آخرین مطالب

دوراهی تیم سیاست خارجی دولت در مورد توافق موقت سیاسی

دوراهی تیم سیاست خارجی دولت در مورد توافق موقت

  بزرگنمایی:
چنانچه پیشنهاد توافق موقت مورد توافق آمریکا قرار گیرد، ایران بر سر یک دوراهی قرار خواهد گرفت، اگر پیشنهاد را بپذیرد با دستور کار دولت در خصوص رفع کامل تحریمها تناقض دارد و چنانچه آن را نپذیرد با درخواست وزیر خارجه ایران، همخوانی ندارد.

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir
چنانچه  پیشنهاد توافق موقت مورد توافق آمریکا قرار گیرد، ایران بر سر یک دوراهی قرار خواهد گرفت، اگر پیشنهاد را بپذیرد با دستور کار دولت در خصوص رفع کامل تحریمها تناقض دارد و چنانچه آن را نپذیرد با درخواست وزیر خارجه ایران، همخوانی ندارد.
سید محمد هادی موسوی: ایران بالاخره اعلام کرد که از 8 آذرماه دور جدید مذاکرات وین را از سر خواهد گرفت. اما لحن مقامات، علی الخصوص مذاکره کننده ارشد ایران، نشان می دهد که این مذاکرات، ادامه مذاکرات پیشین نیست و ایران قصد دارد با رویه جدید، مذاکرات وین را "شروع" کند در حالیکه طرفهای غربی توقع دارند که ایران به "ادامه" مذاکرات بازگردد.

به گزارش نوید تربت به نقل از انتخاب،دکتر علی باقری، مذاکره کننده ایران، پیشتر گفته بود مذاکرات هسته ای وجود ندارد و هدف از مذاکرات وین، صرفا بازگشت آمریکا به تعهدات است. او در یک تور اروپایی تلاش کرد که کشورهای اروپایی را در جریان آخرین مواضع ایران قرار دهد گرچه خبر دقیقی از پاسخ و عکس العمل طرف اروپایی به این رویکرد منتشر نشده است. باقری همچنین در یک جلسه ویدئو کنفرانس با همتایان چینی و روسی خود، درمورد مذاکرات هسته ای، "مواضع خود را هماهنگ کرد". گرچه آنچه باقری، هماهنگی مواضع با شرکای چینی و روسی نامیده با آنچه در رسانه ها منتشر شده، تفاوتهایی وجود دارد. براساس گزارش رسانه ها، باقری و نمایندگان چین و روسیه توافق کردند که "کلیه تحریمهای مغایر با برجام و اجرای قطعنامه 2231 سازمان ملل باید لغو شوند" اما آنچه باقری کنی به عنوان خروجی این نشست اعلام کرد، "لغو کلیه تحریمهای غیرقانونی آمریکا" بود.

این تناقض دیدگاه ها، نشان از چالشی اساسی در مذاکرات 8 آذر خواهد داشت همچنانکه وزیر امور خارجه فرانسه نیز اعلام کرد پس از برگزاری این دور مذاکره می توان فهمید که ایران چه قصدی دارد و اگر این مذاکرات ساختگی باشد، "برجام، توخالی ارزیابی خواهد شد".

در همین میان اما، خبر غیررسمی در رسانه های خارجی منتشر شد که آمریکا و شرکای اروپاییش قصد دارند- مانند روندی که در مذاکرات منجر به برجام طی شد- یک «توافق موقت» را به ایران پیشنهاد دهند. در این پیشنهاد قرار است به جای بازگشت یکباره ایران و آمریکا به برجام، در قبال توقف برخی فعالیتهای هسته ای، بخشی از داراییهای بلوکه شده ایران آزاد شوند.

این پیشنهاد که از طرف یک کشور اروپایی ارائه شده، گرچه شبیه درخواستی بود که پیشتر، وزیر خارجه ایران از آمریکا درخواست کرده بود لکن قبول آن از طرف ایران با ادعاهای قبلی تفاوت فاحش دارد. در این پیشنهاد خبری از لغو و یا حتی تعلیق تحریمهای ایران نیست بلکه صرفا بخشی از دارایی ارزی ایران آزاد می شود تا مشوقی جهت ادامه مذاکرات و جلوگیری از پیشرفت بیشتر برنامه هسته ای ایران باشد.

گرچه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از این پیشنهاد اظهار بی اطلاعی کرده اما ارائه ان از طرف کشورهای غربی در حقیقت یک راستی آزمایی از اراده ایران است چرا که پیشتر و در مهرماه سال جاری، آقای حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، درخواست آزاد سازی ده میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده ایران به عنوان "حسن نیت" شروع مذاکره را مطرح کرده بود.

حال چنانچه این پیشنهاد مورد توافق آمریکا قرار گیرد، ایران بر سر یک دوراهی قرار خواهد گرفت، اگر پیشنهاد را بپذیرد با دستور کار دولت رییسی در خصوص رفع کامل تحریمها تناقض دارد و چنانچه آن را نپذیرد با درخواست وزیر خارجه ایران، همخوانی ندارد.

در غیر این صورت، یا ایران باید بپذیرد که به دستور کار مذاکرات پیشین وین متعهد باشد یا یک دوره مذاکرات فرسایشی و طولانی مدت را آغاز کند که برخلاف دستور سیاست های بالادستی است. اما از طرف مقابل به نظر می رسد کشورهای غربی و حتی روسیه، علاقه ای به شروع مذاکرات از نقطه صفر ندارند و از هم اکنون خبرهایی در خصوص «پلن B» اروپا و آمریکا شنیده می شود که بدین ترتیب، قطعا در آن همه طرفها از ایده ال خود بسیار فاصله خواهند گرفت. اما در این شرایط خوشحال ترین دولت، اسرائیل است که علاقه زیادی دارد تا پرونده هسته ای ایران در وضعیت کنونی باقی بماند.

اما اسرائیل، ماه هاست که پلن B خود را در دست اجرا دارد. براساس سخنان نخست وزیر اسرائیل در شهریور ماه سال جاری، این دولت قصد دارد با اجرای طرحی موسوم به «مرگ با هزاران زخم»، عملیاتهای تخریبی در مقیاس کوچک اما تعداد زیاد را در ایران اجرا کند تا هم تمرکز کشور از مسئله هسته ای دور شود و هم در صنعت هسته ای اخلال ایجاد شود. مطابق آنچه رسانه های اسرائیلی گزارش کرده اند، وی در جریان دیدار از آمریکا و مذاکره با جو بایدن، رییس جمهور امریکا، موافقت این کشور در خصوص اجرای این طرح را اخذ کرده است. برخی مدعی اند که هک سامانه سوخت و سیستم ناوبری دریایی در ایران یکی از این طرحها بوده است.

از طرف دیگر، ایران به سرعت در حال افزایش کمی و کیفی ذخایر هسته ای خود است. براساس گزارشهای آژانس بین المللی انرژی اتمی، ذخایر اورانیوم 60 درصد ایران به بیش از 20 کیلوگرم، ذخایر اورانیوم 20 درصد ایران به بیش از 200 کیلوگرم و ذخایر اورانیوم فلزی نیز به حدود 200 گرم رسیده است.

این ذخایر هسته ای ایران با محدودیت های برجامی فاصله بسیاری دارد و خطوط قرمز غرب در دسترسی ایران به «نقطه گریز هسته ای» را زیرپا گذاشته است. این حجم از ذخایر اورانیوم غنی شده، موجب بر هم خوردن موازنه قدرت در منطقه خاورمیانه شده و حتی کشورهایی مانند چین و روسیه نیز به دلیل نگرانی از مسائل اشاعه ای به آن واکنش نشان خواهند داد چرا که احتمال تشدید رقابت هسته ای در منطقه و یا حتی درگیری نظامی بین ایران و اسرائیل وجود دارد.

از این رو به نظر می رسد دولت ایران شاید به این سو برود که پیشنهاد توافق موقت دولت های غربی را بپذیرد حتی اگر با اصول اولیه و خطوط قرمز در تضاد باشد. گرچه با رویکرد تیم جدید مذاکره کننده و سیاستهای اعلامی دولت سیزدهم، بسیار بعید به نظر می رسد که تن به چنین توافقی داده شود و احتمال پیچیده تر شدن موضوع هسته ای ایران وجود دارد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نبود ثبات قیمت مواد اولیه، مشکل عمده صنایع دستی تربت‌حیدریه است

برگزاری دوره های آموزش مهارتی تکمیل کننده اشتغال پایدار کمیته امداد در تربت حیدریه

انجمن شفاخانه‌های خصوصی افغانستان خواستار پذیرش بیمار و دانشجو در تربت حیدریه شد

در بیمارستان‌های ما به تمام حادثه‌‌دیدگان یک نگاه واحد وجود داشت؛ اصلاً کسی سؤال نمی‌کرد که تو چه کسی هستی؟

افزایش 300 درصدی بارش‌ها در تربت‌حیدریه نسبت به سال آبی گذشته

آغاز پویش ملی مبارزه با سرطان

تئوری عجیب از یک سند فاش نشده ناسا؛ زمین قرار است در 21 مرداد 1405 به مدت 7 ثانیه جاذبه خود را از دست بدهد!

تقاص سیاست «تحریم‌ها کاغذپاره‌اند» را مردم دادند؛ یکی باید بایستد و بگوید ما می‌خواهیم از این مسیر برگردیم

احیای تیم فوتبال پرسپولیس خراسان رضوی

معاون رئیس جمهور: افرادی که از ارز ترجیحی نفع می برند، در مقابل جراحی اقتصادی می ایستند/ رئیس صدا و سیما: اعتراض باید شنیده شود، حتی اگر تند باشد

اجرای طرح جداسازی آب فضای سبز از آب شرب تربت حیدریه

فرماندار تربت‌حیدریه: در ناآرامی‌های اخیر کسی در این شهرستان کشته نشد

امام جمعه تربت‌حیدریه: ارزش حقوق 30 میلیون تومانی اکنون به 10 میلیون تومان کاهش یافته

رئیس دفتر عقیدتی سیاسی فرمانده کل قوا: آخرین نظرسنجی یک مرکز معتبر نشان می‌دهد که باز هم بیش از پنجاه درصد می‌گویند مذاکرات راهگشا و مشکل‌گشا است

نامزد‌های اسکار مشخص شدند/ «یک تصادف ساده» ساخته جعفر پناهی، نامزد بهترین فیلم بین‌المللی و فیلمنامه اصلی شد

معاون رییس جمهور: فرماندار تربت‌حیدریه واحدهای تولیدی راکد را معرفی کند

درختان قاتل و اقیانوس‌های بنفش؛‌ عجیب‌ترین انقراض‌های تاریخ

مثلث سلاح، مجوز، مامور/ قانون درباره شلیک ماموران چه می‌گوید؟/ ترتیب شلیک چیست؟

فارس: در 18 و 19 دی ماه «چند هزار نفر» کشته و شهید شدند که بیشترین آن در شامگاه 18 دی بود / در این دو شب، 350 تا 400 هزار نفر در تجمعات کل کشور حضور داشته‌اند

شدیدترین طوفان خورشیدی 20 سال اخیر به زمین برخورد کرد

تند باد شدید خراسان رضوی را درنوردید

تصادف زنجیره‌ای محور مشهد به تربت حیدریه 20 کشته و مصدم برجای گذاشت

جنایت خونین میان دو رفیق هنگام خوردن صبحانه/ قاتل: زمان قتل مشروب خورده بودیم و حالت عادی نداشتیم

واقعیتی که امشب خواب را از شما می‌گیرد؛ در هر اتاق خانه‌تان 10 عنکبوت زندگی می‌کنند!

استانداری: کمتر از 400 نفر در اغتشاشات اخیر مشهد جان باختند / بیش از 80 درصد جانباختگان جزو شهدا هستند

مقایسه دو روش استفاده از کالابرگ؛ کدام یک سود بیشتری دارد؟

افزایش 36 درصدی ثبت نام بانوان در انتخابات شوراهای تربت‌حیدریه

جایزه جمشید مشایخی از کره شمالی چه بود؟

پزشکیان: به آقای لاریجانی توصیه کردم که در اسرع وقت محدودیت اینترنت برطرف شود

هشدار هواشناسی نسبت به «سرمای نامتعارف» در 30 استان / با افزایش مصرف حامل‌های انرژی، احتمال کاهش منابع انرژی وجود دارد

توزیع 21 قلم لوازم خانگی بین افراد کم برخوردار بخش رخ و کدکن تربت حیدریه

مشهد و تربت حیدریه در صدر داوطلبان انتخابات شوراهای خراسان رضوی

ارث عجیب دهخدا برای دکتر معین؛ یک میلیون فیش‌!

فعال شدن محدود اینترنت جهانی در ایران پس از 9 روز؛ اتصال بین‌المللی در کشور به 2 درصد رسید

احتمال افزایش یارانه مردم وجود دارد

تشکرامام جمعه تربت‌حیدریه از کسانی که به صورت خود جوش برای تامین امنیت شهر تلاش کردند

«حمله سوگ» چیست و حمله غم چگونه ظاهر می‌شود؟

استاندار خراسان رضوی: راهبرد دولت شنیدن صدای اعتراض مردم و رفع مشکلات از طریق گفت و گو است

دستگیری دزدی که راسته کاریش فقط سرقت کتاب بود

تجهیز و نوسازی زنجیرۀ سرد واکسن دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه

موافقت مجلس با تجمعات مردمی / اعتراضات قانونی شد

وال استریت ژورنال: عربستان، قطر و عمان به آمریکا هشدار داده‌اند که اقدام احتمالی علیه ایران، بازارهای نفت را بی‌ثبات کرده و به اقتصاد ایالات متحده آسیب می‌رساند

خسارت 140 میلیارد ریالی ناآٰرامی‌های اخیر به شهرداری تربت‌حیدریه

قیمت دلار کاهشی شد

کشفیات جدید درباره کشتی غرق‌شده‌ای که «اولین کامپیوتر تاریخ» را حمل می‌کرد

خبرگزاری دولت: همزمان با راهپیمایی امروز، تشییع پیکر بسیاری از مدافعان امنیت انجام شد/ مهر: تعدادی از خودروهای امدادی آسیب‌دیده در اجتماع امروز به نمایش درآمد

چه زمانی اینترنت و پیامک وصل می‌شود؟

فیلم| اجتماع مردم تربت حیدریه در محکومیت اغتشاشات اخیر

تخریب اموال عمومی به بهانه اعتراض به گرانی در تربت حیدریه

پزشکیان: ما اعتراضات مردم را به حق می‌دانیم / صداوسیما سعی در تضعیف اقدام دولت دارد