بزرگنمایی:
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی با تأکید بر نقش حیاتی کمیسیونهای پزشکی حوزه ی توانبخشی به عنوان دروازه ورود به خدمات معاونت توانبخشی، از افزایش چشمگیر مراجعات خبر داد.
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir
نوید تربت- الیاس اصغری- معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی با تأکید بر نقش حیاتی کمیسیونهای پزشکی حوزه ی توانبخشی به عنوان دروازه ورود به خدمات معاونت توانبخشی، از افزایش چشمگیر مراجعات خبر داد.
به گزارش خبرنگار نوید تربت نرگس ژیان عابد افزود:هر فردی که قصد استفاده از خدمات توانبخشی بهزیستی را دارد باید ابتدا آسیب دیدگی اش توسط این کمیسیونها تأیید شود.
معاون امور توانبخشی به تشریح برنامه ها و جزئیات مربوط به افزایش مراجعات و چالشهای پیشرو در کمیسیونهای پزشکی توانبخشی استان پرداخت.
وی ادامه داد: با استناد به ماده یک قانون حمایت از افراد دارای محدودیت،توانخواه به فردی گفته می شود که آسیب دیدگی اش در کمیسیون پزشکی توانبخشی بهزیستی تأیید شده باشد.
ژیان عابد به تغییرات اخیر در دستورالعملها و شیوه نامه های کمیسیون پزشکی اشاره کرد و افزود: آخرین دستورالعمل مربوط به مهر ماه 1403 است که بر اساس آن ظرفیت اجرای فعالیتهای روزمره زندگی و شدت آسیب مبنای تعیین درصد آسیب دیدگی قرار گرفته است.این رویکرد بر بررسی میزان افت ظرفیت اجرای فعالیتهای روزمره بدون وسایل کمک توانبخشی تمرکز دارد.
معاون توانبخشی اعلام کرد که شدت آسیب دیدگی در چهار طبقه خفیف، متوسط، شدید و بسیار شدید درجهبندی و سنجیده میشود و خدمات به افراد کم توان شدید و بسیار شدید معمولاً در سطح بالاتری قرار میگیرد در حالی که خدمات خفیف و متوسط تقریباً مشابه تعریف شدهاند.
وی در ادامه به برخی از خدمات حمایتی ارائه شده به افراد دارای محدودیت اشاره کرد و گفت:
خدماتی نظیر کاهش مالیات والدین (ماده 25) کاهش ساعت کاری والدین و همسر (ماده 27) و کاهش ساعت کاری خود فرد دارای آسیب دیده (ماده 28) عمدتاً به افراد شدید و بسیار شدید تعلق میگیرد که تعیین مرز بین درجه بندی متوسط و شدید و همچنین مرز فاقد آسیب دیدگی و آسیب دیده از مهمترین چالشهایی است که کارشناسان در کمیسیون پزشکی با آن روبه رو می باشند.
ژیان عابد در خصوص فرآیند مراجعه به کمیسیون پزشکی اعلام داشت : افرادی که میخواهند وارد چرخه بهزیستی در مشهد شوند باید به سامانه ICF.behcenters.ir مراجعه کرده و نوبت کمیسیون پزشکی ثبت کنند و در سایر شهرستانها افراد متقاضی باید به بهزیستی شهرستان مربوطه مراجعه کرده و نوبت کمیسیون را از دبیر کمیسیون دریافت کنند.
وی به نکته مهمی اشاره کرد که قبل از ورود به چرخه کمیسیون پزشکی نیاز به انجام ارزیابیهایی در کلینیکهای خصوصی است و نتایج آن باید ارائه شود. و هزینه ارزیابیهای قبل از کمیسیون پزشکی بر عهده خانواده است اما جلسات کمیسیون در بهزیستی کاملاً رایگان برگزار میشوند.
ژیان عابد با ارائه آماری قابل تأمل گفت: تاکنون 188,211 پرونده کمیسیون پزشکی در سامانه ارمغان ثبت شده که از این تعداد، 19,452 پرونده مربوط به سال 1403 است و علت افزایش مراجعات را افزایش مشکلات اقتصادی و اتمام تاریخ اعتبار کمیسیونهای اجرا شده در سالهای ابتدایی شروع ICF (1392 تا 1394) عنوان کرد.
معاون امور توانبخشی به چالشهای موجود در مشهد نیز اشاره و گفت:طبق قانون از زمان درخواست فرد تا ارزیابی نباید بیش از یک ماه طول بکشد اما در مشهد به دلیل عدم تأمین امکانات اداری مورد نیاز برای کمیسیونها، مشکلاتی داریم که طبق قانون از زمان درخواست تا صدور و تحویل کارت شناسایی به فرد، نباید بیش از سه ماه به طول انجامد
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی در پایان به موضوع مهم اعتبار کارتهای شناسایی مهرجویان اشاره و اعلام کرد: اعتبار کمیسیونهای پزشکی با تمام شدن اعتبار کارت شناسایی فرد، پایان مییابد و فرد باید مجدداً برای بررسی به کمیسیون مراجعه کند.
وی افزود که اعتبار کارتها بسته به ماهیت پیشرونده یا بهبودپذیر بودن بیماری میتواند بین یک تا ده سال باشد و طبق ماده یک قانون حمایت از افراد دارای محدودیت پس از اتمام اعتبار کارت، فرد فاقد درجه بندی آسیب دیدگی محسوب شده و ارائه خدمات به او ممنوع میشود.
ژیان عابد گفت:همکاران ما در بهزیستی شهدستان های سراسر استان و مددجویان باید به این نکته توجه ویژه ای داشته باشند و پیشنهاد می شود که با توجه به پیک بررسی کمیسیون پزشکی در سالهای 96 و 97 شهرستانها به ویژه مشهد، تمهیدات لازم را برای اوجگیری مراجعینی که اعتبار کارت آنها در سالهای 1406 تا 1408 به اتمام میرسد، در نظر بگیرند.