آغاز کوچ پاییزه عشایر خراسان رضوی
يکشنبه 15 آبان 1401 - 17:19:30
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت- کوچ پاییزه عشایر کوچ روی خراسان رضوی به مناطق قشلاقی آغاز شد.

به گزارش نوید تربت،سرپرست اداره کل امور عشایر استان خراسان رضوی افزود: عشایر برون کوچ شامل تعداد 110 خانوار از عشایر خواف با 12 هزار راس دام به شهرستان زیرکوه در استان خراسان جنوبی و 45 خانوار از عشایر شهرستان سبزواربا پنج هزار رأس دام به شهرستان میامی و شاهرود استان سمنان کوچ می‌کنند.

محمد حسین جعفری گفت: تعداد 274 خانوار از عشایر طایفه طاهری و ایلخانی شهرستان بردسکن با بیش از 31 هزار راس دام به سمت شهرستان طبس در استان خراسان جنوبی رفته و با طی مسافت حدود 130 کیلومتر در مناطق قشلاقی کوه سفید و چاه مسافر مستقر می‌شوند.

وی ادامه داد: عشایر شهرستان قوچان با 450 خانوار و بیش از58 هزار رأس دام در فصل قشلاق به شهرستان مراوه تپه در استان گلستان می روند.

محمدحسین جعفری افزود: این عشایر با طی مسافت 370 کیلومتر و عبور از مسیرهای فاروج، شیروان، بجنورد، مانه و سملقان و ایل‌راههای شلمی و خشتلی به حوزه استان گلستان ( قشلاق مراوه تپه ) وارد و درآنجا مستقر می‌شوند.

سرپرست اداره کل امور عشایر خراسان رضوی گفت: عشایر درون کوچ شامل تعدادی از عشایر شهرستانهای قوچان، چناران، نیشابور و مشهد می‌شوند که در کوچ پاییزه به مناطق قشلاقی استان در شهرستانهای سرخس، کلات و حوزه شهرستان مشهد (میامی) مستقر می‌شوند و بقیه عشایر در مناطق گرمسیری درحوزه همان شهرستانهای خود کوچ می‌ کنند.

سرپرست اداره کل امور عشایر خراسان رضوی گفت: با توجه به هماهنگی‌های انجام شده و در راستای آیین نامه ساماندهی عشایر دستگاههای ذیربط از جمله نیروی انتظامی، بسیج عشایری، آموزش و پرورش، دامپزشکی، منابع طبیعی و بهداشت و درمان  موظفند امنیت و خدمات رسانی مناسب به عشایر در مناطق قشلاقی را تامین کنند.

جعفری به عمده‌ترین فعالیتها و خدمات رسانی به عشایر استان از سوی امور عشایر به ویژه در زمان کوچ عشایر اشاره کرد و افزود: تسطیح و مرمت سه هزار و 618 کیلومتر راه های دسترسی به محله‌های عشایری در 2 نوبت، تامین آب شرب مورد نیاز انسان و دام عشایر از طریق تانکرهای ثابت و سیار، هماهنگی با دستگاههای اجرایی، تامین و توزیع علوفه، سوخت (گاز مایع و نفت سفید) و ارزاق عمومی مورد نیاز عشایر(آرد) از جمله خدمات این اداره کل و شبکه های تعاونی عشایری است.

بیش از یک و نیم درصد جمعیت ایران را عشایر تشکیل می‌دهند و خراسان رضوی نیز دارای 35 طایفه عشایری با هشت هزار و 200 خانوار شامل 33 هزار و 456 نفر است که در 13 شهرستان و 364 محله عشایری (سامانه عرفی) پراکنده اند و در 60 درصد مراتع استان تردد دارند.

مشهد، کلات، سرخس، چناران، قوچان درگز، نیشابور،سبزوار،خوشاب،خواف، کاشمر، خلیل آباد و بردسکن از شهرستانهای دارای عشایر خراسان رضوی هستند. همچنین 935 هزار و 614 واحد دامی در اختیار عشایر خراسان رضوی است و بر این اساس 12 درصد جمعیت دام سبک استان خراسان به عشایر تعلق دارد.

مدت حضور عشایرخراسان رضوی در مناطق قشلاقی بر اساس شرایط آب و هوایی پنج ماه از سال است و زمان کوچ پاییزه عشایر از اوایل آذر ماه شروع و حداکثر اواخر فروردین ماه سال بعد در مناطق قشلاقی پایان می‌یابد، ضمناً عشایر کوچ رو از اوایل اردیبهشت ماه از مناطق قشلاقی به سمت مناطق ییلاقی کوچ می‌کنند.


http://navidtorbat.ir/fa/News/19326/آغاز-کوچ-پاییزه-عشایر-خراسان-رضوی
بستن   چاپ