آخرین مطالب

محمد درویش، کارشناس محیط زیست؛

اگر جلوی پروژه‌های سدسازی ترکیه گرفته نشود، آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل با آسیب جدی مواجه می‌شوند اجتماعی

اگر جلوی پروژه‌های سدسازی ترکیه گرفته نشود، آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل با آسیب جدی مواجه می‌شوند

  بزرگنمایی:
ترکیه در حال احداث ۳ سد است که ۳ میلیارد و ۷۴۳ میلیون مترمکعب ابعاد آن است و ۸۳ درصد آب ورودی ترکیه به ایران محدود می‌شود. علاوه بر اینکه ایران محدود و متضرر می‌شود، آذربایجان نیز متضرر می‌شود

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

هم اکنون ترکیه به دنبال احداث چندین سد و محدودسازی آب ارس است. آب ارس با توجه به اهمیت استراتژیکی که برای کشاورزی شمال غرب کشور دارد، می‌تواند در این شرایط دچار بحران جدی شود.

محمد درویش، کارشناس محیط زیست، درباره مداخلات ترکیه در آب ارس به «انتخاب» گفت: حوضه آبخیز ارس یکی از مهم‌ترین حوضه‌های آبخیز ماست. ما در ایران 12 میلیارد مترمکعب آب ورودی و 11 میلیارد خروجی داریم. بالانس ما در آب‌های مرزی 1 میلیارد مثبت است. یک مسابقه نانوشته‌ای چندسال است راه افتاد و چند کشور همسایه از جمله ایران شروع به سد‌های متعدد بر روی رودخانه‌های مرزی کرده‌اند که نمونه مشهود آن سد کجکی است که آمریکایی‌ها برای افغانی‌ها ساختند. رودخانه هریرود هم که تمدن شرق ایران وابسته به آن است را به شدت مختل کرده است.

وی در ادامه درباره علت عدم مذاکره در حوزه آب بیان کرد: الان آب‌های زیرزمینی مشترکی که بین ما و ترکمنستان وجود دارد با شتاب زیادی استخراج می‌شود، شیب زیرزمینی هم به سمت ترکمنستان است و منابع در حال از دست رفتن است. ایران ابزاری هم در دست ندارد، چون خودش هم این کار را می‌کند. طرح بزرگ گرمسیری در غرب کشور و رودخانه‌های سرچشمه دجله را تغییر مسیر داده است. وقتی ایران این کار را می‌کند، در میز مذاکره نمی‌تواند به ترکیه و عراق و افغانستان و ترکمنستان بگوید چرا اصول بین‌المللی را رعایت نمی‌کنید. ایران قربانی این تفکر است. اگر تصور کنید همه بخواهند این کار را انجام دهند، ایران 1 میلیارد مترمکعب آب ضرر می‌کند.

این کارشناس محیط زیست درباره پروژه اخیر ترکیه در زمینه محدودسازی آب ارس اظهار داشت: در پروژه داپ که ترکیه در حال اجرای آن است، حدود 4 میلیارد و 473 میلیون مترمکعب توان آب ارس از ترکیه است که 4 میلیارد و 400 یعنی 1 میلیارد بیشتر از مخزن سد کرخه است. ترکیه در حال احداث 3 سد است که 3 میلیارد و 743 میلیون مترمکعب ابعاد آن است و 83 درصد آب ورودی ترکیه به ایران محدود می‌شود. علاوه بر اینکه ایران محدود و متضرر می‌شود، آذربایجان نیز متضرر می‌شود. ایران باید یک مذاکرات جدی را با جمهوری آذربایجان و ارمنستان انجام دهد. این دو کشور با هم مشکل دارند، ایران هم با جمهوری آذربایجان به مشکلاتی برخورده، اما اینجا روابط مشترکی دارند. ترکیه نیز روابط خوبی با جمهوری آذربایجان دارد؛ از این صحنه می‌توان استفاده کرد تا از احداث این سد‌ها جلوگیری کرد؛ وگرنه آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل آسیب جدی می‌بینند.

او درباره راهکار حل بحران آب با ترکیه بیان کرد: به نظر من کمیسیون امنیت ملی مجلس، نمایندگان مجلس در استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل، وزارت نیرو، وزارت خارجه و... باید یک کمیته شکل دهند و اجازه ندهند بلایی که سر عراق و سوریه آمد، سر ایران هم بیاید. اگر این سد‌ها ساخته شود، گرفتن حق آبه خیلی سخت است. ایران یکی از بزرگترین شرکای تجاری ترکیه است و اگر ایران تصمیم بگیرد هیچ گردشگری وارد ترکیه نشود یا مبادلات قطع شود، ترکیه آسیب جدی می‌بیند. ایران حرف‌های زیادی می‌تواند با ترکیه داشته باشد.

درویش درباره وضعیت آب داخل کشور و خشکسالی گفت: طبق آخرین آمار‌های منتشر شده، میانگین ریزش‌های آسمانی حدود 18 درصد کمتر از میانگین درازمدت است. البته 18 درصد رقم خیلی قابل توجهی نیست، به نسبت اینکه اول بهمن 41 درصد بود و به علت بارندگی بهمن و اسفند و اوایل فروردین، بخش قابل توجهی از این شدت خشکسالی ترمیم پیدا کرد. اما توزیع بارندگی‌ها در کشور خوب نیست و در برخی از استان‌ها از جمله فارس، بوشهر، خراسان رضوی و سمنان با بحران بسیار جدی مواجه هستیم. دست کم 30 درصد خشکسالی تا 53 درصد در این استان‌ها را شاهد هستیم. این‌ها استان‌هایی هستند که تمرکز جمعیتی قابل توجهی دارند، از جمله خراسان رضوی و فارس که جمعیت زیادی در آن هستند. وضعیت تهران هم اصلاً رضایتبخش نیست و منفی 26 درصد خشکسالی در تهران داریم. سد لتیان و کرج اصلاً وضعیت مطلوبی ندارند؛ بنابراین حتماً باید برای شرایط سخت در سال آبی جاری مجهز شویم، کشت دوم را در بسیاری از مناطق کشور نباید انجام دهیم، از همین الان آگاهی‌های لازم باید داده شود تا این شرایط را پشت سر بگذاریم. این در حالیست که دولت طبق سند امنیت غذایی قرار بود 5 میلیارد مترمکعب صرفه‌جویی کند. اردیبهشت ماه سالگرد دستور رئیس جمهور و ابلاغ سند امنیت غذایی است. اگر این سند را جدی بگیریم، شاید به عبور از شرایط خشکسالی کمک کند. ما این شرایط را همیشه خواهیم داشت و این باور که می‌گویند خشکسالی متعلق به یک دوره است، اصلاً درست نیست.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

راز جنایت زن بلاگر و همدستش آشکار شد

راز پنهان ذوب مس در ایران باستان پس از 5 هزار سال آشکار شد

تصاویر: مسابقه عکاسی کمدی حیات وحش 2025

تخصیص4 هزار تن برنج به تربت‌حیدریه

از «چشم سوم» چیست و آیا به انسان قدرتی ماورایی می‌دهد؟

دو مقام سی‌و‌پنجمین جشنواره تئاتر خراسان رضوی به تربت حیدریه رسید

اصلاح و نوسازی سه واحد بزرگ تولید قارچ دکمه ای در تربت حیدریه

تولید بیش از 4هزار و 600 تن تخم مرغ در تربت حیدریه

در شاهنامه هرچیزی در جای خودش است / شاهنامه حتی از یک واژه زشت استفاده نشده است/ فردوسی نگاهِ خردمندانه‌ای به زنان دارد

جنگ 12 روزه، نشان داد هر گونه تعرض به خاک و تمامیت کشور پاسخ کوبنده خواهد داشت

میزبانی تربت‌حیدریه از پیکر مطهر یک شهید گمنام

احزاب؛ پل گمشده میان مردم و حکومت

هدف جنگ 12 روزه تسخیر ذهن‌ها و ایجاد یأس در مردم بود

اجرای طرح آفتاب مهربانی آستان قدس رضوی در تربت حیدریه

اگر زمین تخت است چرا ما از لبه آن سقوط نمی‌کنیم؟ توضیح زمین تخت گرایان را بخوانید

درس موشکی‌ای که ایران از جنگ 12 روزه آموخت

ورود به فصل سرما و هشدار نسبت به موج مسمومیت با گاز CO

فرماندار زاوه: جشنواره عکس ایران جوان فرصتی برای برندسازی زعفران است

نخستین همایش کشوری حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در تربت حیدریه

جشنواره بین‌المللی عکس ایران جوان به میزبانی تربت‌حیدریه برگزار می شود

احیای سنت‌های تاریخی و فرهنگی موجب تقویت وحدت ملی می شود

بهره‌گیری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان/ انتقال آب از دریای مازندران و خلیج‌فارس/ نوسازی خطوط فرسوده انتقال آب/ اقامه نماز استسقاء برای طلب باران

وفاق گمشده

انتشار قوی‌ترین شراره خورشیدی سال 2025؛ زمین درمعرض سه فوران سهمگین قرار گرفت

آیت‌الله جوادی آملی: گسترش برخی گناهان همچون ظلم، ستم و گرفتن زیر میزی و رو میزی، سبب نزول بلا و بازداشتن [بارش باران] می‌شود

رشد صدرصدی اعتبارات عمرانی تربت‌حیدریه

ایده عجیب آژانس فضایی اروپا: تولید غذا با کمک هوا و ادرار فضانوردان

ماندگارترین فناوری جهان؛ اجداد ما میلیون‌ها سال از یک نوع ابزار سنگی استفاده می‌کردند

اجرای طرح‌های گسترده فیبر نوری در تربت‌حیدریه

آینده اقتصادی تربت‌حیدریه بر محور گردشگری و بوم‌گردی برنامه‌ریزی می‌شود

کشف سلاح و لاشه چند رأس قوچ وحشی از شکارچیان غیرمجاز

دومین جشنواره بین‌المللی عکس «ایران جوان» در تربت‌حیدریه برگزار می‌شود

آغاز احداث شهربازی و پایگاه آتش‌نشانی در پارک جنگلی پیشکوه تربت حیدریه

مجهز شدن بیمارستان امام حسین (ع) تربت حیدریه به دومین دستگاه MRI

جریمه سنگین برای فعالین غیر مجاز حوزه گردشگری

وایت نیویورک‌تایمز از «بن‌بست خطرناک» بر سر برنامه اتمی ایران / تهران خود را آماده شلیک همزمان 2 هزار موشک به سوی اسرائیل می‌کند

آغاز برداشت پنبه از سطح 250هکتار اراضی کشاورزی تربت حیدریه

خرید و فروش روزانه 1.5 تن گل زعفران در بازار تربت‌حیدریه

تامین آب مورد نیاز فولاد سیوکی (پروژه ماهان سپهر) ازکجا و به چه قیمتی؟

تربت حیدریه قهرمان مسابقات دو صحرانوردی خراسان رضوی

آزمون صداقت در نحوه برخورد با مفسدان خودی

عراقچی: اگر برجام بد بود، اسنپ‌بک شما را برگرداند به قبل از برجام؛ پس باید از آن استقبال کنید

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش: نسل جدید بومیان دنیای دیجیتال هستند/ فرماندار: 15 هزار دانش‌آموز تربت حیدریه مبانی هوش مصنوعی را فرا گرفته اند

مجتمع عظیم صنعتی تربت حیدریه پس از 14 سال احیا شد

راهیابی نمایش«جفت شیش» از تربت حیدریه به جشنواره استانی سودای عشق

سومین جشنواره توانمندی‌های روستایی شهرستان تربت حیدریه

شناخت فرصت‌ها، چالش‌ها و مسایل فرهنگی در کمیته‌های پنج‌گانه شورای فرهنگ عمومی

جشن آبانگان در روستایی ییلاقی حصار تربت حیدریه برگزار می شود

حضور تربت حیدریه با نمایش(فردا) در جشنواره ی تئاتر خراسان رضوی

برگزاری جشن بزرگ زعفران در تربت حیدریه