آخرین مطالب

چالش‌های سیاست خارجی ایران در سال 1402؛ از مهلکه اوکراین و قفقاز تا ضربات سنگینی که به خاطر عدم احیای برجام به کشور وارد می‌شود سیاسی

چالش‌های سیاست خارجی ایران در سال 1402؛ از مهلکه اوکراین و قفقاز تا ضربات سنگینی که به خاطر عدم احیای برجام به کشور وارد می‌شود

  بزرگنمایی:
ایران در سال ۱۴۰۱ با چالش‌های مهمی در سیاست خارجی خود روبرو بود. تا نیمه سال درگیر مذاکرات هسته‌ای بود که موفقیتی در آن حاصل نشد.

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir
سید حمزه صالحی: ایران در سال 1401 با چالش‌های مهمی در سیاست خارجی خود روبرو بود. تا نیمه سال درگیر مذاکرات هسته‌ای بود که موفقیتی در آن حاصل نشد. به کما رفتن برجام و افزایش اختلافات ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نگرانی‌های زیادی در مورد احتمال ارجاع مجدد پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت ایجاد کرده بود.
انتخاب: ایران در سال 1401 با چالش‌های مهمی در سیاست خارجی خود روبرو بود. تا نیمه سال درگیر مذاکرات هسته‌ای بود که موفقیتی در آن حاصل نشد. به کما رفتن برجام و افزایش اختلافات ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نگرانی‌های زیادی در مورد احتمال ارجاع مجدد پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت ایجاد کرده بود.

ادعای حمایت پهپادی ایران از روسیه در جنگ اوکراین از دیگر موضوعاتی بود که فشار‌های زیادی بر کشور وارد کرد. به‌طوری‌که کشور‌های اروپایی به‌عنوان بزرگ‌ترین مشوقان احیای برجام در ادامه نسبت به آن بی‌تفاوت شدند. علاوه بر آن‌ها ناآرامی پاییز گذشته در کشور هم زمینه‌ساز صدور قطعنامه‌های زیادی علیه ایران شد. مهم‌ترین آن‌ها قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل و تشکیل کمیته حقیقت‌یاب در مورد آن حوادث بود.

به‌طورکلی در سال 1401 یک اجماع بین‌المللی علیه ایران شکل گرفت و به‌مرور در حال تکمیل‌شدن بود که می‌توانست خطرات زیادی برای کشور به دنبال داشته باشد.

تا اواخر سال نحوه رفتار دولت ایران به‌گونه‌ای بود که به نظر می‌رسید سیاست شرق‌گرایی روسیه محور دولت رئیسی هم‌زمان با تخاصم فزاینده با غرب حتی اگر به قیمت شکل‌گیری یک اجماع تمام‌عیار بین‌المللی علیه کشور تمام شود، بدون هیچ انعطافی ادامه پیدا خواهد کرد.

در چنین شرایطی باتوجه‌به مشکلات داخلی و وضعیت بین‌المللی کشور موج نگرانی‌ها در مورد آینده کشور بیشتر شد؛ اما به نظر می‌رسد سفر شی جینگ‌پینگ رئیس‌جمهور چین به عربستان در آذرماه 1401 و موضع‌گیری بی‌سابقه وی در حمایت از ادعا‌های امارات در مورد جزایر سه‌گانه ایرانی، تلنگر مهمی به ایران بود تا درک کند سیاست شرق‌گرایی محض به‌تن‌هایی تأمین‌کننده منافع ملی کشور نخواهد بود. به همین دلیل در اواخر سال 1401 نشانه‌هایی از تغییر رویکرد در سیاست خارجی ایران آشکار شد. یکی از آن‌ها توافق ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای رفع اختلافات در سفر گروسی به تهران در 12 اسفند بود که بلافاصله اثر خود را در بازار ارز نشان داد و دیگری توافق ایران و عربستان برای احیای روابط بعد از 7 سال قطع رابطه بود که با میانجیگری چین در 20 اسفند 1401 اعلام شد. بر طبق آن دو کشور تا دو ماه بعد روابط خود را به طور کامل از سر خواهند گرفت. جدیت تحول در روابط منطقه‌ای با سفر علی شمخانی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی به امارات و دیدار سازنده‌ای که با مقامات این کشور داشت وضوح بیشتری به خود گرفت.

اما هم اکنون و در آستانه آغاز سال 1402 کشور با چالش‌های متعددی روبرو است که در صورت عزم جدی دولت برای غلبه بر آنها، می‌تواند آن‌ها را به سرانجام خوبی برساند و فضای داخلی و خارجی کشور را برای حرکت در مسیر پیشرفت مساعد کند.

بدون شک مهم‌ترین چالش ایران در سال جدید همانند سال 1401 و سال‌های قبل از آن موضوع پرونده هسته‌ای است و احیای برجام است. کشور تحت تحریم و فشار‌های زیادی است که به اقتصاد و تجارت کشور ضربات هولناکی وارد کرده است و تأثیرات آن در زندگی روزمره مردم کاملاً نمایان است.

فشار تحریم‌ها و توأمان حکمرانی نامطلوب داخلی باعث بروز نارضایتی‌های اجتماعی فراوانی شده است که به رابطه دولت – ملت به‌شدت آسیب‌زده است. مهم‌ترین و فوری‌ترین اقدام برای خروج از این وضعیت احیای برجام و رفع تحریم‌های ظالمانه است تا کشور بتواند با آرامش بیشتری حرکت خود به سمت آینده را تنظیم کند. با اینکه آمریکا با خروج از برجام ناقض اصلی این توافقنامه است؛ ولی ضعف مشهود تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در به بن‌بست رساندن مذاکرات، باعث شده است که هم اکنون بجای آمریکا ایران در مظان اتهام باشد. توافق ایران با آژانس برای حل‌وفصل اختلافات فرصت بسیار خوبی است که با یک دیپلماسی هدفمند و با بهره‌گیری از دیپلمات‌های کارآزموده می‌توان توافق هسته‌ای را احیا کرد و کشور را از فشار تحریم‌ها خارج کرد.

موضوع بعدی ایران مربوط به جنگ اوکراین است. باتوجه‌به حمله روسیه به اوکراین و فشار تحریم‌ها علیه مسکو این کشور به دنبال متحدانی می‌گردد که بتواند به هر نحوی پای آن‌ها را به جنگ اوکراین باز کند. تا بدین‌وسیله هزینه‌های جنگ را سرشکن کند. چین تاکنون به شکل ماهرانه‌ای از همکاری با روسیه سرباز زده است. ایران به‌خاطر ادعاهای کمک پهپادی به روسیه تحت‌فشار زیادی قرار گرفت و اروپا و آمریکا تحریم‌هایی علیه تهران اعمال کردند. حتی ادعاهایی مبنی بر قصد ایران برای ارسال موشک‌های به روسیه منتشر شد که می‌توانست پیامد‌های به‌مراتب شدیدتری به همراه داشته باشد. بااین‌حال از اواخر سال وضعیت اندکی تغییر کرد. پایگاه اکسیوس در پنجم اسفند نوشت: ایران از تحویل موشک‌های بالستیک خود به روسیه صرف‌نظر کرده است. این خبر برای غربی‌ها که نگران ارتقا همکاری نظامی ایران و روسیه بودند مثبت تلقی می‌شود؛ مخصوصاً اینکه در همان روز ایران در کنار چین و هند به قطعنامه محکومیت حمله روسیه به اوکراین رأی ممتنع داد. به‌طورکلی به نظر می‌رسد ایران به این نتیجه رسیده است که باید فاصله خود را با روسیه در جنگ اوکراین حفظ کند، در سال آینده ایران باید ضمن حفظ و گسترش روابط با روسیه با نشان‌دادن جلوه‌هایی از سیاست نه شرقی و نه غربی به طور کامل مسیر خود را از مسکو در جنگ اوکراین جدا کند.

موضوع مهم دیگری که در سیاست خارجی ایران وجود دارد، بحث روابط با همسایگان به‌خصوص همسایگان عرب است. هم اکنون ایران با توافق بر سر احیای روابط با عربستان گام بلندی در بهبود روابط با آن‌ها برداشته است. این مهم با سفر علی شمخانی به امارات بیشتر تقویت شده است. نکته مهم این است که روابط ایران با همسایگان بعد از سال‌ها قطع رابطه و شکل‌گیری یک بی‌اعتمادی چندلایه که ناشی از اختلافات تاریخی، مذهبی، فرقه‌ای، ایدئولوژیک و هویتی است بسیار شکننده است؛ مخصوصاً اینکه اسرائیل تلاش زیادی برای برهم‌خوردن این روابط خواهد کرد؛ بنابراین یکی از چالش‌های اساسی ایران در سال جدید مدیریت درست روابط همسایگی و جلوگیری از فروپاشی مجدد آن خواهد بود. اتخاذ یک رویکرد اقتصادی در سیاست همسایگی ایران می‌تواند نقش مهمی برای ایجاد ثبات و پایداری در روابط ایران با عربستان و سایر کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس باشد.

مسائل قفقاز و به‌خصوص درگیری جمهوری باکو با ارمنستان هم از موضوعات اساسی در سیاست خارجی ایران در سال آینده خواهد بود. از زمان جنگ قره‌باغ در سال 2020 حکومت باکو با تحریک اسرائیل تلاش عمده‌ای برای قطع ارتباط مرزی ایران با ارمنستان و ضربه‌زدن به منزلت ژئوپلیتیک ایران انجام داده است. ایجاد کریدور زنگزور که در صورت اجرایی‌شدن بزرگ‌ترین بازنده آن ایران خواهد بود، چالش عمده‌ای در سیاست خارجی کشور خواهد بود. همچنین محافل رسمی و نیمه‌رسمی باکو اهانت‌های زیادی علیه ایران و تمامیت ارضی آن مطرح می‌کنند که تاکنون با خویشتنداری ایران همراه بوده است. باتوجه‌به نفوذ روزافزون اسرائیل در منطقه به نظر می‌رسد این لفاظی‌ها ادامه داشته باشد. ضرورت دارد ایران با اتخاذ یک رویکرد قاطعانه نسبت به این مسئله، برای حل‌وفصل آن رسیدگی کند.

بحران افغانستان و حضور طالبان در رأس قدرت که زیست طبیعی و انسانی مردم افغانستان را تباه کرده است به‌عنوان یک چالش تمدنی و اخلاقی برای ایران مطرح است. اگرچه حفظ ارتباط و تأثیرگذاری بر گروه طالبان برای ایران ضروری است؛ ولی از لحاظ تاریخی و اخلاقی برایشان و جایگاه ایران فرهنگی زیبنده نیست که کشور ما به‌عنوان حامی طالبان مطرح باشد. مخصوصاً اینکه این گروه از لحاظ هویتی، مذهبی و ایدئولوژیک با ایران مخالف است و اساس شکل‌گیری آن‌ها را تضاد تمدنی با ایران شکل می‌دهد. این گروه بنا به ماهیت خود خطر بزرگی برای ایران خواهد بود و به نظر می‌رسد درصورتی‌که توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته شود مزاحمت‌های خود را علیه ایران را تشدید خواهد کرد. همان‌طور که در شرایط فعلی هم در حد توان مزاحمت‌های مرزی برای ایران ایجاد می‌کند.

ایران از لحاظ موضوعی نیز چالش‌هایی زیادی در سیاست خارجی خواهد داشت. موضوعات حقوق بشری با اروپا و غرب به‌عنوان یک چالش مهم مطرح خواهد بود. رقابت با پاکستان برای توسعه بندر چابهار در مقابل بند گوادر همچنان وجود خواهد داشت، پیگیری بحران‌های محیط زیستی؛ مانند منشأ بحران گردوغبار و سدسازی‌های ترکیه که منجر به استفاده آنکارا از سلاح آب برای پیشبرد اهداف خود می‌شود در کنار سایر موارد گفته شده از مهم‌ترین چالش‌های قابل‌پیش‌بینی در سیاست خارجی ایران خواهد بود که امید می‌رود با جدیت و برنامه‌ریزی بتوان آن‌ها را تاحدامکان مرتفع کرد. از سوی دیگر خاورمیانه و محیط پیرامونی ایران کانون بحران‌های پیش‌بینی‌نشده هم هست که لازم است دستگاه سیاست خارجی کشور با هوشیاری و دقت بیشتری نسبت به هرگونه تحولی احتمالی برای سال جدید برنامه‌ریزی کند.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

همه خدمات پیشگیری و درمان هاری به‌صورت کاملآ رایگان انجام می‌شود

رکورد جوجه ریزی سالانه مرغداری های شهرستان زاوه شکسته شد

رفع تداخل بیش از 21هزار هکتار اراضی شهرستان مه ولات

آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟ / جعبه پاندورا باز شد

افزایش 51 درصدی تعهدات بلند مدت تامین اجتماعی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان

شرایط جدید بنیاد مسکن برای تامین قیر رایگان به زیان روستاهای محروم است

جاذبه های چشم‌نواز بهاری محیط زیست خراسان رضوی

نقش مؤثرشرکت نفت منطقه تربت حیدریه در تامین پایدار سوخت خراسان جنوبی

بی توجهی به مناسب سازی معابر تربت حیدریه، خطری در کمین کم توانها

در «رویدادی بی‌سابقه»، یک ستاره‌ مرده‌ زندگی را از سر گرفت

تصاویر: سیل در دوبی

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند

چند حقیقت شگفت انگیز درباره هوش حیوانات که نمی دانستید

رضا نصری: اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل «پاسخ» بود، نه «حمله»/ می‌خواهند ایران را مقصر این درگیری جلوه دهند

افزایش بیش از 48 درصد میزان باراندگی در تربت‌حیدریه

تصاویر: مسابقات کشتی چوخه در گود زینل خان

رونق اقتصادی برای دست‌اندرکاران نوغان‌دار خراسان رضوی

توزیع 350 سبد غذایی بین زنان باردار تربت حیدریه

عطار نیشابوری مسافر هفت شهر عشق که سیمرغ را تا قاف پرواز داد

سه ویرانه باستانی شگفت‌انگیز که شاید نام آنها را نشنیده باشید

طبق قرارداد بازارچه آداک یک سازه موقت است/ پایان قرار داد، عدم تمکین سرمایه گذار و ورود سازمان بازرسی به پرونده/ اصرار سرمایه گذار بر ادامه تصرف غیر قانونی بازارچه/ احداث پارکینگ طبقاتی/ برگزاری مزایده برای واگذاری مغازه ها/ راهی جز پلمپ بازارچه آداک نداشتیم/ با یک قرارداد شفایی از کسبه ماهی 231 میلیون تومان دریافت می کنند/ چاره ای جز رسانه ای کردن برایمان باقی نماند

بخش زیادی از معضلات جامعه با امر به معروف و نهی از منکر برطرف می شود

گزارش تصویری؛ نگاهی متفاوت به برگزاری نماز عید فطر از دریچه لنز دوربین

اگر جلوی پروژه‌های سدسازی ترکیه گرفته نشود، آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل با آسیب جدی مواجه می‌شوند

رهبر معظم انقلاب: جمهوری اسلامی درصدد آن نیست کسانی را به زور وادار به دین‌داری کند، اما در مقابل هنجارشکنی دینی هم وظیفه دارد و نباید کوتاهی کنیم

10 مورد از سردترین شهرهای جهان؛ سردترین شهر دنیا در کدام کشور قرار دارد؟

صدور 118 موافقت اصولی و پروانۀ بهره‌برداری مراکز درمانی در منطقه تربت حیدریه

افتتاح اولین واحد تولید مرغ تخمگذار در شهرستان رشتخوار

پیش بینی اشتغال 697 نفر در شهرستان تربت حیدریه

برگزاری نماز عید فطر در میدان بسیج و ورزشگاه آزادی شهرک ولیعصر تربت حیدریه

آغاز کشت چغندرقند نشایی در اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

امکان پرداخت زکات فطریه و کفاره در نانوایی‌های تربت حیدریه فراهم شد

کسب قهرمانی مسابقات دو جام رمضان خراسان رضوی توسط آتش نشان تربت حیدریه

کاهش 36 درصد بارندگی در خراسان رضوی / بحرانی بودن نیمی از دشتهای استان