نخستین سوگواره ملی شعر غریب در مشهد برگزار شد
سه شنبه 26 دي 1402 - 10:59:57
پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir

نوید تربت- سوگواره ملی شعر غریب، با محورهای وداع، حیات در غربت و شهادت غریبانه حضرت رضا(ع) با حضور شاعرانی از سراسر کشور در مشهد مقدس برگزار شد.

   به گزارش نوید تربت به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، سوگواره ی شعر غریب با حضور شاعران خوش قریحه و محب اهل بیت علیهم السلام، در فرهنگسرای جهاد دانشگاهی مشهد به کار خود پایان داد.

   در آیین پایانی این سوگواره، یوسف امینی قائم مقام مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، در جایگاه میزبانی این مراسم ، شهادت صاحب زیارت نامه جامعه کبیره، حضرت هادی «ع» را تسلیت گفت و در این خصوص اظهار داشت: جامعه کبیره منشوری است در مقام ائمه اطهار«علیهم السلام» و باورهای شیعه در باب امامت که به دلیل برخورداری از مضامین والا و مفصل بودنش به این نام خوانده شده است.

   وی با وام گرفتن از نام سوگواره، در خصوص غربت فلسطین و اقتدار آن در صدمین روز مقاومت مردم این کشور گفت: تحولات دنیای اسلام و دول غیر اسلامی در مقابل جنایاتی که در فلسطین رخ می دهد، جهان را به سوی آگاهی و بیداری وجدان بشری سوق داده است تا جایی که معادلات منطقه ای را بر هم زده است.

   امینی ادامه داد: غربت لفظ غریبی است؛ از آنجا که حضرت علی بن موسی الرضا«ع» آن زمان که بر او واضح شد که وعده ولایتعهدی مأمون، ظاهر آراسته ای بر چهره تبعید و نفی بلد اوست؛ با آخرین دیدار خانه خدا، زیارت مرقد جدش، رسول خدا (ص)، تعیین جانشین و اعلام ولایت امام جواد (ع) و وداع با خانواده اش، بارها غریبی ش را فریاد می زند تا ماهیت پذیرش ولایتعهدی خود و عدم مشروعیت ولایت مأمون را آشکار نماید.

   وی با بیان اضطرار حضرت رضا علیه السلام و اظهار غریبی‌اش در برابر اشعار دعبل خزایی گفت: آن زمان که دعبل در برابر آن حضرت در باب ظلم‌هایی که بر خاندان جدش رسول خدا (ص) شد و مظلومیت آنان، اشعاری را خواند؛ وقتی به قبر پدر آن حضرت اشاره کرد؛ حضرت رضا(ع) نشان مدفنی در توس را می دهد که غریبی تا روز حشر در غایت غربت در آن می آرمد.

   امینی با اشاره به نام سوگواره، انتخاب آن را هدفمند و در جهت نیل به اهداف اصلی برگزاری اینگونه برنامه ها عنوان کرد و اظهار داشت: مفهوم پیوسته لفظ غریب با هجرت تمدن ساز حضرت رضا (ع) به سرزمینی که از نظر بعد مکانی، فاصله زیادی با مهد اسلام داشته است؛ دلیل انتخاب این عنوان بر سوگواره ی شعر غریب بوده است. انتخاب عنوان مناسب در روند هدفمند کردن برنامه های فرهنگی و هنری، می تواند به کیفیت و انتاج مؤثر آن کمک شایانی نماید.

   در ادامه این مراسم، «سید ابوالفضل مبارز» دبیر علمی برنامه نیز در سخنانی کوتاه، در بیان هدف برگزاری این سوگواره اظهار داشت: در ازاء حجم بالای اشعار در منقبت حضرت رضا (ع)، قلت آثار مرثیه شهادت آن امام همام و حیات ظاهری ایشان در غربت ما را بر آن داشت تا با طرح این سوگواره و تعیین سه محور اصلی " وداع آن حضرت از تعلقاتش در مدینه"، "زیستن ایشان در غربت توس" و شهادت آن امام همام، برای سرایش اشعار، آن را به مرحله اجرا در آوریم.

   وی در ادامه، گزارشی از روند برگزاری این سوگواره را بیان کرد : 300 سروده از 170 شاعر طی ماههای گذشته طبق فراخوان داده شده، به دبیرخانه این سوگواره از سراسر کشور ارسال شده است. در مرحله اول داوری، 30 سروده به مرحله نیمه نهایی راه یافت که در مرحله نهایی داوری، هشت نفر به عنوان برگزیده مشخص شدند.

   شعرخوانی «محمدتقی فتوت»، «سید حسین سیدی»، «سید ابوالفضل مبارز»، «الهه بیات مختاری»، «مصطفی جلیلیان مصلحی»،  «محمد خادم»، «مهدی جهاندار»، «جواد اسلامی» و «رضا رحیمی عنبران» و ذکر اهل بیت عصمت و طهارت (ع) توسط «نوید اطاعتی» از دیگر برنامه‌های این مراسم بود.

همچنین در این مراسم، از کتاب «مجموعه شعرغریب» مشتمل بر منتخب اشعار نخستین سوگواره شعر غریب، رونمایی شد. در این کتاب که با حمایت معاونت فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و توسط انتشارات جوان یاوران منتشر شده است، اشعار منتخب بیش از 50 شاعر این سوگواره توسط «سید ابوالفضل مبارز» گردآوری شده است.

   سوگواره ملی «شعر غریب» از سری برنامه‌های فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در راستای ترویج ارزش‌ها، آموزه‌های دینی و اخلاقی در قالب شعر می باشد.


http://navidtorbat.ir/fa/News/25902/نخستین-سوگواره-ملی-شعر-غریب-در-مشهد-برگزار-شد
بستن   چاپ