آخرین مطالب

ساختار بودجه اصلاح نشود، نصف بودجه کشور باید به حقوق بازنشستگان برسد اقتصادی

ساختار بودجه اصلاح نشود، نصف بودجه کشور باید به حقوق بازنشستگان برسد

  بزرگنمایی:
حکمران اصلی کشور رئیس سازمان برنامه و بودجه است و دولت‌ها هم حاضر نیستند این اهرم قدرت را از دست بدهند.

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نماینده تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس: حکمران اصلی کشور رئیس سازمان برنامه و بودجه است و دولت‌ها هم حاضر نیستند این اهرم قدرت را از دست بدهند.اگر همین روند ادامه پیدا کند، در سال‌های آینده باید نصف بودجه کشور را به بازنشستگان بدهیم.

به گزارش نوید تربت به نقل از ایسنا،محسن زنگنه مسؤول کمیته اصلاح ساختار مجلس شورای اسلامی که در جلسه نقش حوزه‌های علمیه در اصلاح ساختار بودجه و آسیب‌شناسی آن قم سخن می گفت، افزود:مشکلات کشور از اتاق کارشناسی دولت قابل حل‌وفصل نیست و همین جلسات انقلابی و دینی است که به صورت آتش به اختیار قادر هستند که راه حلی برای مشکلات پیدا کنند.

وی ادامه داد: در حوزه نرم افزاری به شدت دچار مشکل هستیم و به عنوان نمونه در جلسه ای که همین دو روز پیش در مجلس داشتیم، در بررسی یک طرح دارای 13 بند در زمینه اصلاح ساختار بودجه که بند 7 آن در مورد توزیع عادلانه بودجه بود. بودجه بر اساس شاخص جمعیت، محرومیت، بیکاری و معکوس درآمد سرانه خانوار تقسیم می‌شود. این بودجه‌ شامل مالیات‌ها، ارزش افزوده و...است که بین استان‌ها تقسیم می‌شود، اما در روز گذشته متوجه شدم که 40 نفر از نمایندگان در بالای صحن مجلس، به این بند معترضند.

زنگنه ادامه داد: ابتدا فکر می‌کردم که مساله مهمی نیست، اما بعد متوجه شدم که مربوط به همین بند هفت ، توزیع عادلانه بودجه است چراکه نمایندگان از طریق سازمان برنامه و بودجه متوجه شده بودند که طبق شاخص این سازمان، چنانچه این بند تصویب شود مثلا رتبه بودجه یک استان 20 پله سقوط می‌کند و این خیلی برای کشور مضر است. من ابتدا این موضوع را باور نکردم، بعد از آن در حضور اعضای شورای نگهبان با سازمان برنامه و بودجه جلسه گرفتیم و دیدم همین طور است.

رئیس کمیسیون اصلاح ساختار بودجه مجلس اضافه کرد: آن‌ها می‌گفتند نحوه توزیع بودجه در سازمان به این صورت است که ما بودجه را ابتدا مثلا به چهار قسمت مساوی تقسیم می‌کنیم و سپس بر اساس شاخص جمعیت و نرخ بیکاری و محرومیت و.. آن را به ترتیب یکی پس از دیگری تقسیم می‌کنیم که با این لحاظ اکثر بودجه به استان تهران سرازیر می‌شود. من سؤال کردم که چرا به جای شاخص ترکیبی که در آن از ضرائب رادیکال، کسر و توان و... بهره برده می‌شود، از شاخص تجزیه‌ای استفاده می‌کنید و این خلاف نظر کارشناسی است، اما آن‌ها گفتند شیوۀ ما همین است و بنده گفتم اگر این طور است، خودم بند هفت، توزیع عادلانه را پس می‌گیرم.

وی با بیان اینکه بودجه رکن اساسی توزیع قدرت در کشور است، اطهارکرد: عده‌ای که می‌خواستند نرخ جمعیت‌ را کاهش دهند، از این اهرم استفاده کردند و مثلا گفتند به فرزند چهارم حق بیمه و..تعلق نمی‌گیرد، در مقابل اگر ما بخواهیم جمعیت رو به افزایش برود باید برای هر فرزند، تخفیفات بیمه قائل شویم و الا با تبلیغات این مساله اتفاق نمی‌افتد و این مساله در قالب شعار باقی می‌ماند. به طور کلی در همه شاخص‌ها همین طور است؛ مثلا برای رفع بیکاری، بی عدالتی، ارتقا آموزش و پرورش و... این بودجه است که آن‌ها را عملیاتی می‌کند و در واقع بودجه، سند حکمرانی کشور محسوب می‌شود.به عنوان مثال اگرفرزندان در خانواده تشویق به مطالعه شود، اما پدر خانه، پولی را برای مطالعه تحصیص ندهد، عملا این تشویق‌ها مثمر ثمر نخواه بود.

زنگنه تصریح کرد: همان طور که می‌دانید، بودجه به صورت سالیانه بسته می‌شود نه به صورت چند ماه، مگر در موارد خاص که مجلس تصویب کند. تعیین بودجه هم بر عهده دولت است و مجلس طبق قانون اساسی، می‌تواند از طریق دیوان محاسبات بر آن نظارت داشته باشد، اما در دنیا برخلاف کشور ما کار خیلی از مجالس، بودجه ریزی است و حتی برخی از مجالس کاری غیر از این ندارند. بنابراین نظام بودجه ریزی در کشور ما درست نیست و ما در سیاست‌ها به شاخص درستی در این زمینه نرسیدیم.

وی با بیان اینکه از نظر رهبری، کسری بودجه أم الخبایث در کشور ما است؛ عنوان کرد: بودجه ناسالم از یک طرف تورم‌زا است که موجب فربه شدن عده‌ای و ضعیف شدن عده‌ای دیگر می‌شود و از طرف دیگر برنامه‌های کشور مثل مسکن، کشاورزی، صنعت و... را تغییر داده و جهت‌دهی می‌کند. بودجه در کشور ما اهرم قدرت محسوب می‌شود وبه ویژه سازمان برنامه و بودجه نمی‌خواهد این اهرم را از دست بدهد. شما ملاحظه می‌فرمایید که یک نماینده مجلس که سطحش در حد معاون اول و وزیر کشور است، به همین دلیل پشت دراتاق رئیس سازمان برنامه بودجه و معاونین و حتی مدیر کل آن صف می‌بندند. حتی مثل وزیر نفت در مقابل سازمان برنامه و بودجه سرش پایین است. در واقع حکمران اصلی کشور رئیس سازمان برنامه و بودجه است و دولت‌ها هم حاضر نیستند این اهرم قدرت را از دست بدهند. به طور کلی مجالس در امر بودجه ریزی نقش چندانی ندارند.

دبیر کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای سیاست‌های اصل 44 گفت: در کشور ما تخصیص بودجه نیز به سازمان برنامه و بودجه واگذار شده است؛ مثلا سازمان می‌تواند به شرکت الف 120 درصد بودجه و به شرکت ب، فقط 30 درصد از بودجه‌ مصوبش را تخصیص دهد و در اختیار مجلس نیست. این هم یکی دیگر از مشکلات ساختاری نظام بودجه ریزی ما در کنار مشکل اول است. در مجموع کل بودجه کشور حدودا 2 هزار و 200 هزار میلیارد تومان است که 841 هزار میلیارد آن بودجه‌ درآمدی است که از منابع پایدار حاصل می‌شود؛ مثل قیمت‌گزاری انرژی، نظام مالیاتی و تامین اجتماعی.

وی با بیان اینکه در دنیا 60 درصد بودجه درآمدی از نظام مالیاتی آن تامین می‌شود، اما در کشور ما این رقم کمتر از 7 درصد بوده و امسال این رقم زیر 30 درصد است، اظهار کرد: درآمد مالیتی ما اکنون 240 هزار میلیارد تومان است که طبق برنامه ششم، باید به رقم 456 هزارمیلیارد تومان می‌رسیدیم؛ یعنی تقریبا فقط 55 درصد موفق بودیم. از طرفی منابع درآمد دولت یا از طریق مالیات است یا تملکات سرمایه‌ای که عمدتا نفت است و اموال منقول و غیر منقول که حدودا 270 هزارمیلیارد است. اوراق مالی نیز یکی دیگر از منابع مهم دولت‌ها است؛ مثل اوراق خزانه، پیش فروش نفت و... که مابقی درآمد دولت از 841 هزارمیلیارد تومان را تشکیل می‌دهد. این اوراق به روز است به طوریکه دولت جدید در ابتدای شروع کارش مثلا 100 هزار میلیارد تومان بر اساس همین اوراق بدهکار می‌شود.

زنگنه بیان کرد: صندوق‌های بازنشستگی که باید حدود 200 هزار میلیارد تومان، برای دولت درآمد داشته باشند، به دلیل سیاست‌ها غلط در درآمدزایی باید به همان میزان برای آن‌ها هزینه کنیم. به عنوان مثال صندوق بازنشستگان وزارت نفت به دلیل ورشکستگی قادر نیست، هزینه بازنشستگان را بدهد و این هزینه از بودجه کسر می‌شود و اگر همین روند ادامه پیدا کند، در سال‌های آینده باید نصف بودجه کشور را به بازنشستگان بدهیم.

عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه با اشاره به اینکه از کل بودجه دولت حدود سه چهارم آن مربوط به شرکت‌های دولتی است که مجلس هیچ دخالتی در آن ندارد، بیان کرد: در یک چهارم باقی مانده از بودجه هم 60 درصد آن مربوط به بازنشستگان است و از 40 درصد باقی ماند، 30 قسمت آن بودجه عمرانی است که در مجموع 104 هزارمیلیارد تومان است و همه وقت مجلس از دو هزار هزار میلیارد تومان صرفا فقط صرف بحث کردن برای 2/5 درصد از بودجه می‌شود. ما بر همین اساس 80 پروژه تعریف کردیم تا بتوانیم این ساختار را تصحیح کنیم و از همه شما یاری می‌طلبیم؛ مثلا اصلاح نظام منابع و دارائی که 14 هزار هزار میلیارد تومان دارائی غیر منقول دولت است که باید واگذاری و شیوه آن‌ها را بتوانیم در یک پروژه بتوانیم تعریف کنیم، هرچند در این زمینه با مشکل ممانعت در اجرا نیز مواجهیم؛ چرا که شرکت‌های وابسته به دولت نمی‌خواهند این اهرم‌های قدرت را از دست بدهند و باید برای آن نیز چاره‌جویی نمود.

وی ادامه داد: نمونه دیگر حل مشکلات ساختاری بانکی، اداری و ساختار مالاتی است باید در دستور کار تحقیق قرارگیرد؛ مثلا در ساختار اداری، خیلی از ادارات وجودشان لازم نیست؛ مثل شرکت‌های واسطه پیمانکاری وزارت راه که پیمانکار پیدا می‌کنند و معمولا با رانت همراه است. این ادارات 3 هزار میلیارد تومان بودجه نیز به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر برخی از شرکت‌های زیان‌ده را باید حذف کرد و شاخص‌های لازم را در این زمینه تعریف کرد.

زنگنه اضافه کرد: نمونه دیگر حل معضل شرکت‌های دولتی است که همان طور که می دانید بر اساس قانون شرکتی که 51 درصد آن مال دولت باشد، دولتی است که مطابق آن ما حدودا 384 شرکت دولتی داریم، اما وقتی دقیق می‌شویم میبینیم که رقم واقعی آن بیش از 900 شرکت است؛ چرا که شرکتی که مثلا 40 درصد آن را دولت دارد، 11 درصد بقیه را شرکتی خریده که 70 درصد آن دولتی است و از این طریق قانون دور زده شده است.

وی همچنین به معضل مهمی در بودجه اشاره کرد و گفت: تبصره‌های برنامه بودجه که در مجلس مصوب می‌شود و حجم زیادی دارد، بعد از تحقیق مشخص می‌شود که پشت پرده این مصوبات شرکت‌هایی هستند که برای رفع مشکلات خود نمایندگان را مجاب به افزودن این تبصره‌ها کردند که باید طوری نظام بودجه‌ریزی طراحی شود که باوجود اسناد بالادستی بودجه از دست این تبصره‌ها خلاص شویم.

نماینده تربت حیدریه به نمونه دیگری از مشکلات بودجه‌ریزی اشاره کرد و گفت: باید از ریز بودجه ریزی هم دست برداریم و مثلا به وزارت علوم بودجه مشخص بدهیم، اما اینکه بیاییم به تمام زیر شاخه‌های آن ورود پیدا کنیم که مثنوی هفتاد من کاغذ شده است، درست نیست.

وی اضافه کرد: مورد بعدی تحقیق در رابطه دولت و وزارت نفت است. بودجه وزارت نفت صفر است، اما همین وزارت خانه چه در زمانی که نفت می‌فروشد و چه در سالی که نفت نمی‌فروشد، دارد کار انجام می‌دهد یا پروژه برمی‌دارد که از معجزات بودجه ریزی کشور است و شفافیتی در این زمینه وجود ندارد! این در حالی است که بودجه نفت 14 و نیم درصد بودجه است. با این وجود گردش مالی وزارت نفت 900 هزار میلیارد تومان است که بخش عمده بودجه کشوررا شامل می‌شود.

دبیر کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی تصریح کرد: پیدا کردن درآمدهایی در بودجه که تا کنون مغفول مانده‌ از مشکلات مهم دیگر ماست. مثلا درآمد شرکت lpg که حدود 30 هزار میلیاردتومان برآورد شده است یا درآمدهای سالیانه از فروش آب و برق و غیره که مغفول مانده است، و باید روی این‌ها تحقیق شود. خلاصه اینکه باید در امر بودجه به طور کلی بتوانی شاخص عدالت را تعریف کنیم و بر اساس آن جلو برویم.

منبع: ایسنا


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

افتتاح سالن بزرگ ورزشی بانوان روستایی در تربت حیدریه

خیام نیشابوری، « در کارگه کوزه گری رفتم دوش »

نرخ باروری و زاد و ولد شهرستان زاوه بالاتر از میانگین کشوری است

اهدای بیش از یک میلیارد تومان جهیزیه و بسته کمک معیشتی به بیماران کلیوی تربت‌حیدریه

تصاویر؛اولین جلسه انجمن شاهنامه خوانی و شاهنامه پژوهی مهر تربت حیدریه برگزار شد

پرازدحام ترین جزیره دنیا؛ جایی کوچک‌تر از یک زمین فوتبال که 1000 نفر در آن زندگی می‌کنند

پیامدهای غیرمنتظره خواب کم و زیاد که از آن ها بی خبر بودید

قربانیان سیل در خراسان رضوی به 7 نفر رسیدند

اخطار به مراکز صنفی دارای نام‌های بیگانه در تربت حیدریه

برگزاری یادواره شهدای «همکلاسی آسمانی» در تربت‌حیدریه

نقش بی بدیل حماسه‌سرای بلندآوازه ایران فردوسی در حفظ و ماندگاری زبا پارسی

تصاویر؛ سیل در مشهد

گزارش تصویری از برگزاری دومین جشنواره گیاهان دارویی و ریواس تربت حیدریه

رئیس خانه صنعت،معدن و تجارت تربت حیدریه در نشست مشترک مدیران صنایع با نماینده مجلس مطرح کرد:

مشکلات مشترک صنایع تربت حیدریه، نوع قرارداد کارخانجات با شرکت شهرک‌های صنعتی است

شکارچیان غیر مجاز در زاوه دستگیر شدند

شام 500 هزار دلاری فضایی در لبه جو زمین با زباله فضایی خوراکی و ستاره‌هایی از جنس هواژل

عربستان طولانی‌ترین استخر معلق جهان را در پروژه نئوم خواهد ساخت

خسارت9 هزار میلیارد ریالی سیلاب و تگرگ به کشاورزان رشتخوار

پیش‌بینی برداشت500 هزار تن گندم از مزارع خراسان رضوی

احداث ساختمان انجمن سینمای جوانان تربت حیدریه کلید خورد

ناسا می‌خواهد روی ماه قطار بسازد

تصاویر: جشنواره بازی‌های بومی و محلی در شِیوَر اهر

پرداخت 17 میلیارد تومان غرامت به کشاورزان مه ولاتی

کشف و توقیف بیش از38 هزار کیلوگرم مواد غذایی غیرمجاز در تربت حیدریه

افزایش 80 درصدی بارندگی در تربت‌حیدریه

جشنواره شبهای فرهنگی و گردشگری تربت حیدریه با اجرای هنرمندان حصار آغاز شد

خسارت سنگین بارش‌‌های بهاری به بخش کشاورزی و راههای تربت حیدریه

در نشست نماینده مجلس با تولید کنندکان و صنعتگران تربت حیدریه مطرح شد:

توقیف محموله رب‌ گوجه فرنگی ارسالی از بوشهر به مشهد در تربت حیدریه

کاهش30 درصدی مصرف سوخت تراکتورهای خواف با نصب سامانه ردیاب

تعویض 500 هزار کولر آبی پرمصرف در خراسان رضوی

نمایشگاه نقاشی "سرزمین مادری" در تربت‌حیدریه دایر شد

در منطقه تربت حیدریه قدرت مانور زیادی برای وصول مالیات نداریم

افتتاح اتاق بهداشت مدارس در منطقه تربت حیدریه

وقوع سه همسرکُشی شب هولناکی را در پایتخت خراسان رضوی رقم زد

همکاری ‌روابط عمومی بیشتر دستگاه‌های اجرایی با کنگره ملی شهدا ضعیف است

خشک شدن ‌70 درصد قنات‌های تربت‌حیدریه در پی خشکسالی‌های اخیر

تصاویر: طبیعت بهاری هورامان تخت

دستگیری حفاران غیرمجاز اماکن تاریخی در تربت‌حیدریه

تصاویر: ویرانی گسترده در روستای امام‌زاده ابراهیم گیلان

تربت حیدریه بیشترین بارش را تجربه خواهد کرد

کسب رتبه سوم نخستین جشنواره «کیش بهشت خانواده» توسط عکاس تربتی

تشکیل خانواده و فرزند آوری بدون زیر ساخت های مورد نیاز ممکن نیست

واژگونی خودرو در مه‌ولات دو کشته و مصدوم برجای گذاشت

مخازن آبهای زیرزمینی تربت حیدریه در وضعیت بحرانی است

اینجا تربت‌حیدریه، قلب جامعه کارگری نرم‌نرمک می‌تپد

احداث سه زمین ورزشی چمن مصنوعی در شهرک ولیعصر تربت حیدریه

10 مدرسه در دستور تخریب تربت حیدریه هنوز در حال استفاده است

اجرای طرح ایجاد باغچۀ سالم خانگی در شهرستان زاوه