آخرین مطالب

بیشترین صدمات قطع گاز به صنعت فولاد خراسان رضوی اقتصادی

بیشترین صدمات قطع گاز به صنعت فولاد خراسان رضوی

  بزرگنمایی:
تنها سوخت مصرفی صنایع فولادی، گاز است و این بخش امکان استفاده از سایر فرآورده های سوختی را برای تولید ندارد به همین دلیل قطع گاز بیشترین صدمات را به این صنعت وارد می آورد.

پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir

نوید تربت- زمستان هر سال به دلیل افزایش مصرف گاز بخش خانگی، صنایع فولادی خراسان رضوی با محدودیت‌ها و چالش‌هایی مواجه می‌شوند که صاحبان صنایع باید خود نسبت به ذخیره‌سازی این انرژی تدبیر کنند.

به گزارش نوید تربت به نقل از ایرنا، سختی تامین انرژی و مشکلات ناشی از آن برای صنایع فولاد خراسان رضوی در زمستان امسال، با توجه به حاکمیت سرمای بی سابقه در استان، بیش از پیش آشکار شد، آن هم در شرایطی که حتی تامین گاز برای بخش خانگی در شمال شرق کشور با محدودیت‌های بسیاری مواجه است و تمام توان و تمرکز استان بر تولید و تامین گاز بخش خانگی و بخش های ضروری خدمات رسانی به مردم معطوف شده است.

در هر صورت در زمان سرمای شدید، تامین گاز با مشکل مواجه می شود و در هفته جاری نیز به دلیل کاهش بسیار زیاد دمای هوا در ناحیه شمال شرق و افزایش مصرف خانگی از یک طرف و قطع واردات گاز از ترکمنستان از طرفی دیگر، تامین گاز در شمال شرق کشور دشوار شده به نحوی که بخش خانگی را نیز دچار افت فشار کرده است.

همیشه در شرایط سخت، اولویت با تامین گاز بخش خانگی است، لذا چاره ای جز قطع گاز دیگر بخش ها نمی ماند و از آنجا که ممکن است این موضوع در سالهای آتی نیز تکرار شود باید برای چالش های پیش روی حوزه صنایع چاره ای اندیشیده شود.

قطعی گاز فولادی ها در سرمای هوا

تنها سوخت مصرفی صنایع فولادی، گاز است و این بخش امکان استفاده از سایر فرآورده های سوختی را برای تولید ندارد و قطعی گاز فولاد استان تقریبا از ابتدای دیماه امسال آغاز شده است، به طوری که فرماندار جوین 14 دیماه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از توقف فعالیت فرآوری در کارخانه پارس فولاد سبزوار، واقع در این شهرستان، به دلیل قطع گاز خبر داد.

علی سامقانی اظهار داشت: بر مبنای تفاهم نامه‌ اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با شرکت گاز مقرر شده است گاز سه واحد فولادی استان شامل فولاد خراسان، سنگان و جوین (سبزوار) طی بازه زمانی مشخصی قطع شود.

وی افزود: سال های گذشته جریان گاز این واحدهای تولیدی فولاد به یک باره قطع می شد اما امسال برنامه نوبت بندی اجرا شده است که گاز این صنایع در برخی ماههای سرد سال به منظور تامین گاز حوزه شهری و بخش خانگی، قطع شود.

فرماندار جوین گفت: با توجه به مصرف زیاد گاز در بخش صنایع فولاد و از سویی اولویت داشتن تامین گاز بخش خانگی در ماه های سرد سال، بناگزیر گاز برخی واحدهای تولیدی قطع می شود.

حال در هفته اخیر با توجه به سرمای بی سابقه تقریبا تمام واحدهای صنایع بزرگ خراسان رضوی اعم از فولاد و خودروسازی و قطعه سازی ناگزیر به همکاری 100 درصدی و قطع تولید خود شدند که این موضوع مصوبه ستاد انرژی استان به منظور پایداری تامین انرژی برای بخش خانگی و مراکز حساس استان بوده است.حال در هفته اخیر با توجه به سرمای کم‌سابقه، تقریبا تمامی واحدهای صنایع بزرگ خراسان رضوی اعم از فولاد، خودروسازی و قطعه سازی در عمل به مصوبه ستاد انرژی استان و به منظور پایداری تامین انرژی بخش خانگی و مراکز حساس، ناگزیر به همکاری 100 درصدی و قطع تولید خود شدند.

مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ایرنا، شمار مشترکان گاز این استان را 2 میلیون و 600 هزار مشترک ذکر و بیان کرد: افزایش مصرف گاز در استان از آذرماه امسال شدت گرفت به طوری که در آذرماه 1401 یک میلیارد و 472 میلیون مترمکعب گاز در استان مصرف شد، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل یک میلیارد و 451 میلیون مترمکعب بود.

حسن افتخاری افزود: مطابق با شاخص های مصرف انرژی، کاهش هفت درجه ای دما باید موجب افزایش مصرف گاز شود، این استان طی روزهای اخیر سرمایی بیش از منفی 20 درجه را تجربه کرد که همین موضوع موجب افزایش مصرف گاز شد، به طوری که با توجه به سرمای کم سابقه روزهای اخیر در خراسان رضوی، میزان مصرف گاز روزانه مردم استان در روز 21 دیماه به 61 میلیون مترمکعب رسید.

وی با تاکید بر لزوم مشارکت صنایع فولادی در ایجاد مخازن ذخیره گاز گفت: صنایع فولادی هم می توانند مخازن ذخیره گاز ایجاد کنند، همان طور که برخی صنایع دیگر در زمستان مخازن ذخیره سازی سوخت مایع در اختیار دارند، فولادی ها نیز می توانند این مخازن و تاسیسات را برای خود ایجاد کنند، اما این موضوع فقط در حد یک ایده خام است که هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.

تولید گاز خراسان رضوی نیازمند تقویت

با توجه به گفته مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی مبنی بر اینکه صنایع فولادی بهتر است برای ایجاد مخازن ذخیره گاز اقدام کنند، این سوال مطرح است که در صورت ایجاد مخازن ذخایر گازی از سوی صنایع، آیا ذخایر گازی موجود در استان جوابگوی نیاز آنها خواهد بود؟

مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد سرخس در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مخازن گازی منطقه خانگیران شامل سه مخزن گاز شیرین با ظرفیت تولید 17 میلیارد متر مکعب و یک مخزن گاز ترش عظیم با ظرفیت تولید 550 میلیارد متر مکعب است.

یحیی فیضی اظهار داشت: برداشت از منابع گاز شیرین خانگیران در سال 1352 با سه حلقه چاه و بهره‌برداری از مخزن گاز ترش مزدوران در سال 1362 و هم‌زمان با راه‌اندازی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد با حفر 6 حلقه چاه آغاز شده است.

وی شرایط تولید گاز توسط پالایشگاه خانگیران در سرمای شدید کنونی را حداکثری دانست و گفت: هم اکنون تولید پالایشگاه در حداکثر ظرفیت خود قرار دارد به طوری که روزانه 56.5 میلیون مترمکعب گاز تولید می شود، ذخیره سازی گازی که توسط این پالایشگاه در تابستان انجام می گیرد، صرف مصرف بخش خانگی در زمستان می شود.

فیضی با پیشنهاد این موضوع که صنایع می توانند خود نسبت به تامین گاز از طریق ایجاد مخازن ذخیره اقدام کنند، افزود: در کشورهای دیگر مخازن ذخیره گاز متعلق به بخش خصوصی است و صنایع فولادی هم می توانند گاز را از شرکت ملی گاز ایران خریداری و آن را ذخیره کنند.

رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در پاسخ به این سوال که آیا صنایع فولادی می توانند خود نسبت به ایجاد مخازن ذخیره گاز اقدام کنند، به خبرنگار ایرنا گفت: مشکل اصلی این است که در تابستان نیز گاز زیادی در اختیار صنایع فولادی قرار نمی گیرد و در واقع در تابستان هم مشکل کمبود گاز برای صنایع وجود دارد.

احمدرضا صفار طبسی افزود: در واقع پالایشگاه خانگیران باید در تابستان مازاد تولید گاز خود را ذخیره کرده و آن را برای زمستان نگه دارد که این کار انجام می شود، اما اگر قرار باشد این ذخیره سازی صرف صنایع فولادی شود، از حجم ذخایر به شدت کاسته می شود.

تا زمانی که در فرآیند تولید گاز و اورهال کردن (بروزرسانی) این بخش، سرمایه گذاری بزرگی انجام نگیرد، مشکل کمبود گاز حل نمی شود، از سوی دیگر تحریم ها نیز در این بخش بی اثر نبوده است، در مجموع لازم است که سرمایه گذاریهای بزرگ و چندصد میلیارد ریالی در این بخش انجام شود.وی اظهار داشت: تا زمانی که در فرآیند تولید گاز و به روزرسانی (اورهال کردن) این بخش، سرمایه گذاری بزرگی انجام نگیرد، مشکل کمبود گاز حل نمی شود، از سوی دیگر تحریم ها نیز در این بخش بی اثر نبوده است و در مجموع لازم است سرمایه گذاری های بزرگ و چند صد میلیارد ریالی در این بخش انجام شود.

با توجه به تاکید بر افزایش سرمایه گذاری ها در بخش تولید گاز در استان، استاندار خراسان رضوی چندی قبل در حاشیه بازدید از چند واحد تولیدی گفته بود که اکنون ذخیره‌سازی گاز در مخازن طبیعی، اکتشافات و حفر چاههای جدید گازی در اولویت این استان قرار گرفته است، همچنین انتقال گاز ترش (گاز طبیعی خام) از ترکمنستان به خراسان رضوی در دستور کار است.

یعقوبعلی نظری افزود: از یک سو کشور با 15 هزار مگاوات کمبود تولید برق مواجه است و زمان زیادی لازم است تا بتوان این کمبود را جبران کرد، زمانی که فشار گاز هم کم می شود، کمبودها در ابتدا از شمال شرق کشور بروز و ظهور پیدا می کند.

وی اظهار داشت: با توجه به کمبودهای موجود در زیرساختهای استان نمی توان صنایع را تعطیل کرد، لازم است صاحبان صنایع برای تامین انرژی مورد نیاز خود راهکارهای جدیدی اتخاذ کنند.

در این راستا، با توجه به اینکه صنایع استان خراسان رضوی به دلیل افزایش مصرف در بخش خانگی، در تابستان عموما با کمبود برق و در زمستان با کمبود گاز مواجه می شوند که زمستان امسال در پی شدت سرما، برق اغلب صنایع استان نیز در روزهای اخیر قطع شده است، مدتی است که طرح ایجاد نیروگاه های خورشیدی توسط صاحبان برخی از صنایع استان مطرح می شود.

حتی معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران چندی قبل در گفت و گویی خبر از آغاز ایجاد شهرکهای خورشیدی در 92 نقطه صنعتی کشور خبر داد که این نشان از ورود صاحبان صنایع برای تامین برق مورد نیاز خود و جلوگیری از ضررهای بیشتر در این زمینه دارد و بهتر است صاحبان صنایع در این شرایط سخت اقتصادی نسبت به ایجاد مخازن ذخیره گاز و اتخاذ راهکارهای جدید در این زمینه وارد عمل شوند.

این در حالی است که خراسان رضوی در بخش سنگ آهن به عنوان ماده اولیه تولید فولاد به دنبال رسیدن به هدف تولید 10 میلیون تن فولاد در استان و تبدیل این منطقه به قطب سوم فولادسازی کشور است.

برای رسیدن به هدف مزبور 11 واحد تولید کنسانتره با ظرفیت اسمی تولید 22.2 میلیون تن در سال، پنج واحد گندله سازی با مجموع ظرفیت تولید 15 میلیون و 590 هزار تن گندله، 10 واحد تولید آهن اسفنجی با ظرفیت اسمی 9.4 میلیون تن در سال، 9 واحد تولید شمش فولاد با ظرفیت اسمی 7.72 میلیون تن در سال و 6 واحد تولید نورد با ظرفیت اسمی 3.7 میلیون تن در سال در خراسان رضوی اجرا شده است.

اکنون 34 واحد صنعتی در زمینه تولید شمش فولاد و سایر طرحهای فولادی با اشتغالزایی برای 9 هزار و 262 نفر در استان خراسان رضوی فعالیت دارند.

نردیدی نیست که این حجم از تولید فولاد در خراسان رضوی باید بستر پایداری از انرژی به ویژه گاز در اختیار داشته باشد و آیا وقت آن نرسیده است که بسترهای سرمایه گذاری برای تقویت زیرساختهای استان در حوزه برق و گاز و آب فراهم شود؟


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

ممیزی بیش از 130 هزار هکتار مراتع تربت‌حیدریه

قابلیت تبدیل شهر کَدکَن به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه

زیارت آستان بقیع در حرم خورشید هشتم

جامعه‌ای که از اهداف و آرمان‌های خود با استدلال دفاع نکند تحلیل می‌رود

حمایت دانشگاهیان تربت‌حیدریه از دانشجویان مدافع فلسطین

پزشکیان: بزرگان ما وقتی مریض می‌شوند سریع به اروپا می‌روند؛ چرا برای اقتصاد بیمار به سراغ اروپا نمی‌روید؟

زنان تاریخ‌‌ساز؛ با اولین مهمانداران زن هواپیما در جهان آشنا شوید

تجهیز کلینیک احمدیه تربت حیدریه به دستگاه اسلیت لمپ چشم پزشکی

خواف شهری از عهد اشکانیان و ساسانیان

امام جمعه تربت حیدریه: اعضای شورای باید به وعده‌های باقی مانده خود عمل کنند

رقابت 4 هزار و 623 داوطلب کنکور سراسری در تربت حیدریه

کشت گندم و جو دیمی در بیش از4500 هکتار اراضی بخش رخ تربت حیدریه

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

پدیده جدید راه خواری در پارک پیشکوه تربت حیدریه+ جوابیه

بورسیه رتبه های زیر هزار کنکور برای پنجمین سال متوالی توسط خیر نیک اندیش تربتی

همه خدمات پیشگیری و درمان هاری به‌صورت کاملآ رایگان انجام می‌شود

رکورد جوجه ریزی سالانه مرغداری های شهرستان زاوه شکسته شد

رفع تداخل بیش از 21هزار هکتار اراضی شهرستان مه ولات

آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟ / جعبه پاندورا باز شد

افزایش 51 درصدی تعهدات بلند مدت تامین اجتماعی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان

شرایط جدید بنیاد مسکن برای تامین قیر رایگان به زیان روستاهای محروم است

جاذبه های چشم‌نواز بهاری محیط زیست خراسان رضوی

نقش مؤثرشرکت نفت منطقه تربت حیدریه در تامین پایدار سوخت خراسان جنوبی

بی توجهی به مناسب سازی معابر تربت حیدریه، خطری در کمین کم توانها

در «رویدادی بی‌سابقه»، یک ستاره‌ مرده‌ زندگی را از سر گرفت

تصاویر: سیل در دوبی

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند

چند حقیقت شگفت انگیز درباره هوش حیوانات که نمی دانستید

رضا نصری: اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل «پاسخ» بود، نه «حمله»/ می‌خواهند ایران را مقصر این درگیری جلوه دهند

افزایش بیش از 48 درصد میزان باراندگی در تربت‌حیدریه

تصاویر: مسابقات کشتی چوخه در گود زینل خان

رونق اقتصادی برای دست‌اندرکاران نوغان‌دار خراسان رضوی

توزیع 350 سبد غذایی بین زنان باردار تربت حیدریه

عطار نیشابوری مسافر هفت شهر عشق که سیمرغ را تا قاف پرواز داد