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه سرمای کم سابقه 15 سال اخیر در نیمه دیماه هشت هزار و 250 میلیارد تومان خسارت به کشاورزی استان وارد کرد، افزود: بیشترین خسارت، مربوط به محصولات باغی در سطح 134 هزار هکتار معادل 67 درصد کل خسارات وارده به بخش کشاورزی استان به مبلغ پنج هزار و 550 میلیارد تومان است.

غلامرضا قنبری بیان کرد: از این میزان بیشترین خسارت به 91 هزار هکتار مزارع زعفران به میزان سه‌ هزار و283 میلیارد تومان وارد شده است.

رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی گفت: خسارت وارده به تنه درختان میوه در سطح هفت هزار و 200 هکتار باغ حدود 240 میلیارد تومان برآورد می‌شود که در برخی مناطق ممکن است منجر به کف‌بُری و قطع درختان شود.

دیماه گذشته سرمایی که در 15 سال اخیر سابقه نداشت هشت هزار و 250 میلیارد تومان خسارت به کشاورزی استان وارد کرد.

قنبری افزود: به 258 هزار هکتار اراضی زیر کشت محصولات زراعی نیز خسارت وارد شده است که بیشترین خسارت مربوط به مزارع گندم و جو به ترتیب با هزار و 330 میلیارد تومان و هزار و 30 میلیارد تومان بوده است.

وی اضافه کرد: مجموع خسارات محصولات زراعی خراسان رضوی نیز حدود 2 هزار و 450 میلیارد تومان و خسارت وارده به تولیدات دام، طیور و آبزیان نیز حدود 76 میلیارد تومان است.

وی اظهار کرد: 55 درصد از کل برآورد ریالی خسارات وارده یخبندان دی ماه مربوط به 9 شهرستان زاوه، قوچان، تربت حیدریه، تایباد، تربت جام، مشهد، چناران، فریمان و نیشابور و 45 درصد بقیه مربوط به 24 شهرستان دیگر بوده است.

بنا بر اعلام کارشناسان هواشناسی، وضعیت موجود خشکسالی متاثر از تداوم پدیده اقلیمی "لانینا" است. این پدیده روی بارندگی‌ها تاثیر منفی داشته است و امسال هم بهار و تابستان خشکی را برای ایران و به ویژه شرق کشور رقم خواهد زد.

"لانینا"، پدیده‌ای است که در آن، آب در قسمت‌های مرکزی و شرقی استوایی اقیانوس آرام، سردتر از حالت طبیعی است.

بر اساس اعلام سازمان اقلیم شناسی، سال گذشته ایران با سومین پاییز و زمستان کم بارش و خشک مواجه بود و نه تنها میزان بارشها کاهشی بود، بلکه دمای هوا نیز گرمتر از گذشته شد که مانع ذخیره بارش های برفی در ارتفاعات برای استفاده در فصول بهار و تابستان شد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نگرانی از فقدان و کمبود واکسن های ضروری نوزادان در منطقه تربت حیدریه

فصل امتحانات و رواج مصرف قرص اعتیادآور ریتالین در بین دانش‌آموزان/ خانواده‌ها مراقب فرزندان خود باشند

اکران فیلم کوتاه سایه‌های خالی در تربت حیدریه کلید خورد

9 کشته ومصدوم در تصادف محور تربت‌حیدریه- کاشمر

نائب قهرمان خراسان رضوی با درخشش دو ومیدانی کاران تربت حیدریه

سرمایه‌گذاری بر اساس نیازمندی‌ها، هدف اصلی همایش ملی توسعه منطقه تربت‌حیدریه

انتقاد نماینده مردم از کیفیت همایش ملی توسعه منطقه تربت‌حیدریه

سال گذشته نیمی از ازدواج‌های تربت‌حیدریه به طلاق منجر شد

محکوم شدن دومین مزاحم تلفنی اورژانس تربت حیدریه

لزوم ایمن سازی400 استخر ذخیره آب کشاورزی تربت‌حیدریه

آغاز استفاده از دستگاه مه پاش در پارک پیشکوه تربت حیدریه

مردم منبع خبری‌شان منابع غیررسمی شده / در جهانی که می‌توان ریال به ریال هزینه‌های دولت‌ها را مشاهده کرد، ما به دنبال پوشاندن حقیقت هستیم

اهدای 18 سری کمک جهیزیه به نوعروسان نیازمند در تربت‌ حیدریه

تا اطلاع ثانوی قطع برق در شهرستان تربت حیدریه هر روزه خواهد بود

تقدیر مسؤلان تربت حیدریه از معلمین خود در جلسه شورای اداری

آشنایی چهار هزار دانش‌آموز با هوش مصنوعی/ وجود 44 مدرسه دو شیفت در تربت حیدریه/تعهد دولت و خیران برای ساخت196 کلاس درس

آقای رئیس جمهور بازنشستگان را دریابید/ هزینه های درمان جانشان را به لب رسانده

نواختن زنگ مدرسه پیام پیشرفت، موفقیت و بالندگی جامعه است

زنگنه نماینده مجلس:اولین استان غیر متمرکز کشور را ایجاد می کنیم/ ابراهیم بای نماینده ادواری:یازده شهرستان از مزایای تشکیل استان خراسان مرکزی برخوردار خواهند شد/خسروی نماینده اسبق: دولت فعلی با تشکیل استان خراسان مرکزی مخالفتی ندارد

رقابت بیش از سه هزار نفر داوطلب کنکور در تربت‌حیدریه

کشف2 هزار لیتر سوخت قاچاق در تربت‌حیدریه

زلزله در منطقه تربت حیدریه 23 مصدوم برجای گذاشت

انتخاب بیمارستان امام حسین تربت حیدریه به عنوان مرکز مرجع آزمایشگاهی منطقه

اعزام تیم‌های ارزیاب برای بررسی خسارت‌های زلزله رشتخوار

فرماندار تربت حیدریه: دشمنان تلاش می‌کنند موجی از تفرقه را در سطح کشور ایجاد کنند

روایت نتانیاهو از لحظاتی که ایران در آستانه کشف عملیات پیجرها بود: در هفته سوم سپتامبر فهمیدیم که حزب‌الله سه پیجر برای اسکن به ایران فرستاده‌ / معلوم شد که دارند اسکن می‌کنند؛ وقتی فهمیدم، دیوانه شدم

تربت‌حیدریه رتبه نخست حمل و نقل سوخت کشور را به خود اختصاص داد

چه کسی به تعطیلی بدون برنامه نانوایی های روستایی رسیدگی می کند؟

هشت دشت منطقه تربت‌حیدریه بحرانی و ممنوعه است

لیگ امیدهای کشور به میزبانی تربت حیدریه برگزار می شود

راز عجیب اسکلت شدن مرد روی تختخواب خانه اش

تصادف خونین در محور تربت‌حیدریه به دولت‌آباد 8 کشته و مصدوم بر جای گذاشت

انتشار ویدئوی غمناک عروسی کارگر جان‌باخته در انفجار اسکله شهید رجایی

ارجاع پرونده یک استخر خانگی در تربت حیدریه به مراجع قضایی

تصاویر: انفجار در «اسکله شهید رجایی»

پاملا هریمن؛ سلاح مخفی چرچیل در مبارزه با آلمان نازی‌

آخرین اخبار از انفجار در بندر شهید رجایی/ استانداری: تاکنون 40 نفر جان باخته‌اند/ آتش‌نشانی: وجود یک کانتینر پر از سیلندر گاز، دلیل انفجار‌های پی در پی بود

توزیع 18 هزار جعبه تخم نوغان شرق کشور توسط اداره نوغان تربت‌حیدریه

آغاز مبارزه با ملخ در تربت‌ حیدریه

تدوین سند توسعه منطقه تربت حیدریه /رونمایی از دبیرخانه اندیشکده توسعه تربت‌حیدریه/ مرمت و بهره‌برداری هوشمند از آثار تاریخی/ استفاده از هوش مصنوعی در توسعه یکپارچه منطقه

غریزه معامله‌گری ترامپ می‌تواند به نتیجه‌ای مثبت منجر شود؛ یعنی اجتناب از جنگ با ایران و تضعیف تندروها در واشنگتن و تل‌آویو

امام جمعه تربت‌حیدریه: هر صدایی که موجب تفرقه شود خواست دشمن است

حمله پلنگ منجر به جان باختن یک جوان در تربت حیدریه شد

محدوده شهری تربت حیدریه 150 هکتار افزایش می یابد

بیمارستان رازی تربت‌حیدریه با کمبود رادیولوژیست و جراح عمومی مواجه است

ارائه خدمات بهداشتی و درمانی رایگان به روستاهای محروم تربت حیدریه

آغاز مطالعات اجرایی احداث آزادراه باغچه- تربت حیدریه

رشد 55 درصدی خدمات تامین اجتماعی منطقه تربت‌حیدریه

پلمپ مرکز خدمات زیبایی غیر مجاز در تربت حیدریه

پنج جنایت در یک شب/ از حمام خانه‌ای در جنوب پایتخت تا خیابان‌های مولوی و شهرری یک‌شبه در خون غلتید