بزرگنمایی:
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی از وجود ۱۲ موزه تاریخ طبیعی در شهرهای خراسان رضوی خبر داد.
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir
نوید تربت- مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی از وجود 12 موزه تاریخ طبیعی در شهرهای خراسان رضوی خبر داد که سال گذشته بیش از 5 هزار نفر از آنها بازدید نموده اند.
به گزارش نوید تربت،مهدی اله پور افزود: در بین موزهها، موزههای تاریخ طبیعی رسالت اصلی حفظ و حراست کلیه آثار آفرینش از بیجان و جاندار روی کره زمین از بدو تشکیل اولین قشر تا آفرینش اولین موجودات زنده گیاهی و جانوری با تمام اشکال و تنوع را دارند. چون فعالیت این موزهها بسیار گسترده است مشهور به موزه مادر هستند.
وی گفت: موزههای تاریخ طبیعی علاوه بر اینکه نقش اساسی در اشاعه فرهنگ حفاظت از محیطزیست دارند، مکان آموزش و تحقیق علمی علوم محیط طبیعی، ذخیرهگاه اطلاعات علمی تنوع زیستی، مکان گذراندن اوقات فراغت مردم و علاقمندان به طبیعت و نگهدارنده نمونههای تنوع زیستی و جانوری و گیاهی وافر و نادر هستند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی خاطرنشان کرد: گونههای جانوری که در موزه نگهداری میشوند به عنوان ذخایر ژنی هر کشور منحصر به فرد است، بانک اطلاعات ژنتیکی یا Gene pool هر کشور به عنوان سرمایههای ملی کشور و منطقه محسوب میشوند.
وی اظهار کرد: اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی با جمعآوری گونههای مختلف و همچنین آمادهسازی و نگهداری بلندمدت آن در موزه و بانک ژن گام بسیار مؤثر و الزامی برای حفظ حیاتوحش کشور به شکل پایدار نموده است.
الهپور ادامه داد: درمجموع خراسان رضوی دارای 12 موزه تاریخ طبیعی است که به استثناء موزه مشهد، سایر واحدهای اداری تابعه از جمله بردسکن، تربتحیدریه، گناباد، خواف، درگز، سرخس، قوچان، سبزوار، بجستان، کاشمر، تربتجام دارای این مهم هستند.
وی افزود: در این موزهها 153 نوع از پستانداران، 797 پرنده، 54 خزنده و 11 دوزیست و ماهی، 73 گیاه، 100 بیمهره و 25 فسیل نرم تن و تعدادی سنگ و کانی به نمایش گذاشته شده است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی بیان کرد: موزه تاریخ طبیعی مشهد با مساحت 240 مترمربع سال 1373 و در ساختمان اداره کل حفاظت محیطزیست استان تأسیس شده که از لحاظ تعداد و غناء گونه منحصر به فرد است.
وی گفت: در این موزه گونههای بسیار ارزشمند و مجموعههای متنوع جانوری ازجمله 50 گونه پستاندار،160 گونه پرنده، 25 گونه خزنده، 10 گونهآبزی و 7 مورد اسکلت حیوانی و نمونههایی از سختپوستان و شکم پایان، بیش از 100 گونه از بندپایان در کلکسیونهای علمی حفظ و نگهداری میشوند و در معرض نمایش قرار دارند.
الهپور یادآور شد: از 8 گونه گربهسان در کشور 7 گونه آن در موزه مشهد و در یک غرفه مجزا برای معرفی به پژوهشگران و علاقهمندان با انضمام طراحی اکوسیستم به نمایش گذاشته شده است.
وی همچنین تصریح کرد: گونههای شاخص، بومی و کمیاب خراسان رضوی از جمله زاغ بور، قرقاول بال نقرهای، آهو، جبیر و بالابان و... به همراه محل زیستشان در معرض نمایش قرار گرفته است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی گفت: این موزه دارای 12 دیورام است که گونههای اختصاصی با توجه به طراحی دیورامها جانمایی شدهاند؛ مثل غرفه پرندگان که به معرفی پرندگان شکاری استان میپردازد.
وی افزود: پارسال بیش از 3000 بازدیدکننده در رنجهای مختلف سنی و گروههای مختلف از موزه اداره کل محیطزیست و 2500 نفر از موزههای واحدهای تابعه بازدید و آموزش دیدهاند.