آغاز بازسازی و مرمت نقش‌ها و تزیینات مجموعه تاریخی قطب‌الدین‌حیدر تربت حیدریه
سه شنبه 18 مهر 1402 - 20:56:39
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت- رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تربت‌حیدریه گفت: بازسازی و مرمت نقش‌ها و تزیینات مجموعه تاریخی قطب‌الدین‌حیدریه آغاز و طبق برآورد،تا پایان کار بالغ بر 10 میلیار ریال اعتبار نیاز دارد. 

علی محمدی در گفت و گو با خبرنگار نوید تربت افزود: کار بازپیرایی شامل خواناسازی و تثبیت تزیینات و یادگار نوشته‌های روی دیوارهای بنا از هفته گذشته توسط استاد "ابراهیم رفعتی‌کلات" آغاز شده‌است.

وی در تبیین موضوع عملیات اجرایی گفت: مقبره این عارف نامی از بناهای دوره تیموری و در دوره شاه عباس صفوی به همت خواجه سلطان محمود تربتی حاکم این خطه با مصالح سنگ و گچ، مستحکم، مرمت و بازسازی شد.

محمدی با بیان اینکه رسم معماران ایرانی آن بود که در قالب یک کتیبه، اطلاعات شناسنامه‌ای و هویتی بنا را نوشته و در زیر سقف یا قسمت بالایی دیوارها مخفی می‌کردند، گفت: یکی از اهداف کار یافتن این کتیبه از لابلای دیوارها یا سقف است.

وی اضافه کرد: دلیل دوم این‌که طبق یک رسم خوب ایرانیان در طول تاریخ، وقتی سران، حاکمان یا پادشاهان از یک بنای تاریخی بازدید می‌کردند، اطرافیان آنها گزارش سفر را روی دیوارها می‌نوشتند و ما برای ثبت تاریخی به دنبال برداشتن لایه‌های گچ و رازگشایی اطلاعات تاریخی هستیم.

مدیر میراث فرهنگی تربت‌حیدریه اضافه کرد: متاسفانه این رسم خوب بتدریج جایش را به یک کار زشت داده و آن اینکه اکنون بسیاری بدون توجه به ارزش بناهای تاریخی، با نوشتن یا تراشیدن دیوارها جملات یادگاری بی‌محتوا از خود بجای می‌گذارند.

محمدی گفت: از آنجا که مجموعه تاریخی قطب‌الدین‌حیدر در نوبت ثبت جهانی یونسکو می‌باشد، لذا هر قدر بتوانیم دایره اطلاعاتی خود را نسبت به این بنا بیشتر کنیم، ارزش تاریخی این موزه بزرگ هم برای گرشگران و هم برای کارشناسان باستان‌شناسی بیشتر خواهد شد.

وی گفت البته در آغاز تصور می‌شد تنها با صرف سه میلیارد ریال و تا 2 ماه کار به پایان برسد، اما کشفیات جدید هم بر مدت زمان اجرای کار و هم بر میزان اعتبارات لازم اضافه کرد.

استاد مرمت کار میراث فرهنگی نیز در گفت و گو با خبرنگار نوید تربت اظهار داشت: هر چند قدمت بنا به عهد تیموری باز می‌گردد، اما بررسی اولیه ناشی از لایه‌برداری گچ‌ها حاکیست تزیینات مربوط به دوران صفوی و قجرها می‌باشد، اما هنوز به طور قطعی نمی‌توان حکم نهایی ارایه کرد.

ابراهیم رفعتی‌کلات افزود: کار ما لایه برداری از گچ‌ها و هویدا ساختن تزیینات قبلی، دست‌نوشته‌ها و یافتن اطلاعات تازه از این بنای تاریخی است.

وی گفت: تاکنون یک دست نوشته بر روی پوست یا کاغذ خاص پیدا شده که برای بازشناسی دقیق به اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی ارسال تا پاسخ نهایی را کارشناسان خط اعلام کنند.

استاد ابراهیم رفعتی‌کلات همکاری خود با اداره میراث فرهنگی را از سال 1356 آغاز و تاکنون مرمت و استحکام بخشی بالغ بر 30 بنای تاریخی داخل و خارج کشور را بر عهده داشته‌است.

اکنون حدود 400 اثر تاریخی و جاذبه گردشگری در تربت‌حیدریه وجود دارد که 90 مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.


http://navidtorbat.ir/fa/News/24650/آغاز-بازسازی-و-مرمت-نقش‌ها-و-تزیینات-مجموعه-تاریخی-قطب‌الدین‌حیدر-تربت-حیدریه
بستن   چاپ