آخرین مطالب

مربای کدو حلوایی شب‌چره یلدایی در بخش بایگ تربت‌ حیدریه فرهنگ و هنر

مربای کدو حلوایی شب‌چره یلدایی در بخش بایگ تربت‌ حیدریه

  بزرگنمایی:
مربای کدو حلوایی که بانوان بخش "بایگ "تربت‌حیدریه آنرا با شیره انگور می‌پزند و اصطلاحا به آن"لِچار" می گویند، به عنوان یک شب‌چره یلدایی، گرمابخش مجالس شادی و بزم مردم این منطقه بوده است.

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت-علیرضا حسینی مقدم- مربای کدو حلوایی که بانوان بخش "بایگ "تربت‌حیدریه آنرا با شیره انگور می‌پزند و اصطلاحا به آن"لِچار" می گویند، در شب‌های سرد زمستان تهیه شده و از دیرباز تاکنون به عنوان یک شب‌چره یلدایی، گرمابخش مجالس شادی و بزم مردم این منطقه بوده است.

به گزارش نوید تربت به نقل از ایرنا، مردمان هر منطقه بسته به اقلیم آب و هوایی، محصولات تولیدی کشاورزی و باغی و دیگر ویژگی های سرزمینی خود از فرهنگ غذایی خاصی برخوردار بوده و به تهیه خوراکی های گوناگونی می پردازند که این تفاوت ها در مناسبت های خاص مانند عید نوروز، شب یلدا، اعیاد مذهبی و دیگر مقاطع سال به نوعی خود را نشان می دهد و پخت لچار در بایگ تربت حیدریه یکی از این جلوه های خاص است.    

یکی از بانوان شهر بایگ در بیان نحوه پخت لِچار اظهار داشت: برای تهیه لچار یا همان مربای کدو حلوایی ابتدا کدو تنبل را با آب شسته، سپس آن را با دستمال تمیز خشک ‌کرده و سپس با چاقو همچون طالبی برش می‌زنند.

زهره انصاری‌نیا با بیان اینکه در مرحله بعد درون یک تشت، آب خنک ریخته و آهک را درون آن می‌ریزند، افزود: آهک به محض مخلوط شدن با آب، کف کرده و آب داغ خواهد شد و لذا بهتر است با یک قاشق چوبی، آب و آهک را مخلوط و سپس اجازه دهند تا آهک ته‌نشین شود.

انصاری‌نیا ادامه داد: بعد ته‌نشین شدن آهک، آب زلال روی آن را برداشته و درون ظرف حاوی کدو تنبل می‌ریزند و اجازه می‌دهند حدود 24 ساعت در درون آب آهک بماند و در این مدت هر از چند گاهی مواد را به آرامی هم می‌زنند.

وی با بیان این‌که سپس کدوتنبل‌ها را درون تشت حاوی آب خنک می‌ریزند، تصریح کرد: آب باید روی کدوتنبل‌ها را خوب بپوشاند و البته بارها آب کدو تنبل را عوض می‌کنند.

انصاری‌نیا همچنین گفت: مرحله قرارگیری کدوها درون آب خنک و تمیز، حدود 24 ساعت طول می‌کشد و در انتها کدوتنبل‌ها حالت شق و رق یا تُرد و شکننده پیدا می‌کنند که در این مرحله آنرا مزمزه می کنند و اگر کدوتنبل باعث شود زبان به نوعی منقبض شود، هنوز حاوی آهک است و باید مجددا در آب قرار گیرد.

وی یادآور شد: در مرحله بعد کدوتنبل‌ها را درون قابلمه ریخته و رویش شیره‌انگور می‌ریزند، به طوری که کامل روی آنها را بپوشاند و سپس روی حرارت قرار می‌دهند و در این مرحله کدوها باید حدود پنج دقیقه بجوشند.

انصاری‌نیا با بیان این‌که کدوتنبل‌ها بعد از جوشیدن شروع به جذب شیره انگور خواهند کرد، افزود: به همین دلیل حرارت را خاموش کرده و دستمال یا دم‌کُنی زیر در قابلمه قرار داده و اجازه می‌دهند حدود 24 ساعت کدو داخل شیره‌ها بماند تا شربت را به خوبی به خود جذب کند.

وی اضافه کرد: برخی بانوان برای طعم دهی بیشتر و بهتر از وانیل، زعفران، هل، دارچین و یا گلاب نیز در مرحله جوشاندن کدو با شیره‌انگور استفاده می‌کنند.

انصاری‌نیا افزود: به این صورت لچار تهیه می شود که این شب‌چره زمستانی یا میان وعده صبح‌گاهی به دلیل وجود قند طبیعی، علاقه‌مندان زیادی دارد.

محقق و پژوهشگر تاریخ شفاهی تربت‌حیدریه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: لچار از شیرینی‌ها و خوراکی‌های سنتی منحصر به فرد منطقه است که پخت آن در بخش "بایگ" تربت‌حیدریه از دیرباز مرسوم بوده و امروز غالب مردم شهرستان تربت‌حیدریه از آن به عنوان نقل مجلس در دورهمی‌های زمستانی و به ویژه شب یلدا، استفاده می‌کنند.

آرزو علومی‌بایگی افزود: لِچار حلوایی است که این روزها یکی از سوغات و شیرینی های محلی پایتخت ابریشم ایران محسوب می شود و در سفره‌های یلدایی و در تلاقی پاییز و زمستان بیشتز از هر زمانی خودنمایی می کند.

رییس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تربت‌حیدریه نیز با بیان اینکه لِچار همچون دیگر خوراکی‌های سنتی این منطقه شهرت آن‌چنانی ندارد، گفت: شاید یکی از دلایل مهجور ماندنش، دور از دسترس بودن کدوتنبل باشد.

علی محمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این در حالی است که تمام مواد اولیه پخت حلواجوزی در منطقه وجود دارد.

وی گفت: از آنجا که پخت آن نیز بسیار زمان‌بر است، لذا بانوان زیاد رغبتی برای پخت آن از خود نشان نمی‌دهند.

وی با بیان اینکه اکنون در بین معدود بانوان روستاهای بخش "کدکن" و بایگ پخت لِچار مرسوم است، تصریح کرد: نسل جوان امروزی با پخت لچار بیگانه اند و افرادی هم که با نحوه پخت آن آشنایی دارند، بسیار انگشت شمارند.

در بخش بایگ، تولید "حلواجوزی" و نیز بستنی سنتی زمستانی "کف" در آن رواج دارد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

تشکیل خانواده و فرزند آوری بدون زیر ساخت های مورد نیاز ممکن نیست

واژگونی خودرو در مه‌ولات دو کشته و مصدوم برجای گذاشت

مخازن آبهای زیرزمینی تربت حیدریه در وضعیت بحرانی است

اینجا تربت‌حیدریه، قلب جامعه کارگری نرم‌نرمک می‌تپد

احداث سه زمین ورزشی چمن مصنوعی در شهرک ولیعصر تربت حیدریه

10 مدرسه در دستور تخریب تربت حیدریه هنوز در حال استفاده است

اجرای طرح ایجاد باغچۀ سالم خانگی در شهرستان زاوه

ممیزی بیش از 130 هزار هکتار مراتع تربت‌حیدریه

قابلیت تبدیل شهر کَدکَن به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه

زیارت آستان بقیع در حرم خورشید هشتم

جامعه‌ای که از اهداف و آرمان‌های خود با استدلال دفاع نکند تحلیل می‌رود

حمایت دانشگاهیان تربت‌حیدریه از دانشجویان مدافع فلسطین

پزشکیان: بزرگان ما وقتی مریض می‌شوند سریع به اروپا می‌روند؛ چرا برای اقتصاد بیمار به سراغ اروپا نمی‌روید؟

زنان تاریخ‌‌ساز؛ با اولین مهمانداران زن هواپیما در جهان آشنا شوید

تجهیز کلینیک احمدیه تربت حیدریه به دستگاه اسلیت لمپ چشم پزشکی

خواف شهری از عهد اشکانیان و ساسانیان

امام جمعه تربت حیدریه: اعضای شورای باید به وعده‌های باقی مانده خود عمل کنند

رقابت 4 هزار و 623 داوطلب کنکور سراسری در تربت حیدریه

کشت گندم و جو دیمی در بیش از4500 هکتار اراضی بخش رخ تربت حیدریه

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

پدیده جدید راه خواری در پارک پیشکوه تربت حیدریه+ جوابیه

بورسیه رتبه های زیر هزار کنکور برای پنجمین سال متوالی توسط خیر نیک اندیش تربتی

همه خدمات پیشگیری و درمان هاری به‌صورت کاملآ رایگان انجام می‌شود

رکورد جوجه ریزی سالانه مرغداری های شهرستان زاوه شکسته شد

رفع تداخل بیش از 21هزار هکتار اراضی شهرستان مه ولات

آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟ / جعبه پاندورا باز شد

افزایش 51 درصدی تعهدات بلند مدت تامین اجتماعی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان

شرایط جدید بنیاد مسکن برای تامین قیر رایگان به زیان روستاهای محروم است

جاذبه های چشم‌نواز بهاری محیط زیست خراسان رضوی

نقش مؤثرشرکت نفت منطقه تربت حیدریه در تامین پایدار سوخت خراسان جنوبی

بی توجهی به مناسب سازی معابر تربت حیدریه، خطری در کمین کم توانها

در «رویدادی بی‌سابقه»، یک ستاره‌ مرده‌ زندگی را از سر گرفت

تصاویر: سیل در دوبی

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند