برگزاری جشنواره و تورهای گردشگری ریواس‌چینی در تربت حیدریه
سه شنبه 6 ارديبهشت 1401 - 11:58:55
پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir

نوید تربت- علیرضا حسینی مقدم-جشنواره و تورهای گردشگری ریواس‌چینی در سه روستای صنوبر بکاول و حصارتربت حیدریه برگزار می شود.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت‌حیدریه در گفتگو با خبرنگار نوید تربت افزود: بعد توقف 2 ساله برپایی تورهای گردشگری ریواس‌چینی، قرار است در ایام تعطیلات عید فطر امسال جشنواره ریواس‌چینی به میزبانی اقامتگاه بومگردی صنوبر برگزار شود.

علی محمدی گفت: همچنین در 2 روستای بکاول و حصار نیز در همین ایام تورهای گردشگری خاص ریواس برپا خواهد شد.

 

جایگاه ریواس در تربت‌حیدریه

در خراسان رضوی شهرستان‌های تربت‌حیدریه، نیشابور، گناباد و خواف چهار خواستگاه اصلی تولید ریواس هستند که متاسفانه تا امروز تنها ریواس نیشابور پشت ویترین رسانه‌ها قرار گرفته‌است.                                                                                                                                                                                                                                              در شهرستان تربت‌حیدریه ریواس از جایگاه خاصی برخوردار است زیرا هم در زمره سبزیجات و هم در گروه میوه‌ها و البته در بخش ادویه‌جات نیز جولان می‌دهد.

اما اهمیت ریواس در تربت‌حیدریه بقدری است که در این خطه شاخه خاصی از گردشگری طبیعی چند سالی است پا به میدان گذاشته و آن "تور گردشگری ریواس‌چینی" می‌باشد که متاسفانه به دلیل شرایط کرونا در 2 سال گذشته این تور تعطیل شده ‌بود و امسال دوباره برگزار می شود.

یک کارشناس جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه در پیوند با چگونگی کاشت و نحوه استفاده ریواس به خبرنگار نوید تربت گفت: ریواس در عرصه‌های طبیعی و بدون دخالت انسان به صورت خودرو به عمل می‌آید، اما برخی اطراف آن را سنگ‌چین می‌کنند یا لوله‌بخاری می‌گذارند تا ساقه رشد کند و این به میزان بارش باران بستگی دارد تا قطر و کیفیت آن تعیین ‌شود.

جعفر قاسم‌زاده افزود: اراضی شصت دره، بایگ، کدکن و بهترین ریواس در منطقه خرو تربت‌حیدریه به عمل می‌آید و حدس می‌زنم نزدیک به 500 هکتار اراضی این شهرستان به رویش یا کشت ریواس اختصاص داشته‌باشد، اما اطلاعات دقیقتر را باید اداره منابع طبیعی ارایه کند.

وی همچنین گفت: اگر بارش باران این خطه خوب باشد، میزان تولید این محصول در سال به 500 کیلوگرم می‌رسد.

قاسم‌زاده در خصوص استفاده فریز شده از ریواس نیز گفت: منهای ماندگاری در طعم ترش آن، اما واقعیت آن است بافت‌های آن از بین رفته و خاصیت آنتی باکتریال خود را از دست می‌دهد.

 

فاقد طرح مصوب برای توسعه کشت ریواس هستیم

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری تربت‌حیدریه نیز به خبرنگار نوید تربت گفت: در این شهرستان هیچ طرح مصوبی برای کاشت و برداشت ریواس نداریم، اما افراد بومی عرصه‌های خاص را شناسایی کرده و در آنها فعالیت اقتصادی انجام می‌دهند.

علیرضا قادری افزود: آنها در نیمه دوم اسفند، اقدام به خاک‌ریزی پای گیاه و در نیمه دوم فروردین نیز اقدام به برداشت محصول می‌کنند. 

وی گفت: ریواس تربت‌حیدریه در ارتفاعات صنوبر، بکاول، کامه، رودمعجن رزگ و شصت دره به عمل می‌آید و سطح منابع طبیعی در این حوزه،40 هزار هکتار است.

رییس اداره منابع طبیعی تربت‌حیدریه افزود: افراد محلی و بومی چنانچه گیاه دارویی خاصی را شناسایی کنند مشروط بر آنکه تراکم بالایی داشته‌باشد، می‌بایست در قالب قرارداد طرح مدون و مصوب میزان بهره‌برداری خود را مشخص و ارایه کنند.

قادری گفت: این افراد باید متعهد شوند ضمن احیای آن عرصه، میزان برداشت نیز به شکلی نباشد که آسیبی به گیاه وارد شود.


http://navidtorbat.ir/fa/News/17561/برگزاری-جشنواره-و-تورهای-گردشگری-ریواس‌چینی-در-تربت-حیدریه
بستن   چاپ