آخرین مطالب

کشت نشایی چغندر قند امید را در دل کشاورزان تربت‌حیدریه زنده کرد اخبار منطقه

کشت نشایی چغندر قند امید را در دل کشاورزان تربت‌حیدریه زنده کرد

  بزرگنمایی:
امسال برای نخستین بار کاشت چغندر قند به شیوه کشت نشایی در تربت حیدریه عملیاتی شد.

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت - امسال برای نخستین بار کاشت چغندر قند به شیوه کشت نشایی در تربت حیدریه عملیاتی شد تا کشاورزان منطقه امیدوار شوند از این طریق بتوانند صرفه جویی آب بیشتر داشته باشند.

به گزارش نوید تربت به نقل از ایرنا، تربت حیدریه به عنوان یکی از قطب های کشاورزی خراسان رضوی از جمله معدود مناطقی است که به لحاظ کمی و کیفی در تولید چغندر جایگاه ویژه ای کسب کرده است ضمن اینکه یکی از بزرگترین کارخانه های قند ایران در این شهرستان فعال است.

چغندر قند از جمله محصولاتی است که نیاز به آب زیادی دارد و تشدید بحران خشکسالی در سالیان اخیر، کشت این محصول را با چالش جدی مواجه کرده است.

اگرچه کشاورزان تربت حیدریه طی سالهای اخیر با رفتن به سمت کشت نوین و استفاده از روش های مختلف همچون آبیاری بارانی و قطره ای؛ تا حدوئد زیادی مصرف آب را مدیریت کرده اند اما همچنان کشت برخی محصولات نظیر چغندر قند با چالش مواجه است.

امسال برای نخستین بار کاشت چغندر قند به شیوه کشت نشایی در تربت حیدریه عملیاتی شد و کشاورزان منطقه امیدوارند از این طریق بتوانند علاوه بر صرفه جویی بیشتر آب؛ برخی دیگر از چالش ها همچون سرما و یخبندان را نیز مدیریت کنند.

تولید محصولات کشاورزی به شیوه نشا در سال‌های اخیر به عنوان صنعتی اشتغال‌زا، پردرآمد و کاربردی در جهان مطرح بوده است و برخی از کشاورزان و کارشناسان خراسان رضوی امیدوارند این روش در تربت حیدریه نیز جواب داده و موفق باشد.

به گفته احمد کریمی از کشاورزان مطرح تربت حیدریه؛ در علم کشاورزی نشای نهال کوچک، سالم، قوی و عاری از آفات و بیماری‌هاست که معمولا دارای چهار تا 6 برگ بوده و در محیطی مناسب رشد کرده و به محض بهبود شرایط آب و هوایی مزرعه یا آماده شدن گلخانه به آنجا منتقل می شود تا ادامه مراحل داشت و برداشت اجرایی شود.

علی رضایی از دیگر کشاورزان تربت حیدریه نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اگرچه کشت نشایی چغندر قند می تواند بخشی از مشکلات تولیدکنندگان را برطرف کند اما سیاست های حمایتی در تولید این محصول، نیازمند بازنگری است و کشاورزان انتظار حمایت بیشتری دارند.

 

مزایا و معایب کشت نشایی چغندرقند

معاون فنی اداره جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه از صرفه‌جویی در مصرف آب به عنوان مهمترین مزیت کشت نشایی چغندر یاد کرده و گفت: با اجرای کشت نشایی تا 25 درصد در مصرف آب صرفه‌جویی خواهد شد که در شرایط کم آبی کنونی، خیلی مهم است.

مهدی شیبانی در گفتگو با ایرنا از کاهش هزینه‌ تولید به عنوان دومین مزیت کشت نشایی نام برد و افزود: از لحظه‌ای که نشا وارد زمین اصلی می‌شود تا لحظه برداشت، زمان نگهداری و مراقبت کوتاه‌تر و لذا هزینه کارگر در این شیوه کاهش می‌یابد.

وی اظهار کرد: همچنین کشت نشایی کاهش 50 درصدی مصرف بذر را به دنبال دارد و با توجه به فصل سرد، گیاه در گلخانه از یخ زدن مصون خواهد ماند.

این کارشناس ارشد جهاد کشاورزی در ادامه به معایب شیوه کشت نشایی چغندر نیز اشاره کرد و بیان داشت: به دلیل فقدان ماشین آلات مجهز و پیشرفته، جابه جایی و برداشت چغندر در روش نشایی وقت‌گیر و نیازمند هزینه بیشتر کارگری است.

شیبانی افزود: همچنین در شیوه کشت نشایی عیار چغندر قند تا 2 درصد کاهش می‌یابد، هر چند در مقایسه با افزایش سطح برداشت، به لحاظ هزینه و فایده برای کشاورز قابل جبران است.

 

حمایت دولت مهمترین قوه محرکه کشاورز

یکی از کشاورزان کل‌مالک تربت‌حیدریه که امسال اقدام به کاشت چغندرقند به شیوه کشت نشایی کرد، معتقد است برای رشد کشاورزان به طور عام و حمایت از چغندرکاران به طور خاص حمایت همه جانبه دولت بیش از هر چیزی اهمیت دارد.

محسن شرکت در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اگر تا امروز کشت نشایی در تربت حیدریه توسعه پیدا نکرده‌ است، به سبب فقدان دانش روز یا توان مالی ضعیف کشاورزان خرده مالک است که می توان با تسهیلات حمایتی و کار آموزشی آن را جبران کرد.

وی گفت: تربت‌حیدریه و به خصوص منطقه جلگه رخ پتانسیل بالایی برای تولید چغندر در مقیاس بسیار زیاد دارد و کیفیت آن بقدری بالاست که می‌توان به صادرات نیز فکر کرد.

شرکت تصریح کرد: شخصا موفق شدم از 2.5 هکتار زمین 430 تن چغندر با عیار 18 تا 20 برداشت کنم پس ما حرف‌های زیادی برای گفتن داریم مشروط بر آنکه چوب لای چرخ ما نگذارند یا حداقل جلو واردات بی رویه شکر را بگیرند.

وی گفت: اهمیت این موضوع زمانی بیشتر مشخص می‌شود که دلالان در مهرماه یعنی زمان آغاز برداشت چغندر یک میلیون و 200 هزار تن شکر وارد کشور کرده و با این اقدام به تلاش و سرمایه کشاورزان چوب حراج می‌زنند.

به گفته این کارآفرین، اگر دولت کمک نکند در آینده نزدیک شاهد نابودی کشاورزان چغندرکار و به تبع آن تعطیلی کارخانجات تولید قند و شکر در کشور خواهیم بود.

 

آغاز کشت نشایی چغندرقند در تربت‌حیدریه

مدیر جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برای نخستین بار و به صورت نمونه و ترویجی در گستره 2.5 هکتار از اراضی حاصلخیز منطقه رخ تربت‌حیدریه کشت چغندر قند به شکل نشایی یا گلخانه‌ای عملیاتی شد.

حسین محمدی افزود: با وجود اینکه کشت نشایی از حیث مصرف آب بسیار مقرون به صرفه است، اما تاکنون به دلایل مختلف از جمله سردسیر بودن تربت حیدریه به ویژه در جلگه رخ؛ کشت نشایی مرسوم نبود.

وی با این پیش بینی که از سال آینده سطح زیرکشت چغندرقند نشایی در تربت حیدریه افزایش می یابد، گفت: شیوه کشت نشایی به 2 صورت بهاره و پاییزه است که در تربت‌حیدریه اغلب به صورت پاییزه و بذری می‌باشد.

وی اظهار کرد: کاهش مصرف آب، مدیریت سرما و یخبندان و مبارزه با علف‌های هرز از جمله مزیت هایی کشت نشایی است که اتفاقا کشاورزان تربت حیدریه در این زمینه با چالش هایی بیشتری مواجهند.

محمدی سطح زیرکشت کنونی چغندرقند در تربت حیدریه را سه هزار و 100 هکتار و عملکرد تولید در واحد سطح را حدود 60 تن در هکتار عنوان کرد.

وی با بیان اینکه هم اکنون برداشت چغندر در تربت حیدریه مراحل پایانی خود را طی می کند، افزود: امسال نزدیک به 200 هزار تن چغندرقند مازاد بر نیاز کشاورزان شهرستان از ارقام مختلف توکان، دروتی، بتاسید، پرشیا و فرتانده برداشت شد.

مدیر جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه گفت: منطقه جلگه رخ این شهرستان یکی از پتانسیل‌های خوب کشاورزی در استان خراسان رضوی است و در راستای بهبود شیوه آبیاری توانستیم 23 هزار هکتار از اراضی منطقه را تحت آبیاری نوین قرار دهیم که از این حیث رتبه نخست استان را داریم.

محمدی افزود: دولت همواره سیاست های حمایتی خود را از کشاورزان داشته است هرچند متناسب با وضعیت عرضه و بازار تغییراتی در رویکردها پدید می آید.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

تشکیل خانواده و فرزند آوری بدون زیر ساخت های مورد نیاز ممکن نیست

واژگونی خودرو در مه‌ولات دو کشته و مصدوم برجای گذاشت

مخازن آبهای زیرزمینی تربت حیدریه در وضعیت بحرانی است

اینجا تربت‌حیدریه، قلب جامعه کارگری نرم‌نرمک می‌تپد

احداث سه زمین ورزشی چمن مصنوعی در شهرک ولیعصر تربت حیدریه

10 مدرسه در دستور تخریب تربت حیدریه هنوز در حال استفاده است

اجرای طرح ایجاد باغچۀ سالم خانگی در شهرستان زاوه

ممیزی بیش از 130 هزار هکتار مراتع تربت‌حیدریه

قابلیت تبدیل شهر کَدکَن به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه

زیارت آستان بقیع در حرم خورشید هشتم

جامعه‌ای که از اهداف و آرمان‌های خود با استدلال دفاع نکند تحلیل می‌رود

حمایت دانشگاهیان تربت‌حیدریه از دانشجویان مدافع فلسطین

پزشکیان: بزرگان ما وقتی مریض می‌شوند سریع به اروپا می‌روند؛ چرا برای اقتصاد بیمار به سراغ اروپا نمی‌روید؟

زنان تاریخ‌‌ساز؛ با اولین مهمانداران زن هواپیما در جهان آشنا شوید

تجهیز کلینیک احمدیه تربت حیدریه به دستگاه اسلیت لمپ چشم پزشکی

خواف شهری از عهد اشکانیان و ساسانیان

امام جمعه تربت حیدریه: اعضای شورای باید به وعده‌های باقی مانده خود عمل کنند

رقابت 4 هزار و 623 داوطلب کنکور سراسری در تربت حیدریه

کشت گندم و جو دیمی در بیش از4500 هکتار اراضی بخش رخ تربت حیدریه

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

پدیده جدید راه خواری در پارک پیشکوه تربت حیدریه+ جوابیه

بورسیه رتبه های زیر هزار کنکور برای پنجمین سال متوالی توسط خیر نیک اندیش تربتی

همه خدمات پیشگیری و درمان هاری به‌صورت کاملآ رایگان انجام می‌شود

رکورد جوجه ریزی سالانه مرغداری های شهرستان زاوه شکسته شد

رفع تداخل بیش از 21هزار هکتار اراضی شهرستان مه ولات

آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟ / جعبه پاندورا باز شد

افزایش 51 درصدی تعهدات بلند مدت تامین اجتماعی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان

شرایط جدید بنیاد مسکن برای تامین قیر رایگان به زیان روستاهای محروم است

جاذبه های چشم‌نواز بهاری محیط زیست خراسان رضوی

نقش مؤثرشرکت نفت منطقه تربت حیدریه در تامین پایدار سوخت خراسان جنوبی

بی توجهی به مناسب سازی معابر تربت حیدریه، خطری در کمین کم توانها

در «رویدادی بی‌سابقه»، یک ستاره‌ مرده‌ زندگی را از سر گرفت

تصاویر: سیل در دوبی

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند