بزرگنمایی:
پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir
علیرضا حسینی مقدم- در کنار هزاران پدیده زشت و زیبای اجتماعی موجود در تربتحیدریه، مدتهاست که حرکت "سگهای ولگرد" به صورت انفرادی یا دستههای سه تا هشت نفره، در سطح کوچه و خیابانهای تربت حیدریه دیده می شود.
مردم و به خصوص بانوانی که ابتدای صبح برای رفتن به محل کار یا خرید، از منزل خارج میشوند، تنها زمانی به راحتی به راه خود ادامه میدهند که احساس کنند خودرویی از کنارش در حال عبور یا سگها تنها به پارس کردن چند ثانیهای، اکتفا میکنند.
یکی از بانوان در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: متاسفانه گاه شاهد حرکت گروهی سگهای ولگرد در دستههای حتی 10 تایی نیز هستم.
فاطمه احمدی افزود: بدتر آنکه این سگها از کنار مردم عابر پیاده و حتی ماموران پاکبان شهرداری عبور میکنند و کسی نسبت به این تعداد زیاد سگها واکنش از خود نشان نمیدهد.
وی "عادیانگاری" پدیدههای زشت را برای یک جامعه به هیچ وجه مثبت ندانست و گفت: دست روی دست گذاشته نسبت به این مهم، نتایج غیرقابل جبرانی در پی خواهد داشت.
در مقابل یک طرفدار حقوق حیوانات به خبرنگار ایرنا گفت: نه تنها نباید به این حیوانات آسیبی رساند، بلکه چه بهتر اگر غذای اضافی یا استخوان باقی مانده سر سفره را نیز به این حیوانات بیآزار تقدیم کنیم.
علی آذری افزود: شهرداری باید مثل بسیاری کشورها، ابتدا به ساکن به سگها واکسن هاری زده و سپس آنها را در طبیعت رهاسازی کند.
با دخالت و دلسوزی در مورد حیوانات تعادل محیط زیست به هم می خورد
در پاسخ به این اظهارات رییس اداره حفاظت محیط زیست تربتحیدریه گفت: اینکه به اسم دوستداری یک گونه خاص حیوانات، موجب ازدیاد جمعیت آنها شویم، از نگاه قانون محیط زیست و حفظ تعادل اکوسیستم، کار درستی نیست.
داوود نورمحمدی افزود: این بدان معناست که حیاتوحش باید خودشان به دنبال غذای مورد نیاز خود بروند و ما نیز باید اجازه دهیم چرخه طبیعت، جمعیت آنها را کنترل تا به محیط زیست گیاهی و انسانی، لطمهای وارد نشود.
وی تصریح کرد: دخالت انسان با نام گروههای مدافع حقوق حیوانات، باعث افزایش یک گونه جانوری خاص و به تبع آن به هم خوردن تعادل در محیط زیست میشود که تبعات منفی بسیار زیادی در پی خواهد داشت.
نورمحمدی اظهار کرد: به عنوان نمونه از گونه "کفتار راهراه آسیایی" در کل دنیا 800 گونه بیشتر نمانده که به "فراش طبیعت" معروف و متاسفانه اکنون به دلیل دخالتهای انسانی در حمایت از سگها، در حال انقراض است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست تربتحیدریه افزود: حتی بتازگی شاهد بودیم سگهای ولگرد به یک قلاده قوچ وحشی حمله و آن را خوردهاند.
نورمحمدی با اشاره به آغاز فصل سرما، گفت: اکنون با 2 مشکل مواجه هستیم که یکی آغاز زاد و ولد سگها در این فصل است.
تا پایان امسال پرنده سگهای ولگرد تربتحیدریه بسته خواهد شد
وی مشکل دوم را خاص تربتحیدریه دانست و افزود: از اسفند پارسال که نقاهتگاه سگهای ولگرد توسط شهرداری افتتاح شد، شوربختانه از شهرهای اطراف سگهای بلاصاحب منطقه خود را با وانت به داخل محدوده تربتحیدریه رها و بر جمعیت سگهای ولگرد این خطه میافزایند.
نورمحمدی از نام بردن شهردارانی که دست به این اقدام میزنند، امتناع ورزید، اما در عین حال گفت: وقتی اعتراض کردیم، پاسخ دادند: در مقابل امکانات خوب شما، ما توان جمعآوری سگهای ولگرد را نداریم.
رییس اداره حفاظت محیط زیست تربتحیدریه افزود: در مبادی ورودی شهر افرادی را گماردهایم تا جلوی این وانتهای حامل سگهای ولگرد را بگیرند، اما چه کنیم که گاه کنترل از دست ما نیز خارج میشود.
نورمحمدی تصریح کرد: اما با کمک دستگاههای مربوطه، حرکت ضربالعجلی در حال برنامهریزی و این قول را خواهیم داد تا پایان امسال پرنده سگهای ولگرد تربتحیدریه بسته خواهد شد.
هم از داخل و هم از بیرون ضربه میخوریم
رییس کمیسیون خدمات شهری و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تربتحیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: از اسفند پارسال که نقاهتگاه سگهای ولگرد مجهز به اتاق معاینه، اتاق عمل عقیمسازی، بخش قرنطینه سگهای بیمار، اتاق سگهای نر و ماده (به صورت مجزا) با کمک بخش خصوصی به بهرهبرداری رسید، مشکلات درونی و بیرونی ما نیز آغاز شد.
سیدجمال یوسفزاده افزود: درونی از این حیث که گروهی به اصطلاح دوستدار حیوانات تاکنون چندین بار اقدام به تخریب دیوارهای نقاهتگاه و فراری دادن سگها کردند.
وی گفت: بیرونی هم از این حیث که وقتی شهرهای اطراف از امکانات خوب ما با خبر شدند، شبانه مشکلات خود را بار وانت کرده و در ورودی شهر رهاسازی و به عبارت بهتر هر چه از جمعیت سگهای ولگرد خود میکاهیم و به داخل نقاهتگاه منتقل میکنیم، باز در عمل از تعداد آنها در سطح شهر چیزی کم نمیشود.
یوسفزاده شمار سگهای ولگرد تربتحیدریه را هزار و 100 قلاده عنوان کرد و ادامه داد: در روز افتتاح نقاهتگاه اعلام شد در روز 30 قلاده سگ از سطح شهر جمعآوری و به این مکان منتقل شود.
رییس کمیسیون خدمات شهری و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تربتحیدریه در خصوص هزینههای ایجاد مرکز نیز گفت: هزینه جمعآوری و محل نگهداری را شهرداری متقبل و مراحل بعد نظیر عقیمسازی و نگهدای را یک گروه مردم نهاد حامی حیوانات انجام میدهد.
یوسف زاده افزود: غذای سگها نیز از محل تلفات دام و طیور کشتارگاه با نظارت دامپزشکی تامین میشود.
وی با بیان این که برخی سگهای ولگرد از نژادهای ارزشمند هستند ادامه داد: قیمت هر قلاده از این سگها به نزدیک 60 میلیون ریال میرسد که این گروه مردم نهاد میتواند از این طریق هزینههای عقیمسازی را جبران کند.
رییس کمیسیون خدمات شهری و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تربتحیدریه هزینه عقیم سازی هر قلاده سگ ماده را 6 میلیون ریال و هر قلاده سگ نر را سه میلیون ریال عنوان کرد.
به گفته یوسفزاده: تا پایان امسال پرونده سگهای ولگرد برای همیشه بسته و البته امید به تکرار نشدن مشکلات درونی و بیرونی یاد شده، بر طرف خواهد شد.
تا لحظه مخابره گزارش، تلاش خبرنگارایرنا برای دریافت پاسخ دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه بینتیجه ماند.

سگهای ولگرد و خطر ابتلا به هاری
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت:یکی از مشکلات ناشی از افزایش جمعیت سگهای ولگرد، شیوع بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان است که از جمله مهمترین این بیماریها می توان به هاری، کیست هیداتیک و سالک اشاره کرد.
دکتر الهام بهرهمند افزود: سگهای ولگرد میتوانند با حمله و گزش انسان خطر و احتمال ابتلا به هاری را ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه هاری یک بیماری عفونی حاد و کشنده ویروسی است، اظهار داشت: این بیماری مخصوص گوشت خواران اهلی و وحشی مانند سگ، گربه، شغال، گرگ، روباه و گاو است و سایر حیوانات خونگرم پستاندار و انسان به طور تصادفی و اغلب از طریق حیوان گزیدگی به آن مبتلا میشوند .
معاون دانشگاه علومپزشکی تربتحیدریه اهمیت بیماری هاری به دلیل میزان کشندگی بالا صدرصد است طوری که بعد بروز علایم بالینی چه در انسان و چه در حیوان، بیماری قابل درمان نیست و بیمار محکوم به مرگ خواهد بود.
بهرهمند همچنین گفت: به دلیل افزایش موارد حیوان گزیدگی در انسان، سالانه مبالغ زیادی صرف خرید سرم و واکسن ضد هاری به منظور پیشگیری از ابتلای آسیب دیدگان و موجب خسارت اقتصادی ناشی از بیماری در دامها نیز میشود.
وی در ادامه اظهار کرد: پارسال تعداد هزار و 243 مورد فرد حیوان گزیده به مراکز پیشگیری و درمان هاری فعال در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه مراجعه که 584 مورد از آنها تنها در تربتحیدریه رخ دادهبود.
معاون دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه تصریح کرد: 86.3 درصد موارد توسط سگهای صاحبدار، 16.3 درصد توسط سگهای ولگرد و 0.1 درصد توسط سایر حیوانات اتفاق افتادهبود.
بهرهمند افزود: بیشترین گروه سنی دچار حیوان گزیدگی از قبیل سگ گرفتگی، کودکان و نوجوانان هستند.
وی با اشاره به اینکه واکسن هاری انسانی در کشور تولید نمیشود و بایستی از خارج وارد شود، گفت: تنها واکسن هاری حیوانی در ایران تولید و پارسال برای انجام واکسیناسیون و سرمتراپی مراجعهکنندگان با احتساب تزریق سه نوبت واکسن، مبلغ 2 میلیارد و 80 میلیون تومان پرداختیم که با رقم فوق خواهیم بود یک پایگاه بهداشتی با تمام تجهیزات احداث تا بتواند به مردم خدمات بهداشتی و درمانی ارایه یا با پیشگیری و اقدامات درون و برون بخشی این هزینه صرف سلامت مردم شود.
بهرهمند در ادامه تصریح کرد: مرکز پیشگیری و درمان هاری در تربتحیدریه در اورژانس ذوالفقاری بیمارستان نهم دی آماده ارایه خدمات به موارد حیوان گزیده و انجام واکسیناسیون هاری رایگان انجام میشود .