تربت‌حیدریه به قطب گردشگری ادبی خراسان رضوی تبدیل می‌شود
سه شنبه 2 آبان 1402 - 22:44:13
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت-علیرضا حسینی مقدم- معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون 164 اقامتگاه بومگردی و سنتی در استان فعال هستند، گفت: اما تنها اقامتگاه بومگردی تهمینه واقع در مجموعه‌ تاریخی رباط علیای  تربت‌حیدریه دارای زیرساخت‌های تبدیل شدن به قطب گردشگری ادبی در این استان است.

به گزارش خبرنگار نوید تربت، یوسف بیدخوری سه‌شنبه شب در آیین افتتاح یک رستوران سنتی و چند بخش جدید در مجموعه تاریخی رباط علیا افزود: مجموع گردشگری تهمینه تنها اقامتگاه بوگردی است که در یک مکان تاریخی به صورت سنتی اداره و در بر گیرنده هر سه موضوع محوری "میراث فرهنگی" ، "صنایع دستی" و "گردشگری" می‌باشد.

وی در تبیین گردشگری ادبی نیز گفت: گردشگری ادبی برخاسته از جاذبه‌های وابسته به حوزه زبان و ادبیات و یکی از حلقه‌های مفقوده در صنعت گردشگری کشور است.

بیدخوری اضافه کرد: گردشگری ادبی نقش مهمی در حفظ و حراست از میراث زبانی دارد و با توجه به تامل و تفکر در ریشه‌های فرهنگی، می‌توان آن را فرهنگی‌ترین نوع گردشگری نامید.
وی تصریح کرد: در این شاخه از گردشگری، توجه به ادبیات، به ویژه ادبیات سنتی و محلی که برانگیزاننده حس نوستالژیک است، علاقمندان و طرفداران زیادی را به خود جلب کرده‌است.
معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی اظهار کرد: از آنجا که ایرانیان مردمانی با احساس و عاطفه هستند و با توجه به تاریخ با شکوه و پر افتخار کشورمان، جایگاه ویژه‌ای در حوزه فرهنگ و ادب جهان دارند.

بیدخوری همچنین گفت: برپایی جلسه‌های مثنوی‌خوانی، شاهنامه خوانی و نقد و بررسی ادبیات سنتی و فلکور با گویش تربتی از دیگر امتیازات تبدیل شدن تربت‌حیدریه با محوریت اقامتگاه بومگردی تهمینه، به قطب گردشگری خراسان رضوی می‌باشد.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تربت‌حیدریه نیز گفت: پیشتر و با توجه به اینکه منطقه تربت‌حیدریه قطب تولید زعفران جهان است، به عنوان قطب گردشگری زعفران که از زیرمجموعه‌های گردشگری کشاورزی می‌باشد، نام گرفته بود.

علی محمدی افزود: بر این اساس همه ساله و در فصل برداشت زعفران، تورهای گردشگری داخلی و خارجی در قالب گروه‌های گردشگری تفریحی، علمی پژوهشی یا تجاری ضمن سفر به این خطه، علاوه بر بازدید از مزارع زعفران و مراحل جمع‌آوری و فرآوری گل‌، از موزه زعفران، بزرگترین بازار گل کشور، پژوهشکده زعفران وابسته به وزارت علوم دیدن می‌کنند.

مدیر اقامتگاه بومگردی تهمینه نیز گفت: برای افتتاح رستوران، 15 میلیارد ریال اعتبار هزینه شده که چهار میلیارد ریال از این میزان، تسهیلات بوده‌است.
محمدرضا کرمانی در بیان ویژگی‌های رستوران اظهار داشت: نخست آنکه احیای معماری سنتی تربت‌حیدریه معروف به "گنبد خراسانی" که در 60 سال اخیر مشابه چنین اقدامی در بناهای تاریخی این خطه به چشم نمی‌خورد، در این بنا اجرا شده‌است.
وی افزود: همچنین با توجه به فضای بزرگ مجموعه و نیز قرار گرفتن در مرکز شهر، از این پس مدیران دستگاه‌های اجرایی قادر خواهند بود میزگردها و همایش‌های خود را که تمایل به تجمیعی    (اجرای همایش، پذیرایی و اقامت مهمانان همگی در یک جا) برگزار کردن آن دارند، در اینجا برگزار می‌شود.
کرمانی در معرفی جاذبه‌ تاریخی اقامتگاه بومگردی تهمینه نیز گفت: اقامتگاه در مجموعه تاریخی کاروانسرای رباط علیا واقع که قدمت آن به عهد قجرها بازمی‌گردد و به سال 1380 به شماره 5698 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌است.
این کارآفرین اضافه کرد: رباط علیا شامل موزه مازاری (سه سنگ آسیاب برای آرد کردن گیاه سِریش)، سفره خانه سنتی، فروشگاه عرضه صنایع دستی و زعفران است.
کرمانی افزود: اقامتگاه بومگردی با ظرفیت 50 نفر دارای 6 باب سراچه (سویت) عادی و 2 باب سراچه اختصاصی (VIP) می‌باشد.

به گزارش ایرنا، فصل برداشت زعفران به ترتیب در سه اقلیم سرد (رخ)، معتدل (مرکزی و زاوه) و گرم (مه‌ولات) از 15 مهر آغاز و تا اواخر آبان ادامه دارد.
بر اساس داده‌های آماری سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی: از مجموع 120 هزار هکتار اراضی زعفران کشور، 91 هزار هکتار یعنی 76 درصد به خراسان رضوی اختصاص دارد و همچنین از مجموع 91 هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران این استان، هشت هزار و 800 هکتار آن به اراضی شهرستان تربت‌حیدریه اختصاص دارد.

در منطقه تربت‌حیدریه تا یک شعاع 50 کیلومتری، یعنی تمام شهرستانی‌هایی که از این شهرستان جدا شدند در مجموع اکنون بالغ بر 30 هزار هکتار مزارع زعفران دارند و به عبارت بهتر چیزی بیش از 34 درصد از سطح زیرکشت زعفران خراسان رضوی به تربت‌حیدریه اختصاص دارد.

میانگین تولید زعفران در این خطه چهار کیلوگرم در هکتار و با تولید سالانه 35 تن است.

در سطح استان 117 هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین 14 تا 15 هزار خانوار به زعفران‌کاران تربت‌حیدریه اختصاص دارد.
اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، 218 نفر شغل ایجاد می‌کند که در کل 70 هزار نفر اشتغال مستقیم و 2 تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست می‌آید.


http://navidtorbat.ir/fa/News/24690/تربت‌حیدریه-به-قطب-گردشگری-ادبی-خراسان-رضوی-تبدیل-می‌شود
بستن   چاپ