آخرین مطالب

زوج لیلا حاتمی و علی مصفا، بار دیگر در قاب تلویزیون

«کیف انگلیسی»، سریالی جنجالی برای همه فصول

«کیف انگلیسی»، سریالی جنجالی برای همه فصول

  بزرگنمایی:

پایگاه خبری نوید تربت: Navidtorbat.ir

«کیف انگلیسی»، سریال موفق زنده‌یاد ضیاالدین دری، بار دیگر از تلویزیون پخش می‌شود. این سریال در سال 79 برای نخستین بار روی آنتن رفت و ضمن آن‌که مورد توجه قرار گرفت، جنجال‌هایی هم به‌پا کرد. بازی لیلا حاتمی و علی مصفا از نکات جذاب «کیف انگلیسی» است.

فاطمه پاقلعه‌نژاد: «کیف انگلیسی» باز هم به خانه‌هایتان می‌آید. هر شب ساعت 12 از شبکه چهار و تکرار آن روز بعد ساعت 18 از همان شبکه. سریال درجه الف سال‌های دور تلویزیون بار دیگر پخش می‌شود تا به یادمان بیاورد که زمانی درجه الف‌های تلویزیون چه بودند و این روزها چه بودجه‌هایی برای سریال‌های الف ویژه تلویزیون خرج می‌شود و نتیجه نهایی آنها چه کیفیتی دارد!

«کیف انگلیسی» یکی از سرمایه‌های صدا و سیما است. بازی‌های خوب، خاطرات شیرین برای هواداران و البته هزینه‌ای که بارها باید از آن سرمایه برگرداند ولی مهمتر از همه اینها ایده فیلمنامه است. توطئه انگلیس‌ها که تا ابد باوری مهم در میان بسیاری از سیاسیون سنتی کشورمان باقی می‌ماند. روایتی که برخلاف «دایی جان ناپلئون» ناصر تقوایی، سعی شده مستند و با داستان‌پردازی قوی ساخته شود.

«کیف انگلیسی» قرار بود فصل دومی هم داشته باشد. اما نه تلویزیون دیگر با کارگردانش کنار آمد و نه دو بازیگر اصلی سریال حاضر بودند دوباره با تلویزیون همکاری کنند. 

حالا تقریبا 19 سال از اولین پخش سریال «کیف انگلیسی» می‌گذرد. سریالی که داستانی را در دهه 20 شمسی روایت می‌کند و در سیر داستانی خود حسابی به مسائل سیاسی آن روزگار، زندگی و فرهنگ مردم و به خصوص طبقه روشنفکر و نخبه سرک می‌کشد و در این میان از عنصر عشق برای جذابتر کردن روایتش استفاده می کند. «کیف انگلیسی» در سال 78 ساخته شد اما در سال 79 برای اولین بار از شبکه یک پخش شد و به خاطر تم سیاسی‌اش و کنایه‌هایی که به طبقه روشنفکر می‌زد، حاشیه‌هایی را هم به دنبال داشت.

روند اضمحلال منصور ادیبان، کاراکتر اصلی این سریال که در ابتدا روزنامه‌نگاری تحصیلکرده و روشنفکر با کلی ایده و شعار آزادی‌خواهی و استقلال است و در نهایت نماینده مجلس می‌شود و با تطمیع انگلیسی‌ها وارد بازار داد و ستدهای سیاسی می‌شود و از شعارهایش فاصله می‌گیرد، در زمان پخش به مذاق بعضی از اهالی عرصه سیاست خوش نیامده بود و هم‌زمانی آن با مجلس ششم که شاید جنجالی‌ترین دوره مجلس شورای اسلامی باشد، باعث شد تا بعضی از نمایندگان از قصد تلویزیون برای طعنه زدن به آنها بگویند و به ضیاالدین دری برای ساختن چنین سریالی انتقاد کنند.

«کیف انگلیسی» اما تنها در دوران خودش مورد توجه قرار نگرفت. بارها و بارها از شبکه‌های مختلف رسانه ملی پخش شد و بارها و بارها در سیاست به آن اشاره شد و حتی نام آن به یک اصطلاح کنایی تبدیل شد که مضمون خودفروختگی  افراد عرصه سیاست را می‌رساند.  این سریال خاص، که به اعتقاد منتقدان، به این دلیل که تنها به روایت ساده تاریخ نمی‌پردازد و نگاهی عمیق‌تر به این موضوع دارد، هیچ‌گاه کهنه نمی‌شود و هر طیف سیاسی، در هر دورانی می‌تواند برداشت خودش را از آن داشته باشد. این موضوع باعث شده حتی حالا پس از گذشت 19 سال از اولین پخش، همچنان بازپخش آن مورد توجه قرار بگیرد و درباره آن گفته و شنیده شود. اتفاقی که بعید است برای هیچ‌کدام از سریال‌های این روزهای تلویزیون رخ بدهد. بازپخش‌های مداوم از شبکه‌های پرشمار تلویزیون هم دردی از سریال‌های بی‌مخاطب دوا نمی‌کند.

 درحالی‌که پیش‌تر، سریال‌های تاریخی تلویزیون با پخش هفته‌ای یک قسمت از پرمخاطب‌ترین‌های تلویزیون بودند حالا وقتی سه سریال هر زمان، هر شب و به مناسبت ماه رمضان به روی آنتن می‌روند، سریالی که در تمام نظرسنجی‌ها از رقبا جا می‌ماند، سریال تاریخی‌ الف ویژه‌ای است که قرار است برگ زرینی در کارنامه مدیران سیما باشد اما در عمل، نتیجه، چیزی جز یک شکست بزرگ نیست.

بازیگران باکیفیت برگ برنده «کیف انگلیسی»

ستاره‌های سینما چندان علاقه‌ای به حضور در مدیوم تلویزیون ندارند و از سوی دیگر گاهی تلویزیون به دلایل مختلف سوپراستارهای سینما را در لیست ممنوع‌التصویرها قرار می‌دهد و به همین دلایل شاید حضور ستاره‌های سینما در قاب تلویزیون همیشه مورد توجه قرار می‌گیرد. در سال 78 که ضیاالدین دری به سراغ ساخت «کیف انگلیسی» رفت، لیلا حاتمی هنوز به یک سوپراستار تبدیل نشده بود. او که با بازی در «لیلا»ی داریوش مهرجویی و پس از آن «شیدا»ی کمال تبریزی در سینما به یک بازیگر شناخته شده تبدیل شده و برای اولی دیپلم افتخار بهترین بازیگر زن را گرفته بود و برای دومی کاندیدای سیمرغ بهترین بازیگر زن شده بود، با بازی در «کیف انگلیسی» برای اولین بار حضور در قاب تلویزیون را تجربه کرد. حضوری که او را به بطن خانه‌های مردم آورد و آنها را با تصویر جدیدی از دختر مرحوم علی حاتمی آشنا کرد. لیلا حاتمی در «کیف انگلیسی» نقش مستانه را ایفا کرد. کاراکتری که برای رسیدن منصور ادیبان با بازی علی مصفا به نمایندگی مجلس تلاش بسیاری کرد اما در نهایت در عشق مغبون شد. علی مصفا هم اولین حضور تلویزیونی‌اش را با «کیف انگلیسی» تجربه کرد. این دو پس از این سریال فقط یک بار دیگر، در سریال مناسبتی «پریدخت» به تلویزیون آمدند و دیگر پیشنهادی را در این مدیوم نپذیرفتند.

لیلا حاتمی در مصاحبه‌ای درباره حضورش در «کیف انگلیسی» می‌گوید: «داستان کیف انگلیسی را خیلی دوست داشتم و به نظرم قوی می‌آمد. اما نتیجه‌اش، آنطور که می‌خواستم نشد... موقع پخش سریال، واقعا حالم بد می‌شد و ناراحت بودم. اما آدم‌هایی هم بودند که می‌گفتند دراین سریال بی‌نظیر بودی و این خود یک احساس دوگانه‌ای را درمن به وجود می‌آورد». او که دختر فردی است که به ساخت آثار تاریخی شهره است در مصاحبه دیگری اذعان می کند که دو روز پیش از بازی در این سریال اضطراب گرفته چون نمی‌توانسته با آن ارتباط برقرار کند. او می‌گوید: «بخش اعظمش برمی‌گشت به این‌که آن نقش تاریخی بود و خب آدم‌هایی که در زمان دیگری زندگی می‌کنند، تجربه آن مقطع تاریخی را ندارند. البته آدم‌های اهل تاریخ می‌توانند شناختی از همه دوران‌ها داشته باشند، ولی این در مورد من صدق نمی‌کرد و به آن بخش تاریخی‌اش تسلط نداشتم و همین مرا مضطرب می‌کرد. البته از مدت‌ها قبل از شروع سعی کردم به جایش با خانم‌هایی که آن مقطع تاریخی را خوب می‌شناختند و فاصله کمی از نظر سنی با آن زمان داشتند، معاشرت کنم. به خصوص این‌که درباره آن مقطع اروپا هم باید اطلاعاتی کسب می‌کردم، چون مستانه در اروپا هم بود. البته حتماً آدم با مطالعه و تحقیق به اطلاعات موردنظر می‌رسد، ولی آن‌گونه تسلطی که آدم خودش حس کند که در آن مقطع زندگی کرده، وجود ندارد. نقش این‌شکلی همیشه به آن راحتی که آدم فکر می کند، نیست.»

فیلمنامه قوی و روح ماجرا

ساخت کارهای تاریخی همیشه آدم‌های خاص خودش را می‌طلبد. کسی که هم اطلاعات کافی درباره دوران تاریخی مدنظرش داشته باشد و هم بتواند درام را با تاریخ پیوند بزند تا کارش مخاطب‌پسند شود. این اتفاق در «کیف انگلیسی» رخ می‌دهد. سیدضیاالدین دری طرح «کیف انگلیسی» را از پدرش گرفته و اولین بار فیلمنامه آن را در سال72 برای ساخت یک فیلم سینمایی نوشته است. فیلمنامه‌ای که درباره آن گفته است: «وقتی برای اولین بار آن را نوشتم بسیار تحت تاثیر قرار گرفتم و حتی گریه کردم.»

فیلمنامه «کیف انگلیسی» بارها و بارها از جهات مختلف مورد توجه قرار گرفته. تقریبا از همان ابتدای پخش سریال واکنش‌های سیاسی و حاشیه‌ای برای این سریال به وجود آمد و از کنایه‌های سیاسی آن به خصوص در برهه مجلس ششم گفته و شنیده شد تا همین آخرین انتخاباتی که برگزار شد با تغییر عبارت «کیف انگلیسی» به «لیست انگلیسی» بار دیگر نام این سریال به گونه‌ای دیگر وارد فضای سیاسی کشور شد. اتفاقی که زنده‌یاد ضیاالدین دری درباره آن در یک مصاحبه گفته بود: «اینها را من کاری نمی‌توانم بکنم اما می‌دانم که اگر شما حرف را درست بزنید هیچ وقت کهنه نمی‌شود. اما اگر شعاری بشود، در بستر ناآگاهانه طرح شود یا مثلا ژورنالیستی و به روز گفته شود، -ببخشید که می گویم ژورنالیستی چون شما ببینید روزنامه‌ها و رسانه‌ها در 24 ساعت از هم عقب هستند چون خبرهایشان کهنه می‌شود. وقتی مثل روزنامه‌ها حرفت را در فیلم بزنی همیشه از جامعه عقب هستی به این دلیل که جامعه جلو می‌رود و معطل تو نمی‌شود. یک مساله سیاسی روزمره را بخواهی بگویی، تا روی پرده بیاید کم‌سوادترین و عامی‌ترین افراد جامعه هم آن را مسخره می‌کنند. حالا من به عنوان یک روشنفکر، منظورم طبقه الیتی که در حوزه فرهنگ کار می کند، از جامعه عقب باشم؟ اما اگر روح یک موضوع گفته شود هیچ وقت کهنه نمی‌شود.»

شاید برای همین است که تقریبا تمام شبکه‌های تلویزیون هر کدام حداقل یک بار این سریال را پخش کرده‌اند و حالا هم نوبت به شبکه چهار رسیده است تا بار دیگر قصه منصور ادیبان و مستانه را روی آنتن تلویزیون بیاورد.


منبع: خبرآنلاین


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

جامعه‌ای که از اهداف و آرمان‌های خود با استدلال دفاع نکند تحلیل می‌رود

حمایت دانشگاهیان تربت‌حیدریه از دانشجویان مدافع فلسطین

پزشکیان: بزرگان ما وقتی مریض می‌شوند سریع به اروپا می‌روند؛ چرا برای اقتصاد بیمار به سراغ اروپا نمی‌روید؟

زنان تاریخ‌‌ساز؛ با اولین مهمانداران زن هواپیما در جهان آشنا شوید

تجهیز کلینیک احمدیه تربت حیدریه به دستگاه اسلیت لمپ چشم پزشکی

خواف شهری از عهد اشکانیان و ساسانیان

امام جمعه تربت حیدریه: اعضای شورای باید به وعده‌های باقی مانده خود عمل کنند

رقابت 4 هزار و 623 داوطلب کنکور سراسری در تربت حیدریه

کشت گندم و جو دیمی در بیش از4500 هکتار اراضی بخش رخ تربت حیدریه

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

پدیده جدید راه خواری در پارک پیشکوه تربت حیدریه+ جوابیه

بورسیه رتبه های زیر هزار کنکور برای پنجمین سال متوالی توسط خیر نیک اندیش تربتی

همه خدمات پیشگیری و درمان هاری به‌صورت کاملآ رایگان انجام می‌شود

رکورد جوجه ریزی سالانه مرغداری های شهرستان زاوه شکسته شد

رفع تداخل بیش از 21هزار هکتار اراضی شهرستان مه ولات

آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟ / جعبه پاندورا باز شد

افزایش 51 درصدی تعهدات بلند مدت تامین اجتماعی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان

شرایط جدید بنیاد مسکن برای تامین قیر رایگان به زیان روستاهای محروم است

جاذبه های چشم‌نواز بهاری محیط زیست خراسان رضوی

نقش مؤثرشرکت نفت منطقه تربت حیدریه در تامین پایدار سوخت خراسان جنوبی

بی توجهی به مناسب سازی معابر تربت حیدریه، خطری در کمین کم توانها

در «رویدادی بی‌سابقه»، یک ستاره‌ مرده‌ زندگی را از سر گرفت

تصاویر: سیل در دوبی

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند

چند حقیقت شگفت انگیز درباره هوش حیوانات که نمی دانستید

رضا نصری: اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل «پاسخ» بود، نه «حمله»/ می‌خواهند ایران را مقصر این درگیری جلوه دهند

افزایش بیش از 48 درصد میزان باراندگی در تربت‌حیدریه

تصاویر: مسابقات کشتی چوخه در گود زینل خان

رونق اقتصادی برای دست‌اندرکاران نوغان‌دار خراسان رضوی

توزیع 350 سبد غذایی بین زنان باردار تربت حیدریه

عطار نیشابوری مسافر هفت شهر عشق که سیمرغ را تا قاف پرواز داد

سه ویرانه باستانی شگفت‌انگیز که شاید نام آنها را نشنیده باشید

طبق قرارداد بازارچه آداک یک سازه موقت است/ پایان قرار داد، عدم تمکین سرمایه گذار و ورود سازمان بازرسی به پرونده/ اصرار سرمایه گذار بر ادامه تصرف غیر قانونی بازارچه/ احداث پارکینگ طبقاتی/ برگزاری مزایده برای واگذاری مغازه ها/ راهی جز پلمپ بازارچه آداک نداشتیم/ با یک قرارداد شفایی از کسبه ماهی 231 میلیون تومان دریافت می کنند/ چاره ای جز رسانه ای کردن برایمان باقی نماند

بخش زیادی از معضلات جامعه با امر به معروف و نهی از منکر برطرف می شود