آخرین مطالب

بهشتی‌پور، کارشناس مسائل سیاست خارجی:

احیای برجام نزدیک است؛ بحث بر سر این است که طرف ایرانی از خواسته‌هایش می‌گذرد یا طرف امریکایی بین المللی

احیای برجام نزدیک است؛ بحث بر سر این است که طرف ایرانی از خواسته‌هایش می‌گذرد یا طرف امریکایی

  بزرگنمایی:
در توافقات بین المللی، به جز اراده دو طرف برای اجرای آن توافق، هیچ تضمینی وجود ندارد.

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

یک تحلیلگر سیاست خارجی، درباره اهمیت اخطار 165 عضو جمهوری‌خواه کنگره به بایدن در مورد توافق با ایران، گفت: «این هم از آن فضا‌سازی‌هایی است که نمونه‌اش را هم مجلس ما انجام می‌دهد. واقعیت این است که در امریکا رئیس جمهور قدرت بسیار بالاتری دارد و اگر بخواهد، می‌تواند توافق را اجرا کند ولو اینکه کنگره با او مخالف باشد.»

حسن بهشتی‌پور در گفت و گو با «انتخاب» در ارزیابی خود از روند مذاکرات احیای برجام، بیان کرد: «طرف‌های غربی اتفاق نظر پیدا کرده‌اند و از نظر آنان کار تمام است و فقط منتظر تصمیم ایران هستند. ولی من فکر می‌کنم که یک فضاسازی است برای اینکه می‌خواهند خواسته‌های ایران را انجام ندهند و اگر مذاکرات به نتیجه نرسید، آن را گردن ایران بیاندازند. از آن طرف هم ایران انعطاف لازم را نشان داده است یعنی سعی کرده به یک تفاهمی برسد که به حل مشکلات کشور کمک کند. اما معضل اصلی این است که ایران می‌خواهد اطمینان پیدا کند که اگر این توافق به دست آمد و بار دیگر مجموعه اقداماتی که در برجام پیش‌بینی شده است را انجام داد، طرف مقابل تعهداتش را زیر پا نمی‌گذارد. به بیانی دیگر ایران نگران این است که وقتی به تعهدات برجامی برگشت، طرف مقابل، مخصوصا امریکا آن تعهداتی که پذیرفته است را دو مرتبه زیر پا نمی‌گذارد، به خصوص اگر دولت تغییر پیدا کند.»

احیای برجام نزدیک است؛ بحث بر سر این است که طرف ایرانی از خواسته‌هایش می‌گذرد یا طرف امریکایی / در توافقات بین المللی، به جز اراده دو طرف برای اجرای آن توافق، هیچ تضمینی وجود ندارد

وی خاطرنشان کرد: «این یک واقعیت است که در توافقات بین الملل به جز اراده دو طرف برای اجرای آن، هیچ تضمینی وجود ندارد. دست‌کم بنده هیچ توافق بین المللی را سراغ ندارم که ضمانت اجرایی صد در صد داشته باشد. تمامی توافقات در همه دوره‌ها، زمانی دوام پیدا کرده است که طرف‌های توافق اراده لازم را برای اجرای آن داشته‌اند. در این مورد خاص هم به باور من ایران باید در متن توافق پیش‌بینی‌های لازم را انجام دهد که اگر طرف مقابل به هر دلیلی از تعهداتش خارج شد، ایران از قبل اعلام کرده باشد که یک سری اقدامات مشخصی را انجام می‌دهد.»

این تحلیلگر سیاست خارجی، ادامه داد: «اقدامات پیش‌بینی شده باید آنقدر مهم باشد که برای طرف مقابل نقش بازدارنده داشته باشد. بدین معنا که اگر از توافق خارج شود و آن را اجرا نکند، باید هزینه قابل توجهی را بپردازد؛ چراکه به هر حال در توافقات بین‌المللی کشور‌ها به دنبال منافع هستند و توافق باید به گونه‌ای تنظیم شود که هم منافع دوجانبه تامین شود و هم اگر یک طرف از توافق خارج شد، طرف مقابل ضرر نکند، بلکه از قبل اقداماتی را پیش‌بینی کرده باشد که آن‌ها را انجام دهد تا هیچوقت طرف مقابل به خود اجازه ندهد که توافق به دست آمده را زیر پا بگذارد.»

بهشتی‌پور تاکید کرد: «در برجام مشکل این بود که ایران نتوانسته بود و بیش از این زورش نمی‌رسید که مواردی بیش از مثلا ماده 26 یا 36 را در توافق بگنجاند؛ نه اینکه نمی‌دانست. متاسفانه مخالفان برجام به نحوی تبلیغ می‌کردند که گویی ایران پیش‌بینی خروج امریکا از برجام را نکرده بود، در حالیکه ایران این پیش‌بینی را داشت. به باور من ایران در این دور باید پافشاری کند برای اینکه تعیین تکلیف شود درباره اینکه اگر طرف مقابل به هر دلیلی از برجام خارج شد، ایران دقیقا چه اقداماتی انجام می‌دهد. همچنین طرف مقابل هم بداند که اگر ایران از برجام خارج شد، آن‌ها چه اقداماتی انجام بدهند. در روابط بین الملل عمل مقابله به مثل یک اصل پذیرفته شده است. به عقیده من با این مبنا شاید بتوانیم مشکلی که الان وجود دارد را حل کنیم، مهم‌ترین مشکل به نظرم این موضوع است که چگونه یک توافق دوام پیدا کند، بدون اینکه یکی از طرفین آن را زیر پا بگذارد.»

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه کوتاه آمدن ایران از برخی خواسته‌هایی که پیش از این داشت و پیشنهادهایی که غربی‌ها به ایران داده‌اند را باید یک فضاسازی رسانه‌ای تلقی کرد یا نشانه مثبتی از اینکه طرفین در حال رفتن به سمت توافق هستند، گفت: «توافق نزدیک است، ولی بحث بر سر این است که آیا طرف ایرانی از خواسته‌هایش می‌گذرد یا طرف امریکایی. معمولا توافق زمانی رخ می‌دهد که دو طرف از بخشی از خواسته‌هایشان بگذرند، ولی ما، چون ریز مذاکرات را نمی‌دانیم، من آن بخش مربوط به ایران را توضیح دادم، یعنی اینکه ایران عملا چه خواسته‌ای دارد.»

این کارشناس مسائل بین‌الملل تاکید کرد: «ایران پیش از این بار‌ها و بار‌ها خواسته بود که باید کل تحریم‌ها لغو و بعد ضمانت و راستی‌آزمایی شود، حال ظاهرا در بخش مربوط به لغو یکجای کل تحریم‌ها، ایران کوتاه آمده و پذیرفته است که تحریم‌های مربوط به برجام لغو شود. البته که در این مورد هم طرف امریکایی معتقد است که تحریم‌ها را به حالت تعلیق در می‌آورد و لغو نمی‌کند. حال باید ببینیم که ایران این را پذیرفته است یا خیر. نکته بعدی بحث راستی‌آزمایی است که بدین معناست که زمانی که امریکا اعلام می‌کند مثلا نفت ایران یا بانک مرکزی از تحریم در‌آمد یا به حالت تعلیق درآمده است، این مهم حداقل یک ماه تا یک ماه و نیم طول می‌کشد تا مشخص شود که این لغوی که امریکا انجام داده است، روی مبادلات نفتی و مبادلات پولی ایران تاثیر می‌گذارد یا خیر.»

بهشتی‌پور ضمن بیان اینکه راستی آزمایی خواسته جدی ایران است و از آن هم عدول نکرده است، عنوان کرد: «ایران می‌خواهد اطمینان پیدا کند که اگر نفتی می‌فروشد یا صادرات پتروشیمی دارد، آن پول را می‌تواند به کشور بازگرداند نه اینکه همچون وضعیت کنونی، در بعضی از کشور‌های طرف معامله، بلوکه شود.»

وی در پاسخ به این سوال که اخطار 165 عضو جمهوری‌خواه کنگره به بایدن در مورد توافق با ایران چه اهمیتی دارد، گفت: «این هم از آن فضا‌سازی‌هایی است که نمونه‌اش را هم مجلس ما انجام می‌دهد. در واقع می‌خواهند فضا را برای بایدن آماده کنند که مثلا بگویند کنگره امتیاز خیلی بیشتری می‌خواهد و من دارم عملا به شما امتیاز می‌دهم. ولی واقعیت این است که در امریکا رئیس جمهور قدرت بسیار بالاتری دارد و اگر بخواهد، می‌تواند توافق را اجرا کند ولو اینکه کنگره با او مخالف باشد، چراکه عملا در این توافق مصوبه کنگره لازم نیست. ضمن اینکه برعکسش هم ممکن است. بدین معنا که در وضعیتی امریکا توافق و کنگره هم تصویب کرده، ولی رئیس جمهور بعدی آمده و آن را زیر پا گذاشته است. یعنی به آن شکلی که در ایران گفته می‌شود که مثلا اگر کنگره تصویب کند، رئیس جمهور بعدی نمی‌تواند آن را لغو کند، نیست.»

بهشتی‌پور با بیان اینکه پیش از این هم بوش پسر توافق موشک‌های میانبرد را که با روسیه امضا کرده، با اینکه کنگره هم تصویب کرده بود، ولی اول به حالت تعلیق در آورد و بعد از آن خارج شد، افزود: «ترامپ هم توافق موشک‌های میانبرد را با اینکه کنگره با روسیه تصویب کرده بود، اما زیر پا گذاشت و خیلی راحت لغو کرد. در مورد پیوند مودت با ایران در سال 1955 هم کنگره امریکا این را تصویب کرده بود، ولی ترامپ وقتی که دیوان بین‌المللی لاهه با استناد به همین پیمان در سال 1398 به نفع ایران رای داد، اعلام کرد که ما از این پیمان خارج شده‌ایم؛ بنابراین به آن شکلی نیست که اگر کنگره امریکا چیزی را تصویب کرد، حتما ضمانت اجرا پیدا می‌کند یا برعکس اگر کنگره امریکا با چیزی مخالفت کند، قطعا اجرا نخواهد شد، خیر بالاخره رئیس جمهور امریکا در این موضوع خاص این اختیارات را دارد برای اینکه اجرا کند یا نکند.»


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

تشکیل خانواده و فرزند آوری بدون زیر ساخت های مورد نیاز ممکن نیست

واژگونی خودرو در مه‌ولات دو کشته و مصدوم برجای گذاشت

مخازن آبهای زیرزمینی تربت حیدریه در وضعیت بحرانی است

اینجا تربت‌حیدریه، قلب جامعه کارگری نرم‌نرمک می‌تپد

احداث سه زمین ورزشی چمن مصنوعی در شهرک ولیعصر تربت حیدریه

10 مدرسه در دستور تخریب تربت حیدریه هنوز در حال استفاده است

اجرای طرح ایجاد باغچۀ سالم خانگی در شهرستان زاوه

ممیزی بیش از 130 هزار هکتار مراتع تربت‌حیدریه

قابلیت تبدیل شهر کَدکَن به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه

زیارت آستان بقیع در حرم خورشید هشتم

جامعه‌ای که از اهداف و آرمان‌های خود با استدلال دفاع نکند تحلیل می‌رود

حمایت دانشگاهیان تربت‌حیدریه از دانشجویان مدافع فلسطین

پزشکیان: بزرگان ما وقتی مریض می‌شوند سریع به اروپا می‌روند؛ چرا برای اقتصاد بیمار به سراغ اروپا نمی‌روید؟

زنان تاریخ‌‌ساز؛ با اولین مهمانداران زن هواپیما در جهان آشنا شوید

تجهیز کلینیک احمدیه تربت حیدریه به دستگاه اسلیت لمپ چشم پزشکی

خواف شهری از عهد اشکانیان و ساسانیان

امام جمعه تربت حیدریه: اعضای شورای باید به وعده‌های باقی مانده خود عمل کنند

رقابت 4 هزار و 623 داوطلب کنکور سراسری در تربت حیدریه

کشت گندم و جو دیمی در بیش از4500 هکتار اراضی بخش رخ تربت حیدریه

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

پدیده جدید راه خواری در پارک پیشکوه تربت حیدریه+ جوابیه

بورسیه رتبه های زیر هزار کنکور برای پنجمین سال متوالی توسط خیر نیک اندیش تربتی

همه خدمات پیشگیری و درمان هاری به‌صورت کاملآ رایگان انجام می‌شود

رکورد جوجه ریزی سالانه مرغداری های شهرستان زاوه شکسته شد

رفع تداخل بیش از 21هزار هکتار اراضی شهرستان مه ولات

آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟ / جعبه پاندورا باز شد

افزایش 51 درصدی تعهدات بلند مدت تامین اجتماعی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان

شرایط جدید بنیاد مسکن برای تامین قیر رایگان به زیان روستاهای محروم است

جاذبه های چشم‌نواز بهاری محیط زیست خراسان رضوی

نقش مؤثرشرکت نفت منطقه تربت حیدریه در تامین پایدار سوخت خراسان جنوبی

بی توجهی به مناسب سازی معابر تربت حیدریه، خطری در کمین کم توانها

در «رویدادی بی‌سابقه»، یک ستاره‌ مرده‌ زندگی را از سر گرفت

تصاویر: سیل در دوبی

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند