برگزاری کنگره ادیب محمد قاسم قاسمی گنابادی
سه شنبه 15 تير 1400 - 10:45:19
پایگاه خبری نوید تربت:www.navidtorbat.ir

معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی از برگزاری کنگره ادیب محمد قاسم قاسمی گنابادی شاعر قرن دهم در شهرستان گناباد خبر داد.

افشین تحفه گر افزود: یکی از رویدادهایی که معاونت فرهنگی و رسانه و با مشارکت دانشگاه فرهنگیان تهران در دست برگزاری دارد، کنگره ادیب قاسمی گنابادی از مثنوی سرایان قرن  دهم هجری است که به رغم بزرگی ایشان و تألیفاتی که دارد هنوز حقش ادا نشده و شناخته شده نیست.

وی ادامه داد: در نظر داشتیم این کنگره در سال 1399 برگزار گردد که به دلیل شیوع بیماری کرونا شکل اجرایی آن عوض شد. مرداد ماه 1399 از تندیس قاسمی گنابادی در زادگاهش رونمایی شد و با طراحی یک سایت و فراخوان مقالات، مقرر شد بخش علمی کار به صورت مجازی برگزار گردد.

معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه باید جایگاه بزرگان فرهنگ و هنر را پاس بداریم و با بهره گیری از تفکرات و ویژگی های  فرهنگی و هنری آن ها برای رشد و تعالی فرهنگ و هنر جامعه بکوشیم،  اظهار داشت: وظیفه ی ماست که از شخصیت های بارز ادبی ، هنری ، فرهنگی و فقهی الگوسازی کرده و آنها را در فضایی که بتوان جوانان و نوجوانان را مخاطب قرار داد ، به اشتراک بگذاریم.

وی با دعوت از کلیه علاقمندان به شرکت در این کنگره  افزود: نشانی سایت همایش ghasemigonabadi.ir  می باشد و متقاضیان باید اصل مقالات را در قالب فایل PDF به این نشانی ارسال نمایند. تاکنون بیش از 20 مقاله به دبیرخانه کنگره رسیده است و به زودی با اخذ مجوز ISC  شرکت کنندگان از امتیاز شرکت در این همایش نیز برخوردار خواهند شد. به جهت استفاده حداکثری، مهلت ارسال مقالات، تا شهریور سال جاری تمدید شده است. 

ادیب محمد قاسم قاسمی حسینی گنابادی معروف به قاسمی گنابادی یا قاسم جنابدی، متوفی سال 982 قمری، یکی از شعرای مثنوی سرای ایران در قرن دهم هجری است.وی شاعر معاصر شاه طهماسب صفوی و از خاندان سادات اهل گناباد بود. در شعر و ادب شاگرد مولانا عبدالله هاتفی بود و در شاهنامه اش هاتفی را ستوده است.

وی آثار متعددی دارد امامهمترین اثر او شهنامه ی قاسمی است. وی همچنین گوی و چوگان یا چوگان نامه را به امر شاه طهماسب با حدود 1500 بیت سرود. منظومه ی خسرو و شیرین وی در حدود 3000 بیت دارد که نشاندهنده ی توانمندی این شاعر بزرگ است.سایر  آثار او عبارتند از: لیلی و مجنون ، عمده الاشعار ، زبده الاشعار و...

قاسمی گنابادی در دانش های عقلی و ریاضی هم دستی داشته و این علوم را نزد غیاث الدین منصوری دشتکی شیرازی دانشمند و حکیم دوره صفویه فراگرفت . قاسمی به اعتبار منصب کلانتری اجدادش عهده دار این شغل شد. اما این منصب را رها کرد و تمام اموال خود را وقف امام هشتم نمود و به شاعری روی آورد. اگرچه وی در انواع مختلف شعر طبع آزمود اما در مثنوی گویی مهارت داشت و در سخنش تاثیر پیروان نظامی گنجوی در سده ی نهم به ویژه جامی و هاتفی آشکار است.


http://navidtorbat.ir/fa/News/13464/برگزاری-کنگره-ادیب-محمد-قاسم-قاسمی-گنابادی
بستن   چاپ