آخرین مطالب

نان کامل، گام بلند خراسان رضوی به‌سوی سلامت عمومی استانی

نان کامل، گام بلند خراسان رضوی به‌سوی سلامت عمومی

  بزرگنمایی:
در حالی که سال‌هاست نان سفید و آردهای به‌شدت سبوس‌گیری‌شده بر سفره ایرانی‌ها جا خوش کرده‌اند، خراسان رضوی با حرکت به سمت تولید نان کامل و کاهش سبوس‌گیری آرد، پرچم‌دار تغییری مهم در الگوی تغذیه شده است.

پایگاه خبری نوید تربت:http://www.navidtorbat.ir


ایرنا:نان، اصلی‌ترین جز سبد غذایی خانوارهای ایرانی است؛ ماده‌ای که روزانه مصرف می‌شود و نقش تعیین‌کننده‌ای در سلامت یا بیماری جامعه دارد؛ با این حال، طی دهه‌های گذشته، ذائقه عمومی به سمت نان‌های سفید، نرم و تهیه‌شده از آردهای کاملا تصفیه‌شده رفته است؛ آردهایی که در فرآیند سبوس‌گیری شدید بخش بزرگی از فیبر، ویتامین‌ها و املاح معدنی خود را از دست می‌دهند.

همین موضوع باعث شده کارشناسان تغذیه نان سفید را یکی از عوامل پنهان بروز بیماری‌هایی مانند دیابت، چاقی، یبوست، بیماری‌های قلبی و حتی برخی سرطان‌های گوارشی بدانند.

در این میان خراسان رضوی با اجرای برنامه تولید نان کامل بر پایه آرد کامل یا آرد با سبوس‌گیری کمتر، گامی مهم در اصلاح الگوی مصرف نان برداشته است. این استان اکنون به‌عنوان یکی از استان‌های پیشتاز کشور در اجرای این طرح شناخته می‌شود؛ طرحی که از مرحله تولید آرد آغاز شده و تا پخت نانوایی‌ها ادامه دارد.

نان کامل چیست و چه تفاوتی با نان رایج دارد؟

نان کامل از آردی تهیه می‌شود که اجزای اصلی دانه گندم، شامل سبوس، جوانه و آندوسپرم تا حد زیادی در آن حفظ شده است. در مقابل، آرد سفید رایج، بخش عمده سبوس و جوانه را از دست می‌دهد و تنها نشاسته باقی می‌ماند. سبوس منبع غنی فیبر غذایی، ویتامین‌های گروه B، آهن، منیزیم، روی و آنتی‌اکسیدان‌هاست؛ عناصری که نقش مهمی در سلامت دستگاه گوارش، تنظیم قند و چربی خون دارند.

کارشناسان تغذیه تاکید می‌کنند مصرف نان کامل به دلیل فیبر بالا باعث احساس سیری طولانی‌تر شده و از پرخوری جلوگیری می‌کند. این ویژگی نقش مهمی در کنترل وزن و پیشگیری از چاقی دارد. همچنین فیبر موجود در نان کامل سرعت جذب قند را کاهش داده و از نوسانات شدید قند خون جلوگیری می‌کند؛ مساله‌ای حیاتی برای افراد مبتلا به دیابت یا در معرض آن.

از سوی دیگر نان کامل به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش یبوست و حفظ سلامت روده‌ها کمک می‌کند. مطالعات علمی نشان می‌دهد مصرف منظم غلات کامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌–عروقی و برخی سرطان‌ها به‌ویژه سرطان روده بزرگ را کاهش می‌دهد.

در خراسان رضوی با همکاری دستگاه‌های متولی از جمله جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، دانشگاه‌های علوم پزشکی و اتحادیه‌های نانوایان، زنجیره تولید نان کامل به‌صورت هدفمند شکل‌گرفته است. کاهش درصد سبوس‌گیری آرد، آموزش نانوایان برای پخت اصولی نان کامل و فرهنگ‌سازی میان مردم از جمله محورهای اصلی این برنامه به شمار می‌رود.

مسوولان حوزه سلامت معتقدند اگرچه تغییر ذائقه مردم از نان سفید به نان کامل زمان‌بر است اما تجربه استان‌هایی مانند خراسان رضوی نشان می‌دهد با اطلاع‌رسانی صحیح و عرضه نان با کیفیت استقبال عمومی به‌تدریج افزایش می‌یابد.

نان کامل، گام بلند خراسان رضوی به‌سوی سلامت عمومی

چالش‌ها و ضرورت فرهنگ‌سازی

با وجود مزایای فراوان، تولید و مصرف نان کامل با چالش‌هایی نیز همراه است. رنگ تیره‌تر، بافت متفاوت و ماندگاری کمتر نان کامل نسبت به نان سفید از جمله مواردی است که ممکن است در ابتدا مورد پسند برخی مصرف‌کنندگان نباشد. از همین رو کارشناسان تأکید دارند فرهنگ‌سازی، آموزش و اطلاع‌رسانی رسانه‌ای نقش کلیدی در موفقیت این طرح دارد.

حرکت به سمت نان کامل، تنها یک تغییر در شیوه پخت نان نیست بلکه سرمایه‌گذاری بلندمدت برای سلامت جامعه است؛ کاهش بار بیماری‌های مزمن و به همان نسبت هزینه‌های درمان و ارتقای کیفیت زندگی مردم از مهم‌ترین دستاوردهای این رویکرد به شمار می‌رود.

خراسان رضوی با پیشگامی در این مسیر الگویی برای سایر استان‌ها ارائه کرده است؛ الگویی که نشان می‌دهد اصلاح یک ماده غذایی ساده و روزمره می‌تواند تأثیری عمیق بر سلامت نسل‌های آینده داشته باشد.

نان کامل، گام بلند خراسان رضوی به‌سوی سلامت عمومی

خراسان رضوی پیشتاز تولید نان کامل در کشور؛ صرفه‌جویی 4 هزار تنی گندم و ارتقای سلامت مردم

با هدف ارتقای سلامت عمومی و کاهش بیماری‌های مزمن، خراسان رضوی با کاهش میزان سبوس‌گیری آرد و توسعه تولید نان کامل گامی موثر در اصلاح الگوی غذایی مردم برداشته است. این طرح علاوه بر اثراتی بر سلامتی مردم، صرفه‌جویی قابل توجهی در مصرف گندم استان به همراه داشته است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از عرضه نان کامل در 275 نانوایی استان خبر داد و افزود: طبق هدف‌گذاری انجام شده شمار نانوایی‌های عرضه‌کننده نان کامل تا پایان سال به 500 واحد خواهد رسید.

محمد ابراهیم سهرابی با اشاره به استقبال خوب مردم از نان کامل گفت: اطلاع‌رسانی رسانه‌ها و آگاه‌سازی عمومی نسبت به مزایای آرد کامل نقش مهمی در افزایش مصرف این نان داشته است.

این مسوول گفت: خراسان رضوی در کشور در زمینه تولید نان کامل پیشتاز است و با میزان سبوس‌گیری 12.2 درصدی پایین‌ترین نرخ کشور را دارد در حالی که میانگین سبوس‌گیری در کشور 15 درصد است.

وی افزود: همچنین تولید آرد کامل در این استان نیز از 200 تن در تیرماه اکنون به سه هزار تن در ماه رسیده که نشان‌دهنده استقبال گسترده مردم است.

سهرابی با بیان اینکه کیفیت آرد مصرفی برای نان کامل حفظ شده است، افزود: آرد مورد استفاده در تولید نان کامل باید دارای کیفیت بالایی باشد تا فرآیند پخت و ارزش تغذیه‌ای نان به‌طور کامل حفظ شود.

وی همچنین از صرفه‌جویی چهار هزار تنی گندم در استان خبر داد و گفت: با اجرای طرح کاهش سبوس‌گیری آرد و ترویج تولید نان کامل از شهریور امسال میانگین سبوس‌گیری استان به 12.2 درصد کاهش یافته است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان تاکید کرد: آرد کامل حاوی سبوس و جوانه گندم است و ارزش تغذیه‌ای بالایی دارد؛ مصرف آن می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌های قلبی، دیابت و کم‌خونی مؤثر باشد.

به گفته سهرابی، اجرای این طرح علاوه بر ارتقای سلامت مردم، صرفه‌جویی چهار هزار تنی گندم در استان را به همراه داشته که ارزش اقتصادی آن بالغ بر 800 میلیارد ریال برآورد می‌شود.

نان کامل، گام بلند خراسان رضوی به‌سوی سلامت عمومی

نان، غذای غالب ایرانیان و محور سلامت جامعه / سرانه مصرف نان در ایران 2 برابر میانگین جهانی است

کارشناس مسوول دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی خراسان رضوی نیز پیش از این در جلسه شورای اداری شهرستان مشهد گفت: با توجه به سرانه بالای مصرف نان در کشور این ماده غذایی اصلی‌ترین و پرمصرف‌ترین خوراک ایرانیان است و نقشی تعیین‌کننده در سلامت عمومی جامعه دارد.

دکتر اسماء افشاری افزود: نان در ایران به عنوان غذای غالب خانوار اهمیت فراوانی در زنجیره غذایی دارد از این رو ارتقای کیفیت و سلامت نان از اولویت‌های اصلی نظام سلامت محسوب می‌شود.

وی با اشاره به آمار مصرف نان در کشور اظهار کرد: سرانه مصرف نان در ایران حدود 2 برابر میانگین جهانی و 37 درصد بیشتر از متوسط مصرف کشورهای خاورمیانه است و این موضوع ضرورت توجه بیشتر به کیفیت و ارزش تغذیه‌ای نان را دوچندان می‌کند.

افشاری در ادامه با تشریح اقدامات حوزه سلامت غذایی گفت: در این راستا شیوه‌نامه آرد و نان کامل در سال 1402 به همه استان‌ها ابلاغ و طبق مصوبه کمیسیون اصل 90 مجلس مقرر شد تا پایان همان سال در هر استان حداقل یک کارخانه تولید آرد کامل فعال شود.

وی افزود: خراسان رضوی از استان‌هایی است که پراکندگی مطلوبی در عرضه نان کامل دارد و هم‌اکنون تعدادی از نانوایی‌ها در شهر مشهد و سایر شهرستان‌ها اقدام به تولید و عرضه نان کامل می‌کنند.

کارشناس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان تاکید کرد: در کنار افزایش شمار نانوایی‌های عرضه‌کننده نان کامل، پایش و نظارت بر کیفیت این محصول نیز از اهمیت ویژه‌ای دارد و محور اصلی فعالیت‌های این کارگروه رویکرد سلامت‌محور در تولید، توزیع و مصرف نان برای ارتقای امنیت غذایی و سلامت شهروندان است.

نان کامل، گام بلند خراسان رضوی به‌سوی سلامت عمومی

فرماندار مشهد: شمار نانوایی‌های عرضه‌کننده این نان در شهرستان 2 برابر می‌شود

فرماندار ویژه مشهد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد که با رفع موانع فرآوری، طرح پخت نان با «آرد کامل» در این شهرستان با شتاب بیشتری پیش خواهد رفت و تعداد نانوایی‌های فعال در این زمینه تا پایان برنامه 2 برابر می شود.

سید حسن حسینی اظهار کرد: با توجه به مطالبه جدی جامعه پزشکی و فعالان حوزه سلامت، تامین و عرضه نان کامل به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های مهم سلامت مردم به‌طور ویژه در دستور کار مدیریت شهرستان قرار گرفته است.

وی با اشاره به موانع گذشته بیان کرد: در سال‌های گذشته، فرآوری آرد به‌ویژه خمیر نان کامل با مشکلاتی همراه بود اما امسال این چالش‌ها تا حد زیادی برطرف و اجرای طرح از نواحی مختلف شهرستان مشهد آغاز شده و به‌ تدریج تمام نانوایی‌ها به سمت پخت نان با آرد کامل و سبوس‌دار حرکت خواهند کرد.

فرماندار مشهد در خصوص تسهیلات اجرایی این طرح، بیان کرد: در راستای تسهیل اجرای طرح تولید نان کامل برخی فرایندهای اضافی و کارت‌های غیرضروری حذف خواهد شد تا روند عرضه نان کامل با سهولت بیشتری انجام پذیرد.

حسینی همچنین به تامین آرد اشاره کرد و افزود: ماهانه حدود 26 هزار تن آرد یارانه‌ای در مشهد توزیع می‌شود که در حال حاضر سه کارخانه آرد کامل مورد نیاز شهرستان را تامین می‌کنند.

وی در مورد قیمت نهایی نان کامل برای مصرف‌کننده گفت: آرد مصرفی نانوایی‌های عرضه‌کننده نان کامل، یارانه‌ای است و تنها به دلیل نیاز به حداقل یک کارگر اضافه در فرآیند تولید، قیمت نان کامل حدود 15 درصد بیشتر از نان یارانه‌ای معمولی تعیین شده است.

فرماندار مشهد در پایان افزود: به‌جز این افزایش قیمت 15 درصدی، سایر قیمت‌ها مطابق با نرخ مصوب نان‌های یارانه‌ای خواهد بود و نان کامل با قیمت رسمی در اختیار مردم قرار می‌گیرد.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

اردوغان پیشنهاد برگزاری ویدیو کنفرانس بین ترامپ و پزشکیان را داده / رئیس‌جمهور آمریکا ابراز تمایل کرده، اما رئیس‌جمهور ایران هنوز جواب نداده

دریافت سیگنال‌های هوشمند از منظومه‌ای در فاصله 12 سال نوری!

قالیباف: ایران آماده مذاکره است، اما فکر نمی‌کنم که این «نوع صحبتی باشد که ترامپ به دنبال آن است؛ او فقط می‌خواهد اراده خود را به دیگران تحمیل کند

با توجه به بسیج نظامی دشمن، نه مذاکره، بلکه دفاع قاطع در صدر اولویت‌های ما قرار دارد/ احتمال جنگ را کاملاً جدی می‌گیریم؛ نمی‌توانیم خود را درگیر پیام‌های ایالات متحده کنیم

افزایش 11 درصدی مصرف بنزین در منطقه تربت‌حیدریه

نبود ثبات قیمت مواد اولیه، مشکل عمده صنایع دستی تربت‌حیدریه است

برگزاری دوره های آموزش مهارتی تکمیل کننده اشتغال پایدار کمیته امداد در تربت حیدریه

انجمن شفاخانه‌های خصوصی افغانستان خواستار پذیرش بیمار و دانشجو در تربت حیدریه شد

در بیمارستان‌های ما به تمام حادثه‌‌دیدگان یک نگاه واحد وجود داشت؛ اصلاً کسی سؤال نمی‌کرد که تو چه کسی هستی؟

افزایش 300 درصدی بارش‌ها در تربت‌حیدریه نسبت به سال آبی گذشته

آغاز پویش ملی مبارزه با سرطان

تئوری عجیب از یک سند فاش نشده ناسا؛ زمین قرار است در 21 مرداد 1405 به مدت 7 ثانیه جاذبه خود را از دست بدهد!

تقاص سیاست «تحریم‌ها کاغذپاره‌اند» را مردم دادند؛ یکی باید بایستد و بگوید ما می‌خواهیم از این مسیر برگردیم

احیای تیم فوتبال پرسپولیس خراسان رضوی

معاون رئیس جمهور: افرادی که از ارز ترجیحی نفع می برند، در مقابل جراحی اقتصادی می ایستند/ رئیس صدا و سیما: اعتراض باید شنیده شود، حتی اگر تند باشد

اجرای طرح جداسازی آب فضای سبز از آب شرب تربت حیدریه

فرماندار تربت‌حیدریه: در ناآرامی‌های اخیر کسی در این شهرستان کشته نشد

امام جمعه تربت‌حیدریه: ارزش حقوق 30 میلیون تومانی اکنون به 10 میلیون تومان کاهش یافته

رئیس دفتر عقیدتی سیاسی فرمانده کل قوا: آخرین نظرسنجی یک مرکز معتبر نشان می‌دهد که باز هم بیش از پنجاه درصد می‌گویند مذاکرات راهگشا و مشکل‌گشا است

نامزد‌های اسکار مشخص شدند/ «یک تصادف ساده» ساخته جعفر پناهی، نامزد بهترین فیلم بین‌المللی و فیلمنامه اصلی شد

معاون رییس جمهور: فرماندار تربت‌حیدریه واحدهای تولیدی راکد را معرفی کند

درختان قاتل و اقیانوس‌های بنفش؛‌ عجیب‌ترین انقراض‌های تاریخ

مثلث سلاح، مجوز، مامور/ قانون درباره شلیک ماموران چه می‌گوید؟/ ترتیب شلیک چیست؟

فارس: در 18 و 19 دی ماه «چند هزار نفر» کشته و شهید شدند که بیشترین آن در شامگاه 18 دی بود / در این دو شب، 350 تا 400 هزار نفر در تجمعات کل کشور حضور داشته‌اند

شدیدترین طوفان خورشیدی 20 سال اخیر به زمین برخورد کرد

تند باد شدید خراسان رضوی را درنوردید

تصادف زنجیره‌ای محور مشهد به تربت حیدریه 20 کشته و مصدم برجای گذاشت

جنایت خونین میان دو رفیق هنگام خوردن صبحانه/ قاتل: زمان قتل مشروب خورده بودیم و حالت عادی نداشتیم

واقعیتی که امشب خواب را از شما می‌گیرد؛ در هر اتاق خانه‌تان 10 عنکبوت زندگی می‌کنند!

استانداری: کمتر از 400 نفر در اغتشاشات اخیر مشهد جان باختند / بیش از 80 درصد جانباختگان جزو شهدا هستند

مقایسه دو روش استفاده از کالابرگ؛ کدام یک سود بیشتری دارد؟

افزایش 36 درصدی ثبت نام بانوان در انتخابات شوراهای تربت‌حیدریه

جایزه جمشید مشایخی از کره شمالی چه بود؟

پزشکیان: به آقای لاریجانی توصیه کردم که در اسرع وقت محدودیت اینترنت برطرف شود

هشدار هواشناسی نسبت به «سرمای نامتعارف» در 30 استان / با افزایش مصرف حامل‌های انرژی، احتمال کاهش منابع انرژی وجود دارد

توزیع 21 قلم لوازم خانگی بین افراد کم برخوردار بخش رخ و کدکن تربت حیدریه

مشهد و تربت حیدریه در صدر داوطلبان انتخابات شوراهای خراسان رضوی

ارث عجیب دهخدا برای دکتر معین؛ یک میلیون فیش‌!

فعال شدن محدود اینترنت جهانی در ایران پس از 9 روز؛ اتصال بین‌المللی در کشور به 2 درصد رسید

احتمال افزایش یارانه مردم وجود دارد

تشکرامام جمعه تربت‌حیدریه از کسانی که به صورت خود جوش برای تامین امنیت شهر تلاش کردند

«حمله سوگ» چیست و حمله غم چگونه ظاهر می‌شود؟

استاندار خراسان رضوی: راهبرد دولت شنیدن صدای اعتراض مردم و رفع مشکلات از طریق گفت و گو است

دستگیری دزدی که راسته کاریش فقط سرقت کتاب بود

تجهیز و نوسازی زنجیرۀ سرد واکسن دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه

موافقت مجلس با تجمعات مردمی / اعتراضات قانونی شد

وال استریت ژورنال: عربستان، قطر و عمان به آمریکا هشدار داده‌اند که اقدام احتمالی علیه ایران، بازارهای نفت را بی‌ثبات کرده و به اقتصاد ایالات متحده آسیب می‌رساند

خسارت 140 میلیارد ریالی ناآٰرامی‌های اخیر به شهرداری تربت‌حیدریه

قیمت دلار کاهشی شد

کشفیات جدید درباره کشتی غرق‌شده‌ای که «اولین کامپیوتر تاریخ» را حمل می‌کرد