نقدی بر مقاله «زنده یاد قهرمان ناشناخته در زادگاه» ؛
از بهانه های غیر موجه تا سهل انگاری شورای نامگذاری تربت حیدریه
يکشنبه 5 خرداد 1398 - 10:25:31
پایگاه خبری نوید تربت: Navidtorbat.ir
دکتر ابراهیم بخشوده 
(مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد برنامه ریزی)
مطالعه مقاله «زنده یاد قهرمان ناشناخته در زادگاه» که در یک نشریه استانی چاپ شده بود دل هر دردمندی را که علاقمند به زادگاه و شهر خود باشد و پیوسته عشق و دغدغه و توسعه و پیشرفت دیار خود را دنبال نماید به درد آورده و بر این غفلت و سهل انگاری مسئولین و متولیان امر و آوردن معاذیر و بهانه های غیر موجه غبطه می خورد...!
قید این که مردم این شهر تغییرات را پذیرا نیستند و برای نمونه ازتغییر نام میدان باغسلطانی یاد شده، قیاسی مع الفارق می باشد زیرا مسلما در اینجا حق با مردم است و این مردم هیچگاه چنین تغییرات غیر اصولی و غیر منطقی را پذیرا نخواهند بود زیرا؛ این تغییر نشان دهنده عدم دقت و سهل انگاری اعضا و شورای محترم نامگذاری است که بدون ریشه یابی و نگرش منطقی و بدون توجه به خواسته ها و خاطرات و نوستالوژی مردم انجام پذیرفته است .هر تغییر و تحولی دلایلی منطقی و قانونی می خواهد که حداقل در این مورد وجود ندارد.


اصولا عدم توجه به خواسته ها و اعتقادات و آداب و رسوم و سنن مردم در هیچ برهه و دوره ای جایگاهی پذیرفتنی ندارد.
تغییر نام کرمانشاهان به باختران چون بر اساس دلایلی واهی و غیر منطقی انجام پذیرفت بعد از ایجاد موج نارضایتی و اعتراض مردمی مجددا به همان نام اولیه خود کرمانشاهان برگشت توضیح اینکه اینجانب در کتاب خود تحت عنوان فرهنگ نامگذاری در سال 1382 به این تغییر اعتراض نموده و گفته ام که دیر یا زود به نام اولیه خود بر می گردد.
تغییر نام شهر «دزداب» به «زاهدان» ، تغییر نام روستای«کافر قلعه» به «اسلام قلعه» ، تغییر نام «بندر گمبرون »به «بندر عباس» و.. از ادله فرهنگی ، اجتماعی مذهبی و سیاسی برخوردار بوده که پذیرفته شده است. همین طور است تغییر اسامی و پدیده های طبیعی و انسانی، جغرافیایی و نیز تغییر نام ها و نام خانوداگی های اشخاص، شرکت ها و... چون منطقی و مستدل و قانونی و در راستای خواسته مردم انجام می شود بنابراین کمترین معارض و نارضایتی را بدنبال دارد.
هر چند شورای محترم نامگذاری متولی تغییر اسامی مکانها، محل هل و...می باشند اما این مهم تخصص های مختلفی را می طلبد که احتمالا در ترکیب اعضای محترم حضور دارند، زیرا تخصص یک جغرافیدان است که پدیده های طبیعی و انسانی جغرافییایی درون مرزی و برون مرزی و نیز قومیت های مختلف (ترک، کرد، لر، ترکمن، بلوچ، عرب، گیلکی ،فارس و... وهمچنین ایلات،  طوایف اقلیتهای مذهبی و اعتقادات  و آداب  و رسوم آنها را می شناسد.
متخصص تاریخ است که با گذشته و سابقه مکانها و پدیده ها آشناست،آشنایی متخصصین ادبیات است که با امعان نظر به معانی و کاربرد واژه ها، جایگاه آنها را تعیین می کنند و حقوقدان است که از پی آمدهای حقوقی واژه ها و کلمات شناخت دارد و جامعه شناس است که با جوامع شهری - روستایی و عشایری و اعتقادات و نیازها و خواسته های آنها آشنا می باشد.
نهایتا این که وجود متخصصین و خبره ها و کارشناسان سازمان های ثبت احوال و ثبت اسناد کشوری می باشد، کسانی که امر نامگذاری و نیز تغییر نام های انسانها و شرکت ها را در سطح گسترده ای بر عهده دارند و...
در این صورت می طلبد به مفاخر علم و ادب و صنعت و...خود در هر رشته و گروهی بها داده و به طرق مقتضی به صورت فیزیکی یا معنوی تعلق و مالکیت معنوی آنها را به شهر و دیار خود ثبت نماییم که این خود بهترین توسعه فرهنگی ،اجتماعی و اقتصادی  برای منطقه خواهد بود.
چرا مرتبا از خیام و عطار با پسوند نیشابوری یاد می شود علی رغم این که مولد و زادگاه عطار کدکن می باشد؟ مع الوصف بخاطر انتصاب وی به نیشابور بنام عطار نیشابوری نامیده می شود. همچنین است خواجوی کرمانی که در کنار دروازه قرآن شیراز دفن است، مع الوصف خواجوی شیرازی نامیده نمی شود وافتخار این شاعر توانا با وجه تسمیه خواجوی کرمانی متوجه زادگاهش کرمان است و....


http://navidtorbat.ir/fa/News/52/از-بهانه-های-غیر-موجه-تا-سهل-انگاری-شورای-نامگذاری-تربت-حیدریه
بستن   چاپ