آب‌انبارهای تاریخی منطقه تربت‌حیدریه به 17 مورد افزایش یافت
شنبه 6 اسفند 1401 - 19:04:28
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت- با کشف یک آب انبار دیگر،مجموع آب‌انبارهای تاریخی تربت حیدریه و زاوه به 17 مورد رسید.

به گزارش نوید تربت،رییس اداره میراث فرهنگی تربت‌حیدریه و زاوه ابا بیان این که از این تعداد آب‌انبار تاریخی، 14 باب در تربت‌حیدریه وجود دارند، افزود: وجود آب‌انبارهای تاریخی نشان از اهمیت قدمت این نوع بناها در گذشته دارد.

علی محمدی همچنین گفت: بزرگترین این آب‌انبارها، شیرچهارسوق با گنجایش بیش از 1700 مترمکعب است که جدیدا بازگشایی و درحال مرمت و ساماندهی آن هستیم.

رییس اداره میراث فرهنگی منطقه تربت‌حیدریه در ادامه با بیان اینکه یک باب آب‌انبار نیز هفته گذشته در بخش مرکزی شهر تربت‌حیدریه کشف شد، گفت: این آب‌انبار واقع در ملک شخصی  است و مالک حین حفاری و خاکبرداری به منظور ساخت و ساز بنا، از وجودش با خبر شد.

محمدی افزود: طبق نظر کارشناسان اداره میراث فرهنگی، این اثر مربوط به اواخر دوران قاجار و از نوع آب انبارهای خانگی و خصوصی می‌شود.

وی تصریح کرد: این نوع آب‌انبارها درون خانه‌های اشخاص متمول ساخته می‌شد و مخزن آن زیر حیاط یا در قسمت زیرین ساختمان واقع و از طریق پایاب یا پلکان، به آن دسترسی داشتند.

رییس اداره میراث فرهنگی منطقه تربت‌حیدریه با اشاره به اینکه آب انبارها در مسیر قنات‌های قدیمی و در داخل بافت تاریخی شهر هستند، گفت: اکثر خانه‌های "خان‌نشین" و عمارت‌های داخل بافت تاریخی شهر تربت‌حیدریه دارای آب انبار در ابعاد کوچک بودند.

محمدی افزود: آب آنها از قنات‌ها، روخانه‌های نزدیک شهر و از جمله رودخانه شصت دره تامین می‌شد.

وی تصریح کرد: در دهه‌های اخیر با گسترش شهرنشینی نوین، بناهای تاریخی تخریب و به زیر خیابان‌ها رفته‌اند و اکنون با ساخت و سازها و خاکبرداری‌ها، بقایای آنها از دل خاک بیرون می‌زنند.

محمدی در رابطه با آب انبار تاریخی تازه کشف شده، همچنین اظهار داشت: اکنون دستور توقف عملیات حفاری و ساخت و ساز صادر تا کارشناسان این اداره مراحل مربوط به بررسی و مستندسازی آن را انجام تا مشخص شود ادامه عملیات ساخت و ساز باید به چه شکلی انجام شود. 

از مجموع 70 بنای تاریخی شناسایی شده در تربت‌حیدریه، 52 اثر، شامل 41 بنا و11 تپه و 2 اثر معنوی و ناملموس در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

در شهرستان تربت حیدریه 10 روستای هدف گردشگری، اقامتگاه بوم گردی در پنج روستا، پنج رستوران بین راهی زیر نظر میراث فرهنگی، پنج دفتر خدمات مسافرتی و زیارتی، وجود دارد.

همچنین در حوزه صنایع دستی بالغ بر هزار و 300 هنرمند در قالب 532 کارگاه و در 19 رشته مشغول تولید هستند.

در زاوه نیز 90 جاذبه تاریخی و گردشگری وجود دارد که تاکنون 20 مورد از آثار تاریخی آن در فهرست آثار ملی رسیده و روستای سهل‌آباد به عنوان روستای نمدمالی خراسان رضوی معروفیت ویژه‌ای دارد.


http://navidtorbat.ir/fa/News/20791/آب‌انبارهای-تاریخی-منطقه-تربت‌حیدریه-به-17-مورد-افزایش-یافت
بستن   چاپ