نگاهی به پیشینه تاریخی و خاستگاه اجتماعی بی‌بی حُسنیه
يکشنبه 5 فروردين 1403 - 17:30:13
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت- علیرضا حسینی مقدم- بقعه تاریخی بی‌بی حُسنیه تربت‌حیدریه، از دیرباز مکانی معنوی برای تلطیف روح زائران و بجای آوردن دوگانه‌ای از سوی شیعیان عاشق و دلباخته ائمه اطهار(ع) بوده است که روز به روز بر این جاذبه معنوی افزوده شده است.  

به گزارش نوید تربت، بی‌بی حسنیه از شاگردان مکتب حضرت امام جعفر صادق(ع) است که تا امروز آن طور که باید و شاید مقام علمی و معنوی این بانوی پاک سرشت، شناخته نشده‌ است.

در خصوص پیشینه تاریخی و خاستگاه اجتماعی این بانوی بزگوار باید گفت که بی‌بی حسنیه در حُسن رفتار و شیرینی بیان نظیر نداشت و 10 سال از عمر خود را در حرم امام جعفر صادق(ع) به مطالعه علوم دینی و معارف پرداخت.

وی کنیز بازرگانی از مشاهیر بغداد بود و از آنجا که او نیز، محبت خاصی نسبت به خاندان اهل بیت (ع) داشت، بعد از شهادت امام صادق (ع) ظلم فراوانی بر او وارد شد، تمام اموالش را گرفتند و به همین خاطر به کنیز خود گفت: عمری تو را مانند فرزند خود بزرگ کردم و اکنون وقت آن است تا تو مرا دریابی و حسنیه پیشنهاد داد تا او را به نزد هارون‌الرشید برده و به قیمت 100 هزار درهم بفروشد.

مرد بازرگان نزد خلیفه عباسی رفت و پیشنهاد فروش کنیز خود را داد و گفت که تمام مسایل دینی و معارف را از وی سوال کند.

هارون‌الرشید دستور داد در جلسه‌ای، کلیه علما را حاضر کردند که یکی از آنان ابویوسف قاضی و دیگری شافعی بود و بی بی حسنیه به قدری فصیح و صریح جواب سوالات آن‌ها را داد که هارون متحیر شد و دستور داد تا ابراهیم بن خالد عونی را حاضر و او شروع به پرسیدن کرد و 83 سوال از وی پرسید و حسنیه همه را پاسخ داد.

تاریخ مرگ بی‌بی حسنیه معلوم نیست، اما مدفن او بالای یک تپه در روستای "حسنی" که اکنون در داخل شهر تربت‌حیدریه واقع شده است، قرار دارد.

مزار وی در گذشته دارای گنبد کوچکی بود که به همت مردم خَیر و اداره اوقاف، بنای قبلی تخریب و بنای جدید با وسعت مناسب ساخته شد و اکنون به محل زیارت زائران بسیاری تبدیل شده که همه ساله و در ایام مختلف به زیارتش می‌آیند.

به گزارش نوید تربت، همزمانی ماه مبارک رمضان با نوروز امسال، موجب شده تا شهرستان‌های واقع در مسیر اصلی سفر،‌ با آمادگی بیشتری برای پذیرش مسافران و زائران مشهد الرضا (ع) تدارک ببینند و تربت‌حیدریه نیز از این قاعده مستثنی نیست.

رییس اداره اوقاف و امور خیریه منطقه تربت‌حیدریه در این باب به خبرنگار ایرنا گفت: همچون سال‌های قبل و در قالب طرح آرامش بهاری، روزانه نزدیک به 2 هزار زایر از خدمات امام‌زادگان این شهرستان و به خصوص مزار بی‌بی حسنیه بهره‌مند می‌شوند.

حجت‌الاسلام جعفر نواییان افزود: در قالب طرح معرفتی آرامش بهاری که از 25 اسفند پارسال آغاز و تا 14 فروردین سال‌جاری ادامه خواهد داشت، اقامه نماز جماعت در 2 نوبت، بهره‌مندی خانواده‌ها از خدمات مشاوره خانواده و همچنین اقامت شبانه در داخل بقاع متبرکه فراهم شده است و در حوزه فرهنگی و مذهبی نیز یک مبلغ یا مبلغه پاسخگوی سوالات شرعی زائران و مسافران است.

به گفته رییس اداره اوقاف و امور خیریه تربت‌حیدریه، از سال 1397 تاکنون، به طور متوسط سالی هفت میلیارد ریال برای طرح توسعه و امور عمرانی این مزار هزینه شده است.

نواییان افزود: بقعه متبرک بی‌بی حسنیه سالانه پذیرای بیش از 100 هزار زائر است.


http://navidtorbat.ir/fa/News/27064/نگاهی-به-پیشینه-تاریخی-و-خاستگاه-اجتماعی-بی‌بی-حُسنیه
بستن   چاپ