آخرین مطالب

کشف دندان کودک 125 هزار ساله در غار اسرار آمیز قزوین/ اولین نشانه های انسان در ایران مربوط به 400 هزار سال پیش خواندنی ها

کشف دندان کودک 125 هزار ساله در غار اسرار آمیز قزوین/ اولین نشانه های انسان در ایران مربوط به 400 هزار سال پیش

  بزرگنمایی:
یک استاد انسان شناسی پیش از تاریخ در گفت و گو با رکنا از انسان هایی که در ایران زندگی می کردند و سابقه تاریخی آن سخن می گوید

پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir
یک استاد انسان شناسی پیش از تاریخ در گفت و گو با رکنا از انسان هایی که در ایران زندگی می کردند و سابقه تاریخی آن سخن می گوید
به گزارش  رکنا، دو سوال از کجا آمده ام و به کجا می روم، همیشه جزء سوال های بنیادین انسان بوده است. کشف رمز و راز دنیای انسان های اولیه و چگونگی سازگار شدنشان با محیط می تواند، همیشه می تواند جذاب باشد. جالب است بدانید انسان هوشمندِ هوشمند، که از حدود 250 هزار سال پیش تاکنون می زیسته است.

حامد وحدتی نسب ، استاد انسان شناسی پیش از تاریخ دانشگاه تربیت مدرس و مدیر گروه باستان شناسی است. او در ایران تا مقطع فوق لیسانس، زیست شناسی خوانده است و بعد دکتری اش را در رشته انسان شناسی پیش از تاریخ، مشخصا روی انسان نئاندرتال در دانشگاه ایالتی در آریزونا کسب کرده است.

وحدتی نسب، مدتی در دانشگاه آلبرتا کانادا بر روی استخراج ژن از استخوان های باستانی در سیبری کار می کرده است. همچنین در دانشگاه آکسفورد روی استخراج DNA از مردان نمکی چهر آباد زنجان کار کرده است. او از سال 87 در ایران مشغول به فعالیت است.

حامد وحدتی نسب، در طی بازدید از دفتر خبرگزاری رکنا، با خبرنگار حوزه اجتماعی به گفت و گو نشست. شرح گفت و گو با این انسان شناس پیش از تاریخ، طی چند گفت و گوی مجزا منتشر خواهد شد.

او در ابتدا در پاسخ به اینکه نخستین انسان هایی که در ایران زندگی می کردند چگونه بودند و مربوط به چه سالی می شوند، می گوید: وقتی می خواهیم انسان های گذشته را مورد مطالعه قرار دهیم، از دو نوع شواهد استفاده می کنیم. نخست آثار و مدارکی که انسان ها از خودشان بر جای گذاشته اند و دوم بقایای بدنی خودشان است.

وحدتی نسب با تاکید بر اینکه از پیرامون ایران هم به عنوان مدارک و شواهد می توان استفاده کرد می افزاید: ایرانِ فعلی ما، بر سر یک تقاطع واقع شده است‌. سمت راست ایران، آسیا، شمال و شمال غرب آن اروپا و در جنوب و جنوب غرب، قاره آفریقا واقع شده است. اولین انسان ها از قاره آفریقا خارج شده اند؛ بنابراین وقتی شواهد این انسان ها را در هند ، اندونزی، گرجستان و سواحل مدیترانه داریم، پس مشخص است که در ایران هم زندگی می کردند. این انسان، به انسان راست قامت یا Homo erectus شناخته می شود. شگفت انگیز است که این نوع انسان دو میلیون سال پیش در ایران زندگی می کرده است.

هومو ارکتوس 4

این انسان شناس پیش از تاریخ از اینکه چرا در ایران شواهد سنگواره ای از انسان راست قامت نداریم سخن می گوید و می افزاید: دلیل این است که در ایران متخصصانی که در این بازه زمانی کار کنند آنقدر نداریم. همچنین تخریب محوطه هایی که این نوع انسان ها در آن زندگی می کردند در طول در گذر زمان تخریب شده و از بین رفته اند. با این وجود دلیل اصلی، نبود یک کار منسجم در داخل کشور است.

او با تاکید بر اینکه به احتمال خیلی زیاد در چهار سمت ایران، شواهد سنگواره ای این نوع انسان ها وجود دارد؛ درنتیجه در خود ایران هم زندگی کرده اند، می گوید: معروف ترین انسان که هم از خودش شواهد به دست آمده است و هم شواهد ابزار سنگی داریم، انسان نئاندرتال است که در ایران زندگی می کرده است.

Screenshot_20220711-153032_Instagram

وحدتی نسب در تبیین حالت های ظاهری اینگونه انسان ها می گوید: این ها گروهی از انسان ها هستند که بین 300 هزار تا 40 هزار سال پیش روی زمین زندگی می کردند و قلمرو زندگی شان مناطق جنوب غرب آسیا، اروپا و آسیای مرکزی بوده است. نئاندرتال ها از نظر ظاهر خیلی به ما شباهت داشتند؛ یعنی اگر یکی از آن ها را در خیابان ببینید که کت و شلوار پوشیده، ممکن است نتوانید آن را تشخیص دهید. نئاندرتال ها، همچنین از نظر قد و قامت از ما کوتاه تر و عضلانی تر بودند درست شبیه یک کشتی گیر قد کوتاه.

نئاندرتال

استاد دانشگاه تربیت مدرس در ادامه می گوید: انسان های نئاندرتال در ایران هم زندگی می کردند. غذایشان را از طریق شکار، گرد آوری میوه های وحشی و جانوران کوچک فراهم می کردند. این شکارچیان زبردست، همیشه در حال حرکت بودند چراکه زندگی شان به وجود منابع غذایی داشت.

وحدتی نسب با اشاره به سایر ویژگی های انسان های نئاندرتال می گوید: آن ها در زمانی زندگی می کردند که یخبندان های وحشتناکی در زمین ایجاد شده بود؛ بنابراین هم می بایست مجهز به پوشش بدنی مناسب می بودند و هم آتش را به خوبی کنترل می کردند. در ایران در غار قلعه کرد، بقایای اسب های وحشی به وفور به دست آمده است که نشان می دهد شکار شده اند. همچنین کرگدن دو شاخ -که الان در ایران نیست-، خرس غار نشین، انواع گوزن، قوچ، بز کوهی و ... را شکار می کردند. نئاندرتال ها میانگین سنی خیلی پایینی هم داشتند. بسیاری از افراد فکر می کنند که گذشتگان؛ نسبت به ما عمر طولانی تری داشتند که این موضوع کاملا برعکس است. ما انسان های امروزی، طولانی ترین عمر را در میان تمام انسان هایی که قبلا بر روی کره زمین آمده اند داریم. میانگین سنی 70 سال، برای انسان های امروزی، بالاترین میانگین سنی در طول تاریخ بشریت است که این مهم به مدد بهداشت و پیشرفت تکنولوژی به دست آمده است.

او می گوید: باور به اینکه نئاندرتال ها، بلندتر از ما بوده اند نیز کاملا اشتباه است. ما انسان ها بلند قدترین انسان روی کره زمین هستیم و تمام انسان هایی که پیش از ما زندگی کرده اند کوتاه تر از ما بودند. نئاندرتال ها نیز، 10 الی 15 سانتی متر از میانگین قدی ما کوتاه تر بودند. 

مقایسه انسان های اولیه

حامد وحدتی نسب در ادامه از این سخن می گوید که در ایران و در غار قلعه کرد ، در سال 2019 همراه با یک تیم مشترک ایرانی-فرانسوی در این غار مشغول کاوش بوده است که در سال دوم، 19 دندان پیدا شده است. او می افزاید: یکی از دندان، دندان شیری یک کودک نئاندرتال بود که الان در موزه قزوین به عنوان یک کشف بسیار منحصر به فرد وجود دارد. با توجه به اینکه در ایران بقایای بدنی نئاندرتال ها به اندازه انگشت های یک دست هم نمی رسد، این کشف بسیار ارزشمند بود. 

غار قلعه کرد 2

این استاد دانشگاه در ادامه می گوید: آزمایش سن سنجی این دندان در دانشگاه بوردو فرانسه انجام شد و سن قطعی آن 125 هزار سال است. با این وجود لایه های قدیمی تر این غار، قدیمی تر است و کاوش در آن همچنان ادامه دارد.

وحدتی نسب در پایان می گوید: قدیمی ترین محوطه ای که از انسان در ایران داریم، محوطه غار قلعه کرد است که قدمتش به بیش از 400 هزار سال می رسد؛ یعنی به طور قطع، شواهد حضور انسان در ایران را از 400 هزار سال پیش داریم. همچنین در جنوب سمنان و تپه های میرک، شواهدی که به دست آمده، قدمتی حدودا 55 هزار ساله دارد. از سویی دیگر، غارهای زیادی در زاگرس وجود دارد که نشان می دهد این نوع انسان ها در ایران زندگی می کردند. 



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

بورسیه رتبه های زیر هزار کنکور برای پنجمین سال متوالی توسط خیر نیک اندیش تربتی

همه خدمات پیشگیری و درمان هاری به‌صورت کاملآ رایگان انجام می‌شود

رکورد جوجه ریزی سالانه مرغداری های شهرستان زاوه شکسته شد

رفع تداخل بیش از 21هزار هکتار اراضی شهرستان مه ولات

آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟ / جعبه پاندورا باز شد

افزایش 51 درصدی تعهدات بلند مدت تامین اجتماعی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان

شرایط جدید بنیاد مسکن برای تامین قیر رایگان به زیان روستاهای محروم است

جاذبه های چشم‌نواز بهاری محیط زیست خراسان رضوی

نقش مؤثرشرکت نفت منطقه تربت حیدریه در تامین پایدار سوخت خراسان جنوبی

بی توجهی به مناسب سازی معابر تربت حیدریه، خطری در کمین کم توانها

در «رویدادی بی‌سابقه»، یک ستاره‌ مرده‌ زندگی را از سر گرفت

تصاویر: سیل در دوبی

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند

چند حقیقت شگفت انگیز درباره هوش حیوانات که نمی دانستید

رضا نصری: اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل «پاسخ» بود، نه «حمله»/ می‌خواهند ایران را مقصر این درگیری جلوه دهند

افزایش بیش از 48 درصد میزان باراندگی در تربت‌حیدریه

تصاویر: مسابقات کشتی چوخه در گود زینل خان

رونق اقتصادی برای دست‌اندرکاران نوغان‌دار خراسان رضوی

توزیع 350 سبد غذایی بین زنان باردار تربت حیدریه

عطار نیشابوری مسافر هفت شهر عشق که سیمرغ را تا قاف پرواز داد

سه ویرانه باستانی شگفت‌انگیز که شاید نام آنها را نشنیده باشید

طبق قرارداد بازارچه آداک یک سازه موقت است/ پایان قرار داد، عدم تمکین سرمایه گذار و ورود سازمان بازرسی به پرونده/ اصرار سرمایه گذار بر ادامه تصرف غیر قانونی بازارچه/ احداث پارکینگ طبقاتی/ برگزاری مزایده برای واگذاری مغازه ها/ راهی جز پلمپ بازارچه آداک نداشتیم/ با یک قرارداد شفایی از کسبه ماهی 231 میلیون تومان دریافت می کنند/ چاره ای جز رسانه ای کردن برایمان باقی نماند

بخش زیادی از معضلات جامعه با امر به معروف و نهی از منکر برطرف می شود

گزارش تصویری؛ نگاهی متفاوت به برگزاری نماز عید فطر از دریچه لنز دوربین

اگر جلوی پروژه‌های سدسازی ترکیه گرفته نشود، آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل با آسیب جدی مواجه می‌شوند

رهبر معظم انقلاب: جمهوری اسلامی درصدد آن نیست کسانی را به زور وادار به دین‌داری کند، اما در مقابل هنجارشکنی دینی هم وظیفه دارد و نباید کوتاهی کنیم

10 مورد از سردترین شهرهای جهان؛ سردترین شهر دنیا در کدام کشور قرار دارد؟

صدور 118 موافقت اصولی و پروانۀ بهره‌برداری مراکز درمانی در منطقه تربت حیدریه

افتتاح اولین واحد تولید مرغ تخمگذار در شهرستان رشتخوار

پیش بینی اشتغال 697 نفر در شهرستان تربت حیدریه

برگزاری نماز عید فطر در میدان بسیج و ورزشگاه آزادی شهرک ولیعصر تربت حیدریه

آغاز کشت چغندرقند نشایی در اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

امکان پرداخت زکات فطریه و کفاره در نانوایی‌های تربت حیدریه فراهم شد

کسب قهرمانی مسابقات دو جام رمضان خراسان رضوی توسط آتش نشان تربت حیدریه