آخرین مطالب

آیا قالیباف و مخبر، قانونا می توانند کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 1403 شوند؟ سیاسی

آیا قالیباف و مخبر، قانونا می توانند کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 1403 شوند؟

  بزرگنمایی:
راجع به موقعیت حقوقی معاون اول ریاست‌جمهوری این پرسش مطرح شده که چون وی بنا بر مفاد اصل۱۳۱ می‌بایست ترتیبی دهد تا ظرف ۵۰روز رئیس‌جمهور انتخاب شود، آیا خودشان نمی‌تواند نامزد انتخابات شود؟

پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir

هم میهن: پیرو حادثه اخیر، رهبری مستند به اصل 131و بنا بر اختیارات مندرج در اصل110قانون اساسی، معاون اول رئیس‌جمهور یعنی آقای مخبر را مکلف به اجرای مفاد این اصل کرده، رؤسای قوه مقننه و قضائیه نیز حسب دستور مندرج در این اصل و فرمان رهبری در شورای مورد اشاره حاضر شده‌اند تا مقدمات عملیاتی شدن این اصل فراهم آید.

تقارن زمانی وقوع این حادثه با پایان دوره 4ساله مجلس یازدهم سبب طرح پرسش‌هایی شده است؛ از جمله اینکه با اتمام دوره مجلس یازدهم چه شخصی به‌عنوان رئیس قوه مقننه در شورای مورد اشاره در اصل131 عضو خواهد شد و یا آقای مخبر و دو عضو دیگر این شورا می‌توانند نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شوند؟

1- شرایط نام‌نویسی برای انتخابات ریاست‌جمهوری را شورای نگهبان وفق اصل 110 و 115 قانون اساسی و وظایفی که در بند 10-5 سیاست‌های کلی انتخابات مبنی بر «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست‌جمهوری» آمده، بر عهده‌ دارد که معیارهای لازم برای ثبت‌نام را تعیین و به وزارت کشور ابلاغ کرده است.

براساس این مصوبه، مقرر شده که مصوبه سال 1396 شورای نگهبان در خصوص شفاف‌سازی «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست‌جمهوری» اصلاح شود. مطابق این ابلاغیه، داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری برای ثبت‌نام باید در بازه سنی 40 تا 75 سال باشند. داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری باید حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل‌ آن باشند و سابقه تصدی حداقل 4 ساله در سمت‌های مدیریتی کشور را به‌طور کامل و با ذکر مصادیق آن داشته باشند.

همچنین وزرا، استانداران، شهرداران شهرهای بالای دو میلیون نفر جمعیت، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشگری و بالاتر می‌توانند در انتخابات ریاست‌جمهوری کاندیدا شوند. براساس این ابلاغیه، نمایندگان فعلی و ادوار مجلس شورای اسلامی منعی برای ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری ندارند.

لذا مستند به این مصوبه هر یک از شخصیت‌های سیاسی حاضر در بدنه حاکمیت اعم از وزراء یا رؤسای سایر قوا که دارای شرایط مندرج در این مصوبه هستند، می‌توانند برای نام‌نویسی در انتخابات ریاست‌جمهوری اقدام کنند؛ همانطور که جناب رئیسی در زمان ثبت‌نام برای ریاست‌جمهوری، رئیس قوه قضائیه بودند.

2- اما راجع به موقعیت حقوقی معاون اول ریاست‌جمهوری این پرسش مطرح شده که چون وی بنا بر مفاد اصل131 می‌بایست ترتیبی دهد تا ظرف 50روز رئیس‌جمهور انتخاب شود، آیا خودشان نمی‌تواند نامزد انتخابات شود؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت: در دانش حقوق عمومی-سیاسی از اصل 131قانون اساسی تحت عنوان «کفالت ریاست‌جمهوری» یاد شده است.

لذا بنا بر قاعده کلی، کفیل واجد تمامی اختیاراتی است که شخص اصیل داراست؛ مگر صلاحیت‌ها و اختیارات شخصی و ذاتی که پرداختن به این اوصاف ارتباطی به مسئله کفالت ریاست‌جمهوری بنا بر اصل مذکور ندارد. همانطور که در اصل131 آمده، معاون اول رئیس‌جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت‌های رئیس‌جمهور را عهده‌دار می‌شود، اما دلیل لزوم اخذ موافقت رهبری چیست؟

بند 9 اصل110قانون اساسی در مقام تبیین وظایف و اختیارات رهبری مقرر می‌کند: «امضای حکم ریاست‌جمهوری پس از انتخاب مردم...»؛ لذا با وحدت ملاک از این اصل می‌توان چنین استدلال کرد که چون پس از انتخاب رئیس‌جمهور، رهبری با امضاء خویش به مسئولیت وی رسمیت می‌بخشد؛ لذا برای رسمیت بخشیدن به موقعیت جدید معاون اول رئیس‌جمهور در مقام کفیل نهاد ریاست‌جمهوری تایید رهبر لازم است.

بنابراین، این امر مانع از نامزدی معاون اول برای انتخابات آتی نخواهد بود، همانطور که رئیس‌جمهور پس از پایان دوره‌ی اول ریاست‌جمهوری می‌تواند برای دور دوم نامزد شود، کفیل وی نیز واجد چنین حقی است و منظور از عبارت «ترتیبی دهد تا ظرف 50 روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود»، همان مقدماتی است که رئیس‌جمهور در مقام رئیس دولت مکلف به انجام آن است.

اما چون کشور در شرایط خاصی است، شورای مذکور مکلف است مقدمات برگزاری انتخابات را فراهم آورد. همانطور که در شرایط عادی وزارت کشور مامور برگزاری انتخابات است و شورای نگهبان مسئول نظارت بر حُسن اجرای انتخابات است؛ در شرایطی که معاون اول کفالت ریاست‌جمهوری را عهده‌دار است، این شورا راجع به برگزاری انتخابات اتخاذ تصمیم کرده و وزارت کشور این تصمیم را اجرا می‌کند.

به‌عبارتی، تنها تفاوتی که در این شرایط وجود دارد آن است که در شرایط عادی اگر وزیر کشور از انجام مقدمات انتخابات تعلل ورزد، می‌توان وی را استیضاح کرد؛ اما در زمانی که کفیل متصدی اختیارات رئیس‌جمهور است، امکان استیضاح وزرا بنا بر مفاد اصل 132قانون اساسی وجود ندارد و ممکن است وزارت کشور نسبت به تامین مقدمات برگزاری انتخابات به هر دلیلی کوتاهی کند، اتخاذ تصمیم راجع به برگزاری انتخابات بر عهده این شورا گذاشته شده است.

3- نکته دیگری که قابل بررسی است، موقعیت رئیس فعلی مجلس یازدهم در این شورا با توجه به پایان دوره چهارساله‌ی مجلس یازدهم است. اصل شصت‌وپنجم قانون اساسی مقرر می‌کند: پس از برگزاری انتخابات جلسات مجلس با حضور دوسوم مجموع نمایندگان رسمیت می‌یابد... لذا بنا بر ماده99 قانون انتخابات مجلس پس از صدور اعتبارنامه دوسوم مجموع نمایندگان، معاونت قوانین مجلس مراتب را به منظور فراهم نمودن مقدمات افتتاح مجلس به اطلاع وزیر کشور می‌رساند، سپس وزیر کشور بنا بر ماده100این قانون از منتخبین دعوت می‌کند تا ظرف 5روز در مجلس حاضر شوند و سپس مستند به ماده101با نطق وزیر کشور راجع به گزارش انتخابات مجلس رسمیت می‌یابد.

لذا تا زمانی که این تشریفات طی نشده، مجلس جدید شکل نگرفته است و هیئت‌رئیسه‌ی مجلس پیشین کمافی‌السابق دارای صلاحیت هستند. بنا بر آیین‌نامه داخلی مجلس، پس از تصویب اعتبارنامه حداقل دوسوم مجموع نمایندگان، هیئت‌رئیسه موقت اقدام به انتخاب هیئت‌رئیسه دائم می‌کند که مستند به آئین‌نامه داخلی، یکی از وظایف هیئت‌رئیسه سنی مجلس اجرای انتخابات هیئت رئیسه موقت است.

لذا با توجه به مقررات یادشده و نظر به اینکه در زمان تشکیل شورای مورد اشاره در اصل131رئیس قوه مقننه دارای مسئولیت در این رکن از ارکان حاکمیت است، عضویت وی در این شورا منطبق بر قانون بوده و هیچ خللی بر آن وارد نیست.

فارغ از این استدلال که تا رسمیت یافتن مجلس دوازدهم هیئت رئیسه فعلی مجلس دارای صلاحیت شناخته می‌شوند، این نکته قابل توجه است که عطف به عبارت مندرج در اصل131شورای مورد اشاره می‌بایست ترتیب انتخاب رئیس‌جمهور جدید را بدهد؛ لذا بنا به همان بحث کفالت نهاد ریاست‌جمهوری و آنچه از مفهوم و منطوق این عبارتِ (ترتیبی دهد که حداکثر ظرف 50روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود) استتناج می‌شود، آن است که تنها تکلیف و صلاحیت تعریف‌شده برای این شورا اتخاذ تصمیم برای برگزاری انتخابات است و ادامه‌ی تشریفات برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری به سیاق شرایط عادی و بنابر قانون حاکم بر انتخابات ریاست‌جمهوری در حدود وظایف و اختیارات تعریف شده برای وزارت کشور و با نظارت شورای نگهبان بوده، این شورا در این مرحله فارغ از صلاحیت و مسئولیت تلقی می‌شود.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

تاریخ و ساعت مناظره های انتخابات ریاست‌جمهوری

انتظامی خطاب به زاکانی: در زمان شما حجاب‌بان در مترو مستقر شد پس احتمالا در سطح کشور هم همین رفتار را خواهید کرد / زاکانی: حجاب بان نداریم

برخی از روستاهای کم جمعیت تربت حیدریه هنوز رنگ روحانی را ندیده اند

اصحاب رسانه زمینه مشارکت گسترده مردم در انتخابات را فراهم کنند

برداشت 50 تن گل‌محمدی از گلزارهای بخش رخ تربت‌حیدریه

فیلمی از بلعیدن مار پلنگی توسط مار کبری در ارتفاعات شهرستان زاوه

شرکت 700 نفر در آزمون مهارتی فرهنگ و هنر تربت‌حیدریه

احداث شهرک صنعتی شماره 3 و رفع موانع و مشکلات صنایع و تولیدکنندگان تربت حیدریه

واحد دوم نیروگاه سیکل ترکیبی تربت حیدریه به بهره برداری رسید

پرداخت 40 میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه به هنرمندان صنایع‌دستی تربت‌حیدریه

روزنامه اطلاعات:«مسئولان نظام قبول کرده‌اند خالص‌سازی غلط بود»

تاکید سرپرست وزارت خارجه بر پایبندی ایران به برجام

داستان سایه‌هایی مخوف که در اثر انفجار هسته‌ای هیروشیما روی زمین ثبت شد

شهروند تربتی بطرز معجزه آسایی از سقوط آسانسور جان سالم به در برد

برگزاری نخستین «رویداد صدرا» در دانشگاه آزاد اسلامی تربت‌حیدریه

فرود اضطراری هواپیمای آموزشی در اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه کرد

فرماندار تربت حیدریه: حضور خوب در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری پیش بینی می شود

هنرمند تربت‌حیدریه نماینده خراسان رضوی در رویداد نوآفرین فیلمنامه نویسی کشور

اعترض جمعی از اولیاء دانش آموزان شاهد شهرک ولیعصربه انتقال آن به جنب پارک پیشکوه

تصاویر: جنون همستر

زمان بندی تبلیغاتی 6 نامزد مشخص شد / اولین مناظره؛ 28 خرداد / ساعت مناظره‌ها؛ 16 تا 21

کدام چهره‌های سیاسی از انتخابات چهاردهم باز ماندند؟

دوام و مانایی محتوای کنگره ملی شهدا با مستندسازی/ تربت‌حیدریه رتبه نخست شهدای زن خراسان رضوی /33 شهید ورزشکار در منطقه تربت حیدریه/ چاپ هشت کتاب ویژه شهدای منطقه/ انجام بزرگترین نمایش آیینی حدیث پایداری شرق کشور/ برگزاری یادواره شهدای خبرنگار در

افتتاح بیست و سومین پایگاه اورژانس تربت‌حیدریه در روستای رودمعجن

واکنش حسین شریعتمداری به تخریب نامزدهای اصولگرا از سوی یکدیگر: باور کردنی نیست که این افراد خود را تابع رهبر معظم انقلاب بدانند

گزارش تصویری از برگزاری نخستین جشنواره ملی گردشگری ادبی ابریشم در تربت حیدریه

برگزاری اختتامیه نخستین جشنواره ملی گردشگری ادبی ابریشم در روستای رودمعجن تربت حیدریه

بازگشایی و ارتقاء سینما اندیشه تربت‌حیدریه به درجه یک

امام جمعه تربت حیدریه: فرزندان خود را برای ورود به حوزه علمیه تشویق کنید

استفاده از تصاویر مشترک با امام و رهبری ممنوع است/ ممنوعیت بیان مطالب مغایر با سیاست‌های اعلامی رهبری

آسفالت 143 کیلومتر راه‌های اصلی و فرعی روستایی تربت حیدریه

خسارت بیش از 206 هزار میلیارد ریالی سیل در خراسان رضوی

طرفداران نامزد های جبهه انقلاب مواظب باشند به زدن و تخریب خودی ها نپردازند

داوطلبان سلامت تربت حیدریه بیش از 300 اهدا کنند عضو را جذب کردند

تصاویر: سی و پنجمین سالگرد ارتحال امام خمینی (ره)

جوان مفقود شده خوافی در حالت بی هوشی پیدا شد

نماینده محترم آقای دکتر زنگنه، الوعده وفا

تصاویر: تولید پیله ابریشم

اسامی افراد تاییدصلاحیت‌شده 22 خرداد اعلام می‌شود

امام خمینی (ره) با ایمان الهی مردم ایران را بسیج کرد

واژگونی خودرو در خواف پنج مصدوم برجا گذاشت

ماجرای عجیب آتش‌سوزی‌های زنجیره‌ای در روستای دورافتاده/ اهالی: کار اجنه است

تصاویر: مروری بر ثبت‌نام کاندیداهای ادوار انتخابات ریاست جمهوری

احمدی نژاد کاندیدای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری: آمده ام تا فرمان ملتی نجیب و بیدار را گردن بگذارم

افتتاح بیمارستان راشد زاوه با تولد اولین نوزاد در این بیمارستان همراه شد

بیست و دومین پایگاه اورژانس 115 جاد‌ه‌ای تربت حیدریه افتتاح شد

انجام عمل موفقیت آمیز ترمیم عصب حسی انگشت دست در تربت حیدریه

10 مکان تاریخی که هر گردشگری باید یک بار ببیند؛ از جزیره الیس تا شهر سوخوتای

دمای هوای خراسان رضوی به 40 درجه می‌رسد

نسل جوان و نوجوان حداقل یک بار وصیت‌نامه امام خمینی(ره) بخوانند