جای خالی گنجینه ها و آثار فراموش شده یکصد ساله اخیر در مراکز بومگردی
پنجشنبه 20 آبان 1400 - 20:50:06
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت- محمد شریفی تربتی: با گسترش خانه های بومگردی، یکی از ضرورت هایی که در راستای احیای میراث های از دست رفته هر منطقه بومگردی احساس می شود، ایجاد گنجینه های فرهنگی، اجتماعی و تاریخی در این حوزه می باشد. چرا که هر منطقه جغرافیایی دارای پیشنه های گوناگون قابل عرضه است که می تواند به عنوان شناسنامه ای از حوزه ی پیرامونی بومگردی برای گردشگران جلب توجه نماید.

در حوزه هر منطقه بومگردی؛ پیشینه های فرهنگی، اجتماعی، آداب و سنن پیشینیان و حوادثی از قبیل سیل و زلزله و خشکسالی و سایر حوادث طبیعی و تاریخی چون جنگ و درگیری، ترکیب جمعیتی و  خانوارها در دگرگونی آن نقش داشته است.

در یکصد سال اخیر و قبل تر؛ ابزار کشاورزی و شیوه و نوع کشت محصول، پوشش گیاهی و جانوری، قنوات، مساجد، گرمابه ها و سردابه ها از گذشته تا کنون در حوزه هرمنطقه بومگردی جریان داشته، که برای گردشگران جذاب و قابل تامل است.همچنین در سده های اخیر شخصیت ها و کلان ترهایی می زیسته اند که از آن ها به عنوان اسطوره در حوزه ی بومگردی یاد می شوند.

 در عصرحاضر نیز جریان های اجتماعی ، شکل گیری انقلاب اسلامی و نیز در دوران دفاع مقدس حماسه آفرینی ها، و رشادت های مانگار، شهدا و جانبازان، اسناد افتخار هر منطقه بومگردیست؛که مجموعه این اطلاعات می تواند به عنوان شناسنامه و گنجینه ی فرهنگی تاریخی بومگردی مستقر در آن شهر و روستا محسوب شود.

البته جمع آوری این اطلاعات در هر منطقه بومگردی مستلزم کار میدانی و مصاحبه و گفتگو با کلان ترها و یزرگان و نقل خاطرات و بیان پیشینه ها و جمع آوری میراث های از دست رفته ای که دیگر در دسترس نیست و تنها در خاطره ها باقیست می باشد.

با توجه به اینکه هیچ گونه عکس و یا تصویری از حوادث و رخدادهای نقل شده در اختیار نیست و تنها تصاویر ذهنی کلان ترها و بزرگانیست که آن میراث ها را دیده و یا از پیشینیان خود شنیده و در خاطرات خود ضبط کرده اند، بنابراین به تصویر کشیدن چنین میراث هایی تنها با بکار گیری از نقاشی و ایزارهای تصویرسازی، و مصور کردن حوادث و رویداهای جمع آوری شده میسر می باشد.

بنابر این پیشنهاد می شود، برای به تصویر کشیدن برخی پیشینه های بدون تصویر مانند: باز آفرینی تصاویر قنوات، چشمه ها  و باغات و مزارع و سردابه ها، گرمابه ها و برج و باروها و کاروان سراهای نابود شده و خارج از دسترس، دفتری با عنوان مستند سازی در ادارات میراث فرهنگی پیش بینی و طراحی و راه اندازی شود، تا از این طریق تمامی اطلاعات فرهنگی، اجتماعی، و جغرافیایی هر منطقه بومگردی جمع آوری و در بخشی از مراکز بومگردی به صورت نمایشگاه عکس و اسلاید و پویا نمایی و تندیس و از این قبیل ابزار تبلیغاتی فرهنگی بهره گیری شود.

به عنوان مثال بومگردی منطقه رباط بالای شهرستان تربت حیدریه در صد ساله ی اخیر دارای کاربری های گوناگونی از جمله کارگاه روغن گیری و سنگ مازاری فعال بوده است که جمع آوری و به نمایش گذاشتن مستندات شبیه سازی شده ی آن برای گردشگران به ویژه گردشگران خارجی و غیر بومی بسیارجالب توجه خواهد بود.

نکته دیگر تقویت این گنجینه ها و دفتر مستند سازی در ادارات میراث فرهنگی است که کمک بسیار شایانی به مستند سازان و سینمای گران حرفه ای و فیلم سازان تاریخی خواهد کرد.


http://navidtorbat.ir/fa/News/14929/جای-خالی-گنجینه-ها-و-آثار-فراموش-شده-یکصد-ساله-اخیر-در-مراکز-بومگردی
بستن   چاپ