میراث فرهنگی با ایجاد کارگاههای صنایع دستی به کمک ابریشم کشان بایگ می آید
چهارشنبه 9 آذر 1401 - 17:22:43
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت- سازمان میراث فرهنگی برای حمایت بیشتر از تولیدکنندگان ابریشم بخش "بایگ " تربت حیدریه اقدام به فراوری و ایجاد کارگاههای صنایع دستی می کند.

رییس اداره صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری تربت حیدریه در حاشیه سرکشی کارشناسان سازمان میراث فرهنگی از کارگاههای صنایع دستی ابریشم کشی بخش "بایگ" تربت حیدریه به خبرنگار نوید تربت گفت: تولیدکنندگان ابریشم این شهرستان محصول تولیدی خود را عمدتا خام فروشی می کنند که سود کمی نصیب آنها می شود و به دنبال آن هستیم تا با ایجاد کارگاههای صنایع دستی جدید و فرآوری محصول به افزایش سرانه درآمدی و ایجاد اشتغال پایدار کمک کنیم.

علی محمدی افزود: بخش بایگ از توابع تربت حیدریه به عنوان قطب ابریشم ایران 80 تا 90 درصد تولید این محصول در سطح کشور را از آن خود کرده است اما تولیدکنندگان منطقه که هنر بالا و فاخری دارند فاقد درآمد پایدار و اشتغال دائم هستند.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه اظهار داشت: فرایند تولید ابریشم کاری زمان بر، سخت و با درآمد پایین است که به دلیل فعال نبودن در تمام طول سال شغل موقت محسوب می شود و همین عامل اصلی چالش های این حوزه را بیشتر می کند.

محمدی بیان داشت: به دنبال آن هستیم با ایجاد کارگاههای جدید صنایع دستی به فرآوری محصول کمک کنیم زیرا معتقدیم هنرمندان منطقه می توانند با تولید پارچه های ابریشمی، نواربافی، روسری بافی، تلفیق ابریشم و عقیق و هنرهای نظیر آن از خام فروشی جلوگیری کرده و ارزش افزوده کار را نصیب خودشان کنند.

وی ادامه داد: در همین راستا سازمان میراث فرهنگی با ثبت روستای بسک تربت حیدریه به عنوان روستای ملی ابریشم ایران و شهر بایگ به عنوان شهر ملی ابریشم ایران اولین گام را برداشت و هم اکنون به دنبال آموزش هنرمندان و پرداخت تسهیلات برای ایجاد کارگاههای جدید با هدف فرآوری محصول هستیم که قطعا درآمد خوب و پایداری را نصیب تولیدکنندگان خواهد کرد.

وی اضافه کرد: ثبت ملی شدن روستای "بِسک" و شهر بایگ تربت حیدریه باعث تحول آفرینی در سایر حوزه های این منطقه شد به عنوان مثال بنیاد مسکن با اجرای طرح هادی روستای بسک و سنگ فرش آن و دیگر اقدامات باعث تحول عمرانی در منطقه شد و اقداماتی از این دست می تواند روند مهاجرت معکوس از شهر به روستا را شتاب دهد.

وی گفت: تاکنون 350 کارگاه ابریشم کشی بایگ تحت پوشش حمایتی اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه قرار گرفت و در راستا توسعه و تعمیم صنایع دستی و فرآوری ابریشم 40 نفر هنرمند مهارت های جدید را آموزش دیده اند و با حمایت وزارتخانه متبوع و اداره کل استان خراسان رضوی این روند رو به رشد همچنان ادامه خواهد یافت.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه با یادآوری اینکه خانه صنایع دستی بایگ در همین راستا راه اندازی شد، افزود: پرداخت تسهیلات کم بهره و بلند مدت از دیگر اقدامات وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حمایت از ابریشم کشان بایگ این شهرستان است و انتظار می رود در بحث فرآوری ابریشم رشد قابل قبولی را شاهد باشیم.

محمدی تصریح کرد: رویکرد حمایتی میراث فرهنگی از ابریشم کشان بایگ باعث توجه بیشتر سایر ادارات و نهادها به این حوزه شده است و تلاش می کنیم با هم پوشانی سایر دستگاههای ذیربط نظیر جهاد کشاورزی و شرکت نوغان به هم افزایی در این بخش و حمایت بیشتر از کارآفرینان و هنرمندان صنایع دستی جامه عمل بپوشانیم.

در روزگار نه چندان دور افزون بر هزار و 200 کارگاه تولید ابریشم در بخش بایگ تربت حیدریه فعال بود که عوامل مختلفی همچون بخشی نگری نهادهای ذیربط و واردات بی رویه باعث شد بسیاری از این کارگاهها تعطیل شوند.

به گفته حسین رضایی رییس هیات مدیره شرکت تعاونی - تولیدی روستایی ابریشم کشان بایگ هم اکنون حدود 400 کارگاه تولید ابریشم در سطح منطقه فعال است که در صورت حمایت شدن امکان افزایش آنها وجود دارد.


http://navidtorbat.ir/fa/News/19443/میراث-فرهنگی-با-ایجاد-کارگاههای-صنایع-دستی-به-کمک-ابریشم-کشان-بایگ-می-آید
بستن   چاپ