استاد دانشگاه فردوسی: میزان بهره‌وری زعفران ایران رو به کاهش است
جمعه 18 آذر 1401 - 20:00:55
پایگاه خبری نوید تربت: http://www.navidtorbat.ir

نوید تربت – علیرضا حسینی مقدم- استاد گروه گیاه پزشکی رشته کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: اکنون زعفران ایران با چند مشکل اساسی در بهره‌وری و سطح برداشت مواجه که در صورت بی‌توجهی به آنها، در نهایت این محصول ارزشمند به سمت "زوال" پیش می‌رود.

دکتر محمد ذکی‌عقل روز جمعه در حاشیه بازدید از بانک ژن پیاز زعفران تربت‌حیدریه افزود: مفهوم زوال زعفران آن است که از مجموع 90 درصد زعفرانی که از هر میزان کشت باید برداشت کنیم، در عمل این اتفاق نمی‌افتد زیرا اصلا تولید نمی‌شود و این بدان معناست که بهره لازم را از فعالیت و سرمایه‌گذاری خود نمی‌بریم.

وی گفت: این در حالیست که زعفران‌کار تمام هزینه‌های تولید را به روز و نقد پرداخت می‌کند و مشکل در این است که کشاورز می‌بیند درآمدی که از میزان تولید باید نصیبش شود، به مراتب کمتر است و لذا کار را رها می‌کند زیرا می‌بیند در خوشبینانه‌ترین حالت چیزی برای صادرات ندارد.

ذکی‌عقل تصریح کرد: در اهمیت این محاسبه سود و زیان اقتصادی باید گفت: گرانترین آب برای تولید زعفران هزینه می‌شود و کشاورز وقتی حساب می‌کند، می‌بیند زعفران‌کاری دیگر از نظر اقتصادی برایش مقرون به صرفه نیست.

وی با بیان اینکه تا 20 سال قبل زعفران‌کاران هندوستان جزو تولیدکنندگان مطرح زعفران تلقی می‌شدند، گفت: این در حالیست که الان دیگر مطرح نیستند، زیرا کشاورزان آن کشور دچار عارضه زوال زعفران شده و کار را رها کردند.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: اینک عملکردمان در هکتار شبیه زعفران‌کارهای هند شده زیرا اگر فاکتورهای زعفران ایران و هند را با هم مقایسه کنیم، در می‌یابیم زعفران ایران نیز دچار زوال زعفران شده و اگر به موقع به آن رسیدگی نشود، نه تنها از رده نخستین تولیدکننده زعفران جهان خارج خواهیم شد، بلکه حتی در سال‌های آینده نیز دیگر اسمی از زعفران ایران نخواهد آمد.

ذکی‌عقل در بیان راهکار برای پیشگیری از زوال زعفران ایران، گفت: نخست باید یک زعفران پر محصول پیدا کنیم یعنی یک بنه یا پیاز با کیفیت که دچار بیماری نباشد و سپس اقدامات به‌زراعی انجام دهیم تا به استانداردهای جهانی برسیم.

وی در ادامه با استناد به مقاله خود که تابستان پارسال در مجله زراعت و فناوری دانشگاه تربت‌حیدریه منتشر کرده، گفت: مشکل دوم زعفران ایران، فقدان عملکرد خوب است.


http://navidtorbat.ir/fa/News/19476/استاد-دانشگاه-فردوسی-میزان-بهره‌وری-زعفران-ایران-رو-به-کاهش-است
بستن   چاپ