جوابیه نظام مهندسی ساختمان تربت حیدریه به مطلب منتشره در نوید تربت؛
عدالت در توزیع کارهای بزرگ و جلوگیری از رانت و فساد هدف اصلی سهمیه بندی سامانه ساجام
چهارشنبه 8 مرداد 1399 - 11:21:47
پایگاه خبری نوید تربت: www.navidtorbat.ir

عدالت در توزیع کارهای بزرگ و جلوگیری از رانت و فساد هدف اصلی سهمیه بندی سامانه ساجام

مهندس زهید زارعی عضوهیات رئیسه نمایندگی نظام مهندسی ساختمان تربت حیدریه در مورد مطلب منتشر شده در نشریات نوید تربت و نوید خراسان  جوابیه ای را ارسال نموده که طبق قانون مطبوعات منتشر می گردد.

مدیر مسؤل محترم پایگاه خبری نوید تربت و نشریه نوید خراسان؛

مطلبی تحت عنوان :"محدودیت سهمیه نظارت و سرگردانی مردم در شهرهای کوچک" در نشریه وزین و آنلاین  "پایگاه خبری نوید تربت" و نیز شماره 340 هفته نامه نوید خراسان منتشر شد که جهت روشن شدن زوایا مختلف آن این جوابیه ارائه میشود.

سازمان نظام مهندسی ساختمان طبق قانون نظام مهندسی و کنترل اجرای ساختمان مصوب اسفند سال 74 مجلس شورای اسلامی موجودیت یافته است، مقررات ملی ساختمان که در 22 مبحث تنظیم شده است طبق همین قانون یکی از دستورالعملهای  لازم الاجرا در حوزه ساختمان هست که تخطی از آن برای مهندس، تخلف محسوب میشود.

 در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان، دقیقا میزان ظرفیت مهندسان دارای پروانه اشتغال به کار توسط قانون گذار ذکر شده است، هر مهندس دارای پروانه اشتغال به کار این مبحث را جهت قبولی در آزمون مطالعه نموده است، در این مبحث دقیقا تعداد 8 کار برای مهندسین ناظر همه رشته ها به همراه متراژ پایه های مختلف ذکر شده است. لذا این فرض که قوانین ساجام باعث ایجاد محدودیتهایی در نظارت شده است فرض غلطی است،این محدودیتها از ابتدا بوده است منتهی از طریق سامانه این محدودیتها قابل اعمال است. سابق که سامانه نرم افزاری وجود نداشت این محدودیتها به علتهای مختلف قابل اعمال نبود و همین باعث ایجاد تبعیض میشد.

سامانه ساجام از حدود دو سال گذشته در سطح استان خراسان رضوی در سازمان نظام مهندسی ساختمان اجرایی شده است که دارای نقاط ضعف و قوت فراوانی می باشد ، اما مهمترین نقطه قوت آن که مورد توجه همه نهادهای نظارتی استان بوده است عدالت در توزیع کار بین مهندسان جوان و باتجربه و جلوگیری از رانت و فساد در توزیع کارهای بزرگ چند هزارمترمربعی است.به عنوان نمونه در تربت حیدریه یک خانم مهندس طی شش ماه 8 کار نظارتی خود را انتخاب و مشغول به ارائه خدمات مهندسی در قالب نظارت هست. اما از نقاط ضعف آن می توان به همین مشکل محدودیت سهمیه درمناطقی که مهندس کمتر از تعداد کار می باشد اشاره کرد.این نکته قابل توجه است که در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان بندهایی جهت افزایش ظرفیت اشتغال به کار مهندسین وجود دارد که متاسفانه مورد عنایت وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی اصلی حوزه مسکن قرار نگرفته است، بندهایی که در آن به افزایش سهمیه مهندسان آزاد و یا مناطقی که مهندس در آن به تعدادکافی نباشد اشاره شده است.

در قسمتی از گزارش منتشر شده این نکته مطرح شده است که نمایندگی نظام مهندسی ساختمان تربت حیدریه اگر اراده ای جهت حل مساله داشته باشد از طریق فرماندار یا نماینده مجلس این مساله را حل میکرد، این مطلب حقیقت ندارد چرا که نمایندگی از ابتدا اجرایی شدن سامانه ساجام مشکل امروز را پیش بینی میکرد،با توجه به آمار سه سال اخیر ساخت و ساز تربت حیدریه که سالانه حدود 120 تا 150 هزار مترمربع بوده است و تعداد مهندسان رشته های مختلف، در اجرای این سامانه مشکل به وجود خواهد آمد و از همان زمان6 مورد نامه کتبی به سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان در این خصوص ارسال شده است که این موارد مکتوب علاوه بر پیگیرهای شفاهی و ارایه گزارشات ماهانه بوده است. هیات مدیره محترم سازمان هم درحد مقدورات قانونی راهکارهایی معمول داشته است. در برخی مشکلات مانند روند ثبت و کسر از ظرفیت شرکتهای مجری ساختمانی اتفاقات مثبتی رخ داد و فرایند ثبت کار کاملا اجرایی شد،منتهی در برخی مشکلات مثل تعداد کار نظارت یا طراحی در متراژهای زیر 600 مترمربع- گروه الف-  مصوبات هیات مدیره  توسط کارشناسان وزارت راه و شهرسازی طی نامه ای در بهمن ماه سال گذشته باطل اعلام شده  و راهکار اصلی منوط به تصمیم وزارت راه و شهرسازی گشته است که علی رغم پیگیریها تاکنون راهکار جامعی ارائه نشده است.

چون اجرای سامانه طبق یک عزم ملی در زمینه ضابطه مند کردن ارجاع کار در حوزه مسکن جهت جلوگیری از فساد و حیف میل سرمایه ملی است این موارد به صورت ملی قابل بررسی هست. البته استفاده از ظرفیت نمایندگان محترم مجلس خصوصا با توجه به جایگاه نظارتی و تقنینی مجلس محترم مورد توجه بوده است.رویکرد نمایندگی نظام مهندسی استفاده از ظرفیتهای درون سازمان جهت حل مشکلات سازمان هست، اگر این ظرفیت به نتیجه نرسید با هماهنگی اداره راه و شهرسازی که طبق مبحث دوم نقش ارتباط دهنده نظام مهندسی با سایر ارگانها را دارد قطعا به دنبال راهکار مناسبتر خواهد بود کما اینکه در گذشته هم ظرفیتهای درون سازمانی به خوبی در گذر زمان پاسخگوی مشکلات بوده است.

از شهروندان گرامی که مشکلات پیشرو در اجرای مقررات ملی را صبورانه تحمل می کنند سپاسگزاریم و تلاش خود را جهت ارایه خدمات فنی و مهندسی مطلوب تر به این عزیزان ادامه می دهیم.

 

 زهید زارعی - عضوهیات رئیسه نمایندگی نظام مهندسی ساختمان تربت حیدریه


http://https//t.me/navidtorbatkabar

http://navidtorbat.ir/fa/News/6288/عدالت-در-توزیع-کارهای-بزرگ-و-جلوگیری-از-رانت-و-فساد-هدف-اصلی-سهمیه-بندی-سامانه-ساجام
بستن   چاپ