بخشی از مشکلات زعفرانکاران تربت‌حیدریه ناشی از خرید زعفران توسط سازمان تعاون روستایی است
پنجشنبه 18 شهريور 1400 - 10:21:43
پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir

بخشی از مشکلات زعفرانکاران تربت‌حیدریه به سال‌های96، 98 و 99 و به زمانی باز می‌گردد که سازمان تعاون روستایی با اقدام یک جانبه و تک روی بدون آنکه از کارشناسان نظری دریافت کند، اقدام به خرید زعفران کرد.

به گزارش نوید تربت،مدیر عامل شرکت زرین زعفران مشرق زمین و امین بورس کالای کشور در حوزه زعفران مستقر در تربت‌حیدریه افزود: علاوه بر اینکه هنوز بسیاری از این میزان زعفران در انبارها مانده، اجناسی وارد انبارهای سازمان تعاون روستایی شده که استاندارد لازم را نداشته است و این امر باعث کاهش اعتماد مردم به انبارهای بورس شده است.

محمود انتظاری گفت: در وضعیت کنونی اقتصاد کشور، سران قوا باید از افراد دارای سرمایه اندک نیز حمایت کنند زیرا در شرایط تحریم، این افراد چراغ  بنگاه‌های خرد و کلان اقتصادی را روشن نگه می‌دارند.

وی ادامه داد: شرکت زرین زعفران مشرق زمین با هدف حمایت از زعفرانکاران به عنوان یک بنگاه و کانون اقتصادی فعالیت خود را از سال 1395 آغاز کرد و در این سال برای نخستین بار بورس کالای زعفران در تربت‌حیدریه پا به عرصه نهاد.

انتظاری ادامه داد: البته ما به صورت نقد خرید می‌کنیم اما این اقدام نیاز به سرمایه زیاد دارد لذا با بانک‌ها و از جمله بانک ملی همکاری داریم و این بانک معادل 70 درصد ارزش کالا به صاحب زعفران تسهیلات می‌پردازد و هرگاه تسهیلات بانک را بازگرداندند، زعفران‌ آنان مسترد می‌شود.

وی گفت: انتظار می‌رود سود تسهیلات از رقم کنونی کمتر شود زیرا رقم 18 درصد با هزینه‌های یک کشاورز به هیچ وجه مقرون به صرفه نیست و باید به پنج تا 10 درصد کاهش یابد.

این کارشناس بورس زعفران با بیان این‌که میزان تولید زعفران در ایران بالغ بر 300 تن در سال و گردش مالی بازار آن حدود 40 هزار میلیارد ریال است افزود: زمانی می‌توانیم انبارهای بورس را به عنوان یک مبنا و حامی کشاورز بدانیم که به ما بها داده‌ شود.

وی ادامه داد: هم اکنون در بازار تربت‌حیدریه، 150 تن زعفران وجود دارد که به دلیل نبود نظارت‌های علمی، تاریخ مصرف نیمی از آن گذشته‌ است.

انتظاری گفت: مشکل دیگر آن است که مسوولان تصمیم گیرنده در حوزه زعفران کشور "تصمیمات جزیره‌ای" اتخاذ می‌کنند.

وی به سفر رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به تربت‌حیدریه اشاره کرد و افزود: دستاورد این سفر ایجاد تشکل کشاورزان و تشکلی شبیه انجمن مدیران صنایع استان با نام انجمن مدیران بخش کشاورزی بود که قرار شد خود ما اساسنامه‌اش را تدوین کنیم که هر چند  انجام شد اما در نهایت به دلیل نبود وحدت رویه، به جایی نرسید.

این کارشناس بورس زعفران با اشاره به نزدیک بودن فصل برداشت زعفران ادامه داد: برای ساماندهی وضعیت زعفران ایران باید از همین امروز نسبت به راه‌اندازی تشکل واحد در حوزه زعفران کشور اقدام کرد.

وی گفت: تاخیر در این زمینه باعث خواهد شد مهر ماه امسال نیز شاهد بیچاره‌تر شدن زعفرانکاران و سرریز شدن سودهای بادآورده و کلان به جیب دلالان این حوزه شویم.

انتظاری افزود: دولت قبل مبلغی بین هزار تا هزار و 500 میلیارد ریال تسهیلات با کارمزد 10 درصد برای خرید زعفران در نظر گرفته اما نحوه جذب آن را اعلام نکرده و شرکت زرین زعفران نیز مبلغی از این تسهیلات دریافت نکرده است در صورتی که این شرکت باید توان مالی برای خرید زعفران از زعفرانکاران داشته باشد تا دست دلالان را کوتاه کند.

وی با بیان اینکه طی چند سال اخیر، معادل چند میلیارد ریال زعفران به صورت امانت از کشاورزان گرفته‌ایم ادامه داد: ظرفیت انبار این شرکت 10 تن است اما زمانی می‌توانیم این انبار را پر کنیم که قدرت خرید داشته‌ باشیم.

فصل برداشت زعفران در منطقه تربت‌حیدریه از 15 مهر تا اواخر آبان ماه است.


http://navidtorbat.ir/fa/News/13701/بخشی-از-مشکلات-زعفرانکاران-تربت‌حیدریه-ناشی-از-خرید-زعفران-توسط-سازمان-تعاون-روستایی-است
بستن   چاپ